Espoon sairaalaan synnytystoiminta Kätilöopistolta ja Jorvista

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
30.6.2017 klo 11.17

Osa Kätilöopiston sairaalan synnytyksistä siirretään uuteen Espoon sairaalaan vuoden 2018 alussa. Samalla myös Jorvin sairaalan synnytystoiminta siirtyy Espoon sairaalaan. Sairaala voi vastaanottaa 4 000–5 000 synnyttäjää vuodessa.

HUS on saanut valmiiksi suunnitelman sisäilmaongelmista kärsivän Kätilöopiston sairaalan toimintojen siirtämisestä muihin sairaaloihin ja väistötiloihin. HUS ja Espoon kaupunki valmistelevat Kätilöopiston sairaalan synnytystoimintojen osittaista siirtämistä keväällä valmistuneeseen Espoon sairaalaan. Toimintojen siirrosta on allekirjoitettu 30.6.2017 aiesopimus HUS:n ja Espoon kaupungin kesken.

- Espoon sairaala ja HUS-Jorvin erikoissairaanhoito tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään, ja synnytystoimintojen siirto Espoon sairaalan tiloihin lisää sairaaloiden välistä yhteistyötä entisestään, Espoon perusturvajohtaja Juha Metso toteaa.

Espoon sairaalaan sijoitetaan Kätilöopistolta synnytyssalit, synnytysten päivystystoiminta ja lapsivuodeosastot. Samalla myös Jorvin sairaalan synnytystoiminta siirtyy Espoon sairaalaan.

Kätilöopistolle jäävät toistaiseksi lastenpsykiatrian toiminnot ja naistentautien poliklinikka. HUS:in Kuvantamisyksikkö siirtyy ensi vuonna Helsingin keskustassa sijaitsevaan Postitaloon.

Jorvin sairaalan N-siipeen sijoitetaan puolestaan lasten toiminnot.

- Pääkaupunkiseudulla ei ole toista tällaista sairaalakiinteistöä, johon nämä toiminnot voidaan näin helposti siirtää. Siihen saakka synnytykset hoidetaan Kätilöopiston sairaalan lisäksi myös Jorvin sairaalan nykyisissä tiloissa. Lisäksi Naistenklinikalla synnytetään tietysti koko ajan kuten ennenkin, HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo.

Jatkossa kaksi synnytyssairaalaa

Pääkaupunkiseudun synnytykset jakautuvat muuton jälkeen kahteen sairaalaan siten, että Naistenklinikka hoitaa 9 000–10 000 ja Espoon sairaala 4 000–5 000 synnytystä vuosittain.

HUS:ssa kiitetään Espoon kaupunkia vastaantulosta hankalassa tilanteessa, ja halusta luovuttaa osa aivan uudesta omasta sairaalasta HUS:n käyttöön.

- Tämä on paras mahdollinen ratkaisu, koska Espooseen saadaan varsin vähäisin töin rakennettua kaikki synnytystoiminnassa tarvittavat tekniset ratkaisut. Modernin sairaalan tilat ovat helposti muunnettavissa. Käyttöömme tulevista kolmesta sairaalasiivestä kaksi voidaan ottaa käyttöön jopa aivan sellaisenaan, toimialajohtaja Seppo Heinonen HUS:sta sanoo.

Espoon uusi sairaala sijaitsee Jorvin sairaalakampusalueella, ja sinne on katettu kulkuyhteys Jorvin sairaalarakennuksesta. Espoon sairaalassa on myös alueen yhteinen pysäköintihalli. Lisätietoa Espoon sairaalasta.

HUS tiedottaa tarkemmin eri yksiköiden siirroista ja niiden aikataulusta nettisivuillaan.

Lisätietoja antavat

Espoon kaupunki

Juha Metso, perusturvajohtaja, sosiaali- ja terveystoimi, p. 050 532 7321, juha.metso@espoo.fi

Olli Isotalo, toimialajohtaja, tekninen ja ympäristötoimi, p. 050 593 3359, olli.isotalo@espoo.fi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Seppo Heinonen, toimialajohtaja, HYKS Naistentaudit ja synnytykset, p. 050 436 8962, seppo.heinonen@hus.fi

Markku Mäkijärvi, johtajaylilääkäri, HUS, p. 050 428 7660, markku.makijarvi@hus.fi