Koronapandemia kuormittaa ja ruuhkauttaa sosiaali- ja terveystoimen palveluja

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
15.3.2021 klo 13.00

Koronavirukseen liittyvä hoitotyö, tartuntojen jäljitys ja koronarokottaminen ovat muodostuneet osaksi arkea kuluneen vuoden aikana, mutta käytännössä tämä työ on lisätyötä, joka tulee normaalin toiminnan päälle.

Pandemiatilanteessakin varmistamme, että kiireellinen hoito, infektioterveysaseman toiminta, koronatartuntojen jäljitys sekä koronarokotus toimivat. Tämän vuoksi muuta toimintaa on jouduttu, ja joudutaan edelleen supistamaan. 

Pyydämmekin ystävällisesti harkitsemaan, voisiko yhteydenottosi odottaa, mikäli asiasi ei ole akuutti ja kiireellinen juuri nyt.  

Koronaan liittyviä tehtäviä hoidetaan muun työn lisäksi

Koronavirus on vaatinut oman infektioaseman perustamisen ja viimeisen vuoden ajan Samarian terveysasema onkin hoitanut infektiopotilaita, eli sellaisia henkilöitä, joiden oireet voisivat sopia koronavirukseen. Viime viikkoina infektioaseman potilasmäärä on lähtenyt kasvuun, kun koronatartuntojen leviäminen on jälleen kiihtynyt. Joudummekin jälleen varautumaan lisäresurssien siirtämiseen muilta terveysasemilta infektioasemalle.

Vastaanotoilla hoidetaan edelleen kiireellistä hoitoa vaativat potilaat. Päivystykseen pääsee samana päivänä, kuten on päässyt läpi koko poikkeusajan. Vastaanotoille on turvallista tulla. Muista pitää huolta hyvästä käsihygieniasta, käytä maskia ja pidä turvaväli muihin, aina kun se on mahdollista.

Korona ei kuormita pelkästään terveysasemia

Koronaviruksen jäljitystyö ja koronarokotukset ovat valtava ponnistus, johon ovat osallistuneet ammattilaiset ympäri Espoon sosiaali- ja terveystoimea. Neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon terveydenhoitajia on siirtynyt töihin koronarokotuspisteisiin. Tämä osaltaan aiheuttaa sen, että vastaanottoaikaa neuvolaan tai kouluterveydenhoitajalle ei välttämättä saakaan niin nopeasti kuin normaalisti. Myös muita terveysalan ammattilaisia, esimerkiksi hammashoidosta ja avokuntoutuksesta, työskentelee koronatöissä muun muassa tartunnanjäljityksessä. Myös senioreiden palvelukeskukset ovat suljettuja ja muistisairaiden päivätoimintaa on supistettu koronavirustilanteen vuoksi.

espoo.fi/koronavirus

espoo.fi/koronarokotus