Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ohjeita turvalliseen arkeen

 • Jaa Facebookissa
 • Jaa Twitterissä
9.10.2020 klo 9.47

Uutista on päivitetty 26.3.2021 klo 12.43

Koronauutisointi voi huolestuttaa koululaisia ja opiskelijoita. Koulunkäynti sujuu turvallisesti, kun kaikki noudattavat yhteisiä ohjeita. Lähiopetus on tärkeää, sillä se rakentaa oppilaiden hyvinvointia ja sosiaalisia suhteita. 

Noudatamme ohjeistuksissamme ja suosituksissamme THL:n linjauksia.

Opiskeluhuolto auttaa lähellä ja etänä

Opiskeluhuolto eli psykologit, kuraattorit, terveydenhoitajat, lääkärit ja terapeutit ovat valmiina auttamaan huoltajia ja oppilaita huolten, pelkojen tai pohdintojen käsittelyssä. Voit varata keskusteluajan oman koulusi työntekijälle. Tapaaminen järjestetään joko koululla tai etäyhteyksien avulla.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

 • Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon asioissa olethan ensisijaisesti yhteydessä oman koulusi terveydenhoitajaan.
 • Voit myös soittaa koulu- ja opiskeluterveydenhuollon yhteiseen palvelunumeroon 09 816 61234 (ma−pe klo 9−13).
 • Kouluterveydenhoitajat palvelevat myös TerkkariChatissa, jonka löydät osoitteesta www.espoo.fi/kouluterveys

Vaikea koronavirustauti on äärimmäisen harvinainen lapsilla

Terveillä lapsilla ja nuorilla on hyvin pieni riski sairastua vaikeaan koronavirustautiin. Riski on pieni myös niillä lapsilla, joiden perussairaus – esimerkiksi astma tai sydänsairaus – on hoitotasapainossa. Jos lapsella, nuorella tai perheenjäsenellä on vaikea perussairaus, hoitaja tai lääkäri arvioi, voiko lapsi tai nuori palata kouluun. Lasten koronavirus-riskiryhmiä koskeva ohje HUSin verkkosivuilla

Sairaana pitää jäädä kotiin

Jos lapsella on infektio-oireita, hän ei saa mennä kouluun. Lapsi pitää viedä koronatestiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita. Katso koronaviruksen tyypilliset oireet: THL: Mitkä ovat koronaviruksen oireet?

Katso lisätietoa koronaneuvonnasta sivulla www.espoo.fi/koronavirus  

 • Koronatesti on aina aiheellinen, jos kouluikäisellä lapsella tai nuorella on koronavirukseen sopivia oireita.    
 • Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.
 • Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi kouluun palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia, tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mentäessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Lue lisätietoa THL:n sivulla Lapset ja koronavirus

Jos lapsi sairastuu kesken koulupäivän

Jos lapsi sairastuu koulupäivän aikana, hänet ohjataan erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa aikuisen valvonnassa. Aikuinen säilyttää riittävän etäisyyden sairastuneeseen (noin 2 metriä). Tarpeetonta liikkumista ja lähikontakteja koulussa vältetään.

Isommat oppilaat voivat itse soittaa huoltajalle ja lähteä kotiin ilmoitettuaan asiasta ensin opettajalle koulun normaalin käytännön mukaisesti.

Karanteenit kouluissa ja varhaiskasvatuksessa

Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Seuraavat ohjeet koskevat sekä lapsia että aikuisia:

 • Pese kädet vedellä ja saippualla aina kun tulet kouluun ja aina ennen kotiinlähtöä.
 • Pese kädet aina ennen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, aina vessassa käynnin jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kuivaa kädet kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin.
 • Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytä käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta on kouluissa helposti saatavilla. Lapset käyttävät käsihuuhdetta aikuisen valvonnassa.
 • Jos aivastat tai yskit, laita suun eteen kertakäyttönenäliina, ja heitä se heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, aivasta tai yski hihaan. Pese kädet tämän jälkeen.

Maskisuositus on voimassa koko maassa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikille 12 vuotta täyttäneille. Laajennettu kasvomaskisuositus on voimassa koko maassa.

Maskisuositus koskee peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja. Koululaisille kaupunki tarjoaa maskit, mutta myös omia kasvomaskeja voi käyttää. Toisen asteen ja ammattioppilaitosten opiskelijat hankkivat maskit itse. Vähävaraisilla opiskelijoilla on mahdollisuus hakea maskeja sosiaali- ja terveystoimen jakelupisteistä.

Lisätietoja tilanteista, joissa maskin käyttöä suositellaan, löytyy THL:n nettisivulta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille

Lisätietoa

Tietoa koulunkäynnistä: Kasvatus ja opetus

Koronavirus ja Espoon palvelut: www.espoo.fi/koronavirus
Ajankohtaista koronaviruksesta, THL: www.thl.fi/koronavirus