Hammashoito

Tervetuloa asiakkaaksemme! Klikkaa alla olevia otsikoita, niin saat esille yhteystiedot ja ohjeet.

Koronatilanne aiheuttaa edelleen muutoksia myös hammashoitoon. Tilanteesta johtuen esimerkiksi hoitoajat ovat normaalia pidempiä ja kaikkia toimenpiteitä ei ole tällä hetkellä mahdollista tehdä. Olemme huolehtineet siitä, että hoitoon on turvallista tulla. Muistathan, että tulet hoitolaan vain ajanvarauksella ja terveenä. Jos sairastut, etkä voikaan tulla hoitoon, ole yhteydessä asiakaspalveluumme p. 09 816 30300.

Mikäli palaat ulkomailta ja hammashoitoaikasi on seuraavan kahden viikon aikana, tarkistathan voimassa olevat ohjeistukset thl.fi 

Kuvantamispalvelut espoolaisille tuottaa HUS-Kuvantaminen. Kuvantamistutkimuksia varten tarvitset lähetteen hammaslääkäriltä. 

Voit varata netissä hammashoidon arkipäivystysajan aikuiselle. Ajat aukeavat varattaviksi aina klo 00:01. Arkipäivystys järjestetään Espoon sairaalassa (os. Karvasmäentie 6, 1.krs) ja hoitola on avoinna klo 8-16. Kiireellisen hoidon ajanvaraus puhelimitse arkisin klo 7–16, p. 09 816 35900. Kiireellistä hoitoa tarvitsevat hengitystieoireiset asiakkaat hoidetaan HUS:n yksiköissä. Soita ensin Espoon hammashoidon asiakaspalveluun, me ohjaamme sinut eteenpäin. Katso tarkemmat ohjeet alempaa, kohdasta kiireellinen hoito.

Hammashoidon ajanvaraus ja peruutus

Ajanvaraus

 • Tarvitsetko kiireellistä hoitoa? Katso tarkemmat ohjeet kohdasta kiireellinen hoito.
 • Oletko uusi asiakas tai onko viime käynnistäsi jo aikaa? Soita ensin asiakaspalveluumme p. 09 816 30300 (arkisin klo 7.45-16)
 • Onko sinulla voimassa oleva hammaslääkärimme tekemä hoitosuunnitelma tai oletko saanut kutsun hoitoon? Voit varata ajan verkkopalvelussa tai soittamalla asiakaspalveluumme p. 09 816 30300 (arkisin klo 7.45-16)
 • Ajanvaraus- ja neuvontapalvelu kuulovammaisille tekstiviestitse p. 046 877 1170 arkisin klo 7.45-16.00

Ajanvaraustasi koskevat tiedot voit tarkistaa tarvittaessa verkkopalvelussa. Kirjautuminen sähköiseen palveluun pankin verkkotunnuksilla, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella.

Peruutukset ja hoitoajan muutokset

Voit siirtää ja perua aikoja netissä ympäri vuorokauden (ei koske kiireellistä hoitoa ja oikomishoitoaikoja). Asiakaspalvelumme palvelee aukioloaikojen mukaisesti. Asiakaspalvelumme ollessa kiinni voit perua varatun ajan jättämällä viestin vastaajaan numeroon 09 816 30300. 

Hoitoajan voit perua ympäri vuorokauden myös tekstiviestillä puh. 045 739 65839. Kirjoita viestiin nimi, syntymäaika ja peruttavan ajan ajankohta.
Mikäli perut ajanvarauksesivaraathan tarvittaessa uuden ajan.

Peruuttamattomista hoitokäynneistä sekä viime hetken peruutuksista veloitamme hinnaston mukaisen maksun.

Hyvä tietää

Hammashoidon ajanvarauksessa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Kun jätät numerosi automaattiin, me soitamme sinulle takaisin saman päivän aikana (poikkeukset ruuhka-aikana mahdollisia).

Hammashoitoon aukeaa viikoittain noin 4500 vastaanottoaikaa, näistä suurin osa on varattavissa myös sähköisesti. Ajanvaraustilanne vaihtelee jatkuvasti ja peruutuksia tulee päivittäin, vallitseva tilanne huomioiden (hammashoitoon voi tulla vain täysin oireettomana).Sähköisessä ajanvarauksessa vastaanottoaikoja tarkastellessa on hyvä huomioida, että mahdolliset vapaat ajat voivat olla hetkellisesti loppu. Aikoja kannattaa myös tarkastella hieman pidemmällä ajanjaksolla. 

Lähetämme varatusta ajasta muistutuksen tekstiviestillä kaksi päivää ennen vastaanottoaikaa (ei koske kiireellistä hoitoa), jos olet antanut siihen suostumuksen. Suostumuksen voit antaa ajanvarauksen yhteydessä tai verkkopalvelussa. Jos et jostain syystä saa kyseistä muistutusta, se ei ole peruste hoitokäynnin maksun mitätöimiseen. Jos olet varaamassa aikaa läheisellesi, joka on 14 vuotta täyttänyt, tarvitset suostumuksen puolesta asiointiin

Esitietolomakkeen täyttö

Jotta voimme antaa sinulle parasta hoitoa, meille on tärkeää tietää terveyteesi liittyvistä asioista tai käyttämistäsi lääkityksistä. Voit täyttää esitietolomakkeen sähköisesti verkossa. Lomakkeita löytyy myös hoitoloistamme.

Esitietolomakkeen täyttö on tärkeää ennen ensimmäistä käyntiä, sekä silloin, kun terveydentilassasi on tapahtunut muutoksia, tai viimeisestä lomakkeen täytöstä on kulunut yli vuosi. Voit täyttää lomakkeen verkossa koska tahansa. Lähetämme sinulle lisäksi muistutuksen esitietolomakkeen täytöstä 5 päivää ennen sinulle varattua aikaa, jos olet antanut suostumuksesi tekstiviestimuistutuksiin.

Omien tietojen tarkistaminen

Omakanta Omakanta on kansalaisten verkkopalvelu, joka näyttää sinulle terveydenhuollon kirjaamia tietoja hoitoosi ja lääkityksiin liittyen. Palveluun pääset Kanta-palvelujen verkkosivuilta sekä osoitteella omakanta.fi Epoon suun terveydenhuolto on liittynyt Omakantaan 18.5.2019. Tämän ajankohdan jälkeen tehdyt käynnit ja tiedot näkyvät Omakannassa.

Muut henkilörekisterit. Asiakkaiden ja potilaiden tietoja kirjataan Espoon sosiaali- ja terveyspalveluissa eri henkilörekistereihin siinä määrin kuin se on tarpeellista kunkin asian hoitoa varten. Asiakkaana tai potilaana sinulla on oikeus tarkastaa omat tietosi rekistereistä ja pyytää hoitoosi liittyviä tallenteita (esim. röntgenkuvia). Tämän voit tehdä siten, että lähetät omakätisesti allekirjoitetun rekisteritietojen tarkastuspyynnön. lisätietoa ja lomakkeet Tietosuoja-asetuksen perusteella annettavat tiedot on lähtökohtaisesti oikeus saada maksutta kerran vuodessa. Mikäli pyynnöt ovat ilmeisen perusteettomia tai kohtuuttomia, erityisesti jos niitä esitetään toistuvasti, voidaan periä kohtuullinen maksu tai kieltäytyä suorittamasta pyydettyä toimea.

Tekstiviestipalvelu kuulovammaisille

Ajanvaraus-,neuvonta-ja peruutuspalvelu kuulovammaisille tekstiviestitse p. 046 877 1170 arkisin klo 7.45-16.00

Kiireellinen hoito

Kiireellistä hoitoa vaativat asiakkaat hoidetaan pääsääntöisesti saman päivän aikana joko Espoon hammashoidossa tai pääkaupunkiseudun keskitetyssä päivystyspalvelussa.

Kiireellistä hoitoa vaativat oireet

 • Turvotus, johon liittyy kuumetta
 • Suun avaamis- ja sulkemisvaikeudet
 • Hengitys- ja nielemisvaikeudet
 • Suun/leukojen alueen vamma tai tapaturma
 • Kipu/särky, johon särkylääke ei auta
 • Verenvuoto esimerkiksi hampaanpoiston jälkeen, jos se ei lakkaa 45–60 minuutissa painesiteellä
 • Kaikkiin kiinteisiin ja irrotettaviin oikomiskojeisiin liittyvät ongelmat
 • Erityisen haittaava lohkeama hampaassa tai paikassa

Lievemmissä tilanteissa (esim. lohkeamat, jotka eivät häiritse, lievä kipu, vihlonta tai proteesien ongelmat) voit soittaa Espoon hammashoidon ajanvaraukseen p. 09 816 30300. Kiireettömässä ensiavussa aika pyritään antamaan kolmen viikon sisään.

Kiireellinen ensiapu arkipäivisin

Kiireellisen hammashoidon ajanvaraus netissä voit varata ajan aikuiselle Espoon sairaalan arkipäivystykseen Karvasmäentie 6, 1.krs  (hoitola on avoinna klo 8-16)
 • Kiireellisen hoidon ajanvaraus puhelimitse arkisin klo 7–16, p. 09 816 35900

Hammashoidon ilta- ja viikonloppupäivystys

Ajanvaraus on arkisin klo 14–21 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä klo 8–21, p. 09 471 71110. Soita aina ensin, ennen kuin menet päivystykseen.
Haartmanin sairaala, Haartmaninkatu 4, rakennus 12, Helsinki.

Hammashoidon yöpäivystys

Yöpäivystyksessä hoidetaan vain välitöntä hoitoa tarvitsevia potilaita, joiden hoitoa ei voida lääketieteellisin perustein siirtää seuraavalle päivälle klo 8 alkaen tehtäväksi.
Ajanvaraus öisin klo 21–8, p. 040 621 5699. Soita aina ensin, ennen kuin menet päivystykseen.
Töölön sairaalan tapaturma-asema,Töölönkatu 40Helsinki.

Hammashoitoloiden yhteystiedot

Huomio! Voit toistaiseksi tulla hammashoitolaan ainoastaan ajanvarauksella.

Espoolaiset voivat valita minkä tahansa kaupungin hammashoitolan. Hammashoitolat ovat avoinna arkisin klo 8–15. Hammashoitoloiden ajanvarausnumero 09 816 30300 palvelee arkisin klo 7.45–16. Huomaathan, että voit tulla hammashoitoon vain ajanvarauksella. 

Tiedustelut hammashoidon laskuista ja maksuista: hammashoito.asiakaspalvelukeskus@espoo.fi

Päivystys

Espoon sairaalan hammashoitola
Käyntiosoite: Karvasmäentie 6, 1.krs Huom! Espoon sairaala sijaitsee Jorvin sairaalan vieressä erillisessä rakennuksessa.
Postiosoite: PL 2550, 02070 Espoon kaupunki

Espoon keskus 

Kalajärven hammashoitola, suljettu 5.7. - 8.8.
Käyntiosoite: Ruskaniitty 4
Postiosoite: PL 2515, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Samarian terveysasema / Espoon keskus / Hammashoitola
Käyntiosoite: Terveyskuja 2, 2. krs. HUOM! Sisäänkäynti hammashoitolaan poikkeuksellisesti rakennuksen takaa, seuraa opasteita. Kulku portaiden kautta (esteellinen).
Postiosoite: PL 2516, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Espoonlahti

Espoonlahden hammashoitola
Käyntiosoite: Merikansantie 4, 2. krs.  HUOM! Sisäänkäynti poikkeuksellisesti rakennuksen takaovista, seuraa opasteita.
Postiosoite: PL 2442, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Nöykkiön hammashoitola, suljettu 19.7. - 8.8.
Käyntiosoite: Oxfotintie 8
Postiosoite: PL 2402, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Leppävaara

Kilon hammashoitola
Käyntiosoite: Trillakatu 5, 3 ja 4. krs
Postiosoite: PL 2137, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Ruusulinnan hammashoitola, suljettu 7.7. - 15.8. 
Käyntiosoite: Huvilinnantie 4, 1. krs.
Postiosoite: PL 2113, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Matinkylä, Olari, Tapiola

Haukilahden hammashoitola
Käyntiosoite: Haukilahdenkatu 19, 1. krs
Postiosoite: PL 2231, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Tapiolan hammashoitola, suljettu 5.7. - 8.8.
Käyntiosoite: Ahertajantie 2, 2. krs
Postiosoite: PL 2216, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Ison Omenan neuvolan hammashoito
Suomenlahdentie 1, 3. krs
Postiosoite: PL 2342, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Oikomishoito

Kivenlahden hammashoitola, suljettu 5.7. - 8.8. 
Käyntiosoite: Meriusva 3, 2 krs.
Postiosoite: PL 2410, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Leppävaaran hammashoitola
Käyntiosoite: Konstaapelinkatu 2, 2. krs
Postiosoite: PL 2119, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Käynnissä olevaa oikomishoitoa koskevat kyselyt : hammashoito.oikomishoito@espoo.fi

Matinkylän hammashoitola Matinkadulla on suljettu. Voit ajanvarauksen yhteydessä valita minkä tahansa kaupungin hammashoitolan. Lähinnä Matinkylää ovat Haukilahden, Tapiolan, Espoonlahden ja Nöykkiön hammashoitolat. 

Lisätietoa hammashoidon palvelusetelistä täällä.

Hammashoidon asiakasmaksut

Hammashoidon asiakasmaksut perustuvat valtakunnalliseen maksuasetukseen. Lasku lähetetään hoitokäynnin jälkeen asiakastiedoissasi olevaan osoitteeseen. Kunnallisen hammashoidon maksuja ei peritä alle 18-vuotiailta eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta (maksu vastaanotolta peruuttamatta poisjäännistä, oikomislaitteen häviäminen tai vahingoittuminen käyttöohjeiden vastaisen menettelyn tai huolimattomuuden vuoksi).

Käynnistä suuhygienistillä peritään käyntimaksu 10,30 euroa ja hammaslääkärillä käynnistä 13,10 euroa. Erikoishammashoidon käyntimaksu on 19,20 euroa käynti. Lisäksi peritään toimenpidekohtaisia maksuja, jotka vaihtelevat tehtyjen toimenpiteiden mukaan.

Katso tarkemmat tiedot hammashoidon asiakasmaksuista. Peruuttamattomasta poisjäännistä laskutetaan 50,80 euroa kaikilta 18 vuotta täyttäneiltä.

Mikäli haluat tiedustella hammashoidon laskuista ja maksuista, voit ottaa yhteyttä sähköpostitse hammashoito.asiakaspalvelukeskus@espoo.fi tai puhelimitse 09 816 30400 ma-pe klo 10-14.

Purentavirheet ja oikomishoito

Hampaiden tarkastuksen yhteydessä tarkastetaan myös purenta. Tarvittaessa sinut ohjataan oikomishoidon erikoishammaslääkärille seulontaan, jossa arvioidaan purentavirheen vaikeusaste, oikomishoidon tarpeellisuus sekä erityisesti lapsipotilailla hoidon aloittamisajankohta.

Purentavirheet

Espoossa oikomishoitoon on mahdollista päästä valtakunnallisten suositusten mukaisesti.

Purentavirheet pisteytetään niiden vaikeusasteen mukaan asteikolla 110. Espoon kaupunki hoitaa vaikeusasteisiin 8–10 luokiteltavat purentavirheet. Lievemmissä tapauksissa potilas voi halutessaan hakeutua oikomishoitoon yksityishammaslääkärille omalla kustannuksellaan.

Oikomishoito

Oikomishoito edellyttää hyvää suun terveyttä. Hampaissa ei saa olla reikiä eikä ientulehdusta, ja hampaat tulee puhdistaa moitteettomasti koko hoidon ajan.

Oikomiskojeita tulee käyttää ohjeiden mukaisesti, ja ne tulee ottaa mukaan jokaiselle hoitokäynnille. Oikomishoidon alussa hampaissa saattaa olla muutaman päivän ajan arkuutta.

Oikomishoito kestää keskimäärin 1–3 vuotta. Tämän jälkeinen retentio- eli ylläpitovaihe kestää tavallisesti kaksi vuotta.

Hoito on maksutonta 18 vuoden ikään asti. Peruuttamatta jääneestä hoitokäynnistä peritään maksu 15 vuotta täyttäneiltä. Kadonneista tai huolimattomassa käsittelyssä rikkoutuneista oikomiskojeista aiheutuneet kustannukset jäävät potilaan itsensä korvattaviksi. Jos potilas ei käytä oikomiskojeita oikojan antamien ohjeiden mukaisesti ja koje joudutaan sen takia uusimaan, hammaslaboratoriokustannukset tulevat potilaan maksettaviksi.

Ensiapu

Aikuisten oikomishoidon ensiapu (kiinteä retentiolanka pistää/hankaa) annetaan Espoon kaupungin hammashoitolassa, mutta langan uudelleen kiinnitystä varten tulee hakeutua valitsemansa yksityisen oikojan vastaanotolle. Suosittelemme retentiolangan kiinnitystä oikojan toimesta, jottei lanka aktivoidu ja ala muuttaa kyseisen hampaan asemaa. Mikäli sinulle on tehty oikomishoitoa Espoon kaupungilla tai leukaortopediaa HUSissa edellisen 2 v aikana, niin olet oikeutettu saamaan retentioalangan uudelleen kiinnityksen Espoon kaupungin hammashoitolassa.

Mikäli oikomiskoje, retentiolanka, retentiolevy tai oikomiskojeen jokin muu osa rikkoutuu tai vääntyy tai kojetta ei jostakin muusta syystä voi käyttää tarkoitetulla tavalla, potilaan tulee mahdollisimman pian ottaa yhteyttä suun terveydenhuollon ajanvaraukseen, p. 09 816 30300. 

Palvelut eri ikäisille

Ensimmäistä lasta odottavat perheet

Ensimmäistä lasta odottaville perheille järjestetään maksuton terveysneuvontakäynti. Odotusaika on otollinen hetki omaksua tietoa tulevan lapsen suun terveydestä ja hoidosta, sillä vanhempien terveys-, ravinto- sekä suunhoitotottumukset siirtyvät helposti lapselle. Tavoitteena on, että vanhempien suu ja hampaat ovat terveet ennen lapsen syntymää. Käynti ei sisällä suun terveystarkastusta, vaan siinä luodaan perusta hyville terveystottumuksille, arvioidaan yhdessä tarpeelliset hoitotoimet ja sovitaan palveluihin ohjauksesta. Ajan voi varata hammashoidon ajanvarauksesta.

Lapset ja nuoret

Määräaikaistarkastukset tehdään koko ikäluokalle. Niihin kutsutaan kirjeellä. Kaikille lapsille ja nuorille tehdään myös yksilöllinen hoitosuunnitelma, jossa määritellään seuraavien suuhygienisti- ja hammaslääkärikäyntien ajankohdat, kotihoito, ehkäisevä ja korjaava hoito, purennan kehityksen seuranta ja mahdolliset röntgenkuvaukset.

1-, 3- ja 5-vuotiaat saavat postitse kirjeen, jossa kerrotaan mahdollisuudesta varata aika suun terveystarkastukseen. Ajan voi varata netistä tai puhelimitse. Kirje tulee vähän ennen lapsen syntymäkuukautta tai sen aikana.

1 -, 3-, 5- ja 8-luokkalaiset saavat kirjeen, jossa kerrotaan mahdollisuudesta varata aika suun terveystarkastukseen. Ajan voi varata netistä tai  puhelimitse. Kirje tulee puoli vuotta lapsen/nuoren syntymäkuukauden jälkeen.

Kaikki 17-vuotiaat espoolaiset saavat kirjeen, jossa kehotetaan varaamaan aika suun terveystarkastukseen.

Opiskelijat

Espoolaisissa oppilaitoksissa opiskelevat voivat kotipaikkakunnasta riippumatta hakeutua suun terveystarkastukseen kunnalliseen hammashoitoon Espoossa. Hoito on maksutonta alle 18-vuotiaille.

Aikuiset

Kaikille tarkastetuille potilaille tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma, jossa määritellään hoidon tarve ja aikataulu sekä seuraavan tutkimuksen ajankohta.

Näin hoidat suun terveyttä

Terve suu on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia ja yleisterveyttä. Suun alueen tulehduksilla on osoitettu olevan yhteyksiä moniin yleissairauksiin, ja suun alueen sairaudet voivat edetä pitkälle oireettomina. Hyvä suun terveys perustuu hyvään omahoitoon ja yksilöllisten tarpeiden mukaiseen hammashoitoon.

Näin hoidat suun terveyttä

Suun terveydenhuollon palvelulupaus

Kaikenikäiset ovat oikeutettuja Espoon suun terveydenhuollon palveluihin. Voit toivoa tarkastusaikaa haluamastasi hoitolasta.

 • Tavoitat meidät helposti.
 • Saat kiireellistä ensiapua vuoden jokaisena päivänä.
 • Saat hoitosuunnitelman useammaksi vuodeksi kerrallaan.
 • Lapset ja nuoret saavat kutsun suun terveystarkastukseen.
 • Voit asioida myös verkossa.
 • Kehitämme jatkuvasti asiakaspalveluamme.