Palveluseteli hammashoidossa

Espoon kaupunki järjestää suun terveydenhuollon palvelusetelikokeilun 3.8.2020–31.12.2021. 

Palveluseteli on vaihtoehto kunnan itse tuottamille tai ostamille palveluille. Kunta määrää palvelusetelin arvon ja hyväksyy palveluntuottajat, joiden palveluita sillä voi maksaa. Asiakkaan omavastuuosuus on palveluntuottajan hinnan ja palvelusetelin arvon välinen erotus.  

Palveluseteliä voidaan tarjota täysi-ikäisille espoolaisille, joiden palvelutarve voidaan kattaa palveluseteliin kuuluvilla hoidoilla. Palveluseteleitä myönnetään kokeilun määrärahojen puitteissa. Palveluseteliä voi käyttää Espoon alueella nimetyissä yksityisissä hammashoitoloissa. Asiakas saa palvelun valintansa mukaisesti suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Palvelusetelihammashoitolat ovat esteettömiä.

Mitä hoitoa saan?

Palveluseteli kattaa suun perustutkimuksen lisäksi röntgenkuvia sekä enintään kolmen hampaan hoidon tarpeellisin puudutuksin. Hampaan hoito voi olla paikkaus, juurihoito tai poisto. Lisäksi hoidon tarpeen arvionnin perusteella sinulle voidaan tehdä ennaltaehkäisevää hoitoa tai ienkudossairauksien hoitoa. Palveluseteliin ei kuulu päivystyksellinen hoito, protetiikka, purentakiskot, oikomishoito eikä kirurgia. 

Haluan palvelusetelin. Miten toimin?

  1. Tutustu palvelusetelin käyttämiseen ja mieti, olisiko se sinulle soveltuva vaihtoehto.
  2. Soita Espoon hammashoidon asiakaspalveluun p. 09 816 30 300 ma-pe klo 8-16. Ammattilainen tekee alustavan arvion tarvitsemasi hoidon laajuudesta puhelimessa. Palvelusetelin voit saada silloin, kun tarvitsemasi hoito pystytään kattamaan palveluseteliin sisältyvillä hoidoilla.  
  3. Saat myönnetyn palvelusetelin numeron tekstiviestillä kännykkääsi tai kirjeellä kotiisi. Palveluseteli on voimassa kuusi kuukautta sen myöntämisestä. 

Minulla on palveluseteli. Miten toimin?

  1. Valitse haluamasi palvelusetelihammashoitola. Löydät hoitoloiden tiedot tältä sivulta.
  2. Varaa aika hoitoon. Saat tiedon aikojen saatavuudesta palvelusetelihammashoitoloista. Kerro palvelusetelisi numero ajanvarauksen yhteydessä. Saat hoitosuunnitelman ja hoidon kustannusarvion ensimmäisellä käynnillä.
  3. Käy hoidossa hoitosuunnitelman mukaisesti.
  4. Maksa hoidon omavastuu palvelusetelihammashoitolalle.
  5. Anna palautetta saamastasi hoidosta ja palvelusta. Saat ohjeet palvelusetelihammashoitolasta.

Mistä saan hoitoa?

Voit käyttää palveluseteliä seuraavissa hammashoitoloissa.

Näiden yritysten muualla sijaitsevat hammashoitolat eivät ole käytettävissäsi. 

Käynti palvelusetelihammashoitoloihin on esteetön. Hoitoloiden hoitohuoneissa ei ole henkilönostimia. Lisätietoa hoitoloiden esteettömyydestä tämän linkin takana. 

Mitä hoito maksaa?

Hoidon lopullinen hinta määräytyy sinulle tehtyjen toimenpiteiden mukaisesti. Voit katsoa esimerkkejä omavastuuosuuksista alla olevasta taulukosta ja verrata hintaa kaupungin hammashoitoloiden asiakasmaksuihin. Palvelusetelin omavastuuosuus ei kerrytä asiakasmaksulaissa säädettyä maksukattoa. Maksukattoa ei kerrytä myöskään Espoon kaupungin hammashoidossa toteutettu hoito. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 734/1992 6 a §).

Hintaryhmä 1: Hammas Mehiläinen
Hintaryhmä 2: Oral Hammaslääkärit, Terveystalo Iso Omena hammaslääkäripalvelut, Hammas&Hammas

Esimerkkejä hoitokokonaisuuksista Asiakasmaksu Espoon kaupungin hammas-hoitolassa Asiakkaan omavastuu: Hintaryhmä 1 Asiakkaan omavastuu: Hintaryhmä 2
Hammastarkastus, 1 käynti 49 € 50 € (Kokonaishinta enintään 90 €, palvelusetelin arvo 40 €) 54 € (Kokonaishinta enintään 94 €, palvelusetelin arvo 40 €)
Yhden hampaan pieni paikkaus tarvittavilla tutkimuksilla, kuvilla ja puudutuksella, hammaskivenpoisto. Yht. 2 käyntiä. 95 € 108 € (Kokonaishinta 186 €, palvelusetelin arvo 78 €) 115 € (Kokonaishinta enintään 193 €, palvelusetelin arvo 78 €)
Viisaudenhampaan poisto ja hammaskiven poisto tarvittavilla tutkimuksilla, kuvilla ja puudutuksilla. Yht. 3 käyntiä. 139 € 184 € (Kokonaishinta 329 €, palvelusetelin arvo 145 €) 197 € (Kokonaishinta enintään 341 €, palvelusetelin arvo 145 €)
3 hampaan paikkaus ja hammaskiven poisto tarvittavilla tutkimuksilla, kuvilla ja puudutuksilla. Yht. 3 käyntiä. 239 € 298 € (Kokonaishinta 474 €, palvelusetelin arvo 176 €) 316 € (Kokonaishinta enintään 492 €, palvelusetelin arvo 176 €)
Hampaan juurihoito, kahden hampaan paikkaus ja hammaskiven poisto tarvittavilla tutkimuksilla, kuvilla ja puudutuksilla. Yht. 5 käyntiä. 330 € 399 € (Kokonaishinta 644 €, palvelusetelin arvo 245 €) 423 € (Kokonaishinta enintään 668 €, palvelusetelin arvo 245 €)
Yhden hampaan poisto puudutuksessa, kahden hampaan paikkaus ja hammaskiven poisto tarvittavilla tutkimuksilla, kuvilla ja puudutuksilla. Yht. 5 käyntiä. 300 € 381 € (Kokonaishinta 639 €, palvelusetelin arvo 258 €) 405 € (Kokonaishinta enintään 663 €, palvelusetelin arvo 258 €)

Alle on listattu hammashoidon palveluseteliin liittyviä kysymyksiä ja vastauksia. Saat vastauksen esiin klikkaamalla kysymystä.

Milloin palvelusetelin voi saada?

Hammashoidon palveluseteliä kokeillaan 3.8.2020-31.12.2021.

Kuka voi saada palvelusetelin?

Palveluseteliä voidaan tarjota täysi-ikäisille espoolaisille, joiden palvelutarve voidaan kattaa palveluseteliin kuuluvilla hoidoilla. Palveluseteleitä myönnetään kokeilun määrärahojen puitteissa.

Miten palvelusetelin voi saada?

Soita hammashoidon asiakaspalveluun 09 816 30 300. Ammattilainen tekee alustavan arvion tarvitsemasi hoidon laajuudesta puhelimessa. Palvelusetelin voit saada silloin, kun tarvitsemasi hoito pystytään kattamaan palveluseteliin sisältyvillä hoidoilla. Lopullinen hoidon tarpeesi selviää, kun valitsemasi palvelusetelihammashoitolan hammaslääkäri tekee tutkimuksen.

Missä paikoissa palveluseteliä voi käyttää?

Palveluseteliä voi käyttää Espoon alueella sijaitsevissa yksityisissä hammashoitoloissa, jotka löydät listattuna tältä sivulta ylempää.

Mitä hoitoja palveluseteliin kuuluu?

Palveluseteli on joustava ja saat sillä tietyin rajauksin sen hoidon minkä tarvitset. Hoidon tarpeesi selviää, kun valitsemasi palvelusetelihammashoitolan hammaslääkäri tekee tutkimuksen. Palveluseteli kattaa suun perustutkimuksen lisäksi röntgenkuvia sekä enintään kolmen hampaan hoidon tarpeellisin puudutuksin. Hampaan hoito voi olla paikkaus, juurihoito tai poisto. Lisäksi palveluntuottajan tekemän arvion perusteella sinulle voidaan tehdä ennaltaehkäisevää hoitoa tai ienkudossairauksien hoitoa. Palveluseteliin ei kuulu päivystyksellinen hoito, protetiikka, purentakiskot, oikomishoito eikä kirurgia.

Paljonko palvelusetelillä ostettu hoito maksaa?

Hoidon lopullinen hinta määräytyy sinulle tehtyjen toimenpiteiden mukaisesti. Voit katsoa esimerkkejä omavastuuosuuksista yllä olevasta taulukosta ja verrata hintaa kaupungin hammashoitoloiden asiakasmaksuihin. Palvelusetelin omavastuuosuus ei kerrytä asiakasmaksulaissa säädettyä maksukattoa. Maksukattoa ei kerrytä myöskään Espoon kaupungin hammashoidossa toteutettu hoito. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 734/1992 6 a §). Et voi saada Kelalta sairausvakuutuslain mukaista korvausta omavastuuosuuteen. Matkakustannuksista voit kuitenkin saada korvausta siten kuin sairausvakuutuslaissa säädetään. Kelan myöntämän perustoimeentulotuen ja Espoon myöntämän täydentävän toimeentulotuen mahdollisuutta voit tiedustella asianomaisilta tahoilta. Jos muutat pois Espoosta kesken hoitojakson, niin palvelusetelisi voimassaolo päättyy muuttopäivään. Espoo ei vastaa muuttopäivän jälkeen syntyvistä hoidon kustannuksista. Peruuttamattomasta käyntiajasta maksat palvelusetelihammashoitoloiden käytäntöjen mukaisesti. Tarkista peruutusehdot aikaa varatessasi. 

Katso hintaesimerkkejä taulukosta ylempää.

Onko seteli pakko ottaa vastaan?

Sinun ei tarvitse ottaa palveluseteliä vastaan. Espoon kaupunki järjestää silloin hoidon omassa hammashoitolassa. On mahdollista, että joudut odottamaan hoitoa hieman pidempään.

Otin setelin, mutta muutin mieleni. Mitä teen?

Mikäli haluat lopettaa palvelusetelin käyttämisen kesken hoitojakson, kerro selvästi palvelusetelihammashoitolaan hoidon keskeyttämisestä ja ole tarvittaessa yhteydessä Espoon hammashoidon asiakaspalveluun 09 816 30 300. Tällöin Espoon kaupunki järjestää sinulle hoidon omassa hammashoitolassaan. On mahdollista, että joudut odottamaan hoitoa hieman pidempään. Huomaa, että sinun tulee maksaa omavastuuosuus siihen mennessä toteutetuista hoidosta, esimerkiksi tarkastuskäynnistä, palvelusetelihammashoitolalle.

Millä kielillä voin saada palvelua?

Saat palvelua valintasi mukaan suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Tulkkipalvelun järjestäminen ja sen kustannukset eivät kuulu palvelusetelin piiriin.

Ovatko palvelusetelihammashoitolat esteettömiä?

Käynti palvelusetelihammashoitoloihin on esteetön ja kaikissa on esteetön wc. Hoitoloiden hoitohuoneissa ei ole henkilönostimia. Lisätietoja palvelusetelihammashoitoloiden esteettömyydestä.

Kuka vastaa hoidon laadusta?

Palvelusetelihammashoitolat ovat sitoutuneet noudattamaan Espoon määrittämää sääntökirjaa (pdf). Espoo valvoo, että saat laadukkaita ja asianmukaisia palveluja valitsemaltasi palvelusetelihammashoitolalta. Palveluseteliä käyttäessäsi oikeusturvasi perustuu potilaslakiin, potilasvahinkolakiin ja kuluttajansuojalakiin.

Miten toimin, jos olen tyytymätön palveluun?

Sinun ja valitsemasi palvelusetelihammashoitolan välillä on hoitoa koskeva sopimussuhde. Mikäli olet tyytymätön saamaasi hoitoon, ota ensisijaisesti yhteyttä hoidon antaneeseen hammashoitolaan. Palvelusetelihammashoitolan potilasasiamies neuvoo tarvittaessa. Lisäksi voit saattaa sinun ja palvelusetelihammashoitolan välistä sopimusta koskevan erimielisyyden kuluttajariitalautakunnan käsiteltäväksi.