Talous- ja velkaneuvonta - ohjausta taloudellisista vaikeuksista selviämiseen

Velkasi voivat olla suuret tai pienet ja velat voivat olla hoidossa tai perinnässä, mutta jos tunnet huolta taloudestasi, asioiden selvittämiseen kannattaa ryhtyä heti.

Espoon kaupungin talous- ja velkaneuvonnan palvelut on tarkoitettu Espoon ja Kauniaisten asukkaille. Palvelu on maksutonta.

 

OmaTalous-verkkopalvelut

OmaTalous on talous- ja velkaneuvonnan verkkopalvelu, josta saat tietoa ja ohjausta talouden hallintaan. Palvelun käyttö edellyttää tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Kirjautumalla palveluun voit esittää kysymyksiä talous- ja velkaneuvojalle ja löytää vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Palvelun kautta ei voi vielä toistaiseksi varata aikaa henkilökohtaiseen tapaamiseen, vaan ajanvaraus tapahtuu puhelinneuvonnan kautta, p. 0800 934 88 ma-to klo 10-12. 

Jos sinulle varataan puhelinneuvonnan yhteydessä aika henkilökohtaiseen tapaamiseen, sinulle voidaan samassa yhteydessä aktivoida OmaTalous -verkkopalveluun mahdollisuus toimittaa etukäteen taloutta koskevia tietoja sähköisellä lomakkeella tapaamista varten.

Palvelu löytyy osoitteesta espoo.fi/omatalous.

Puhelinneuvonta ja ajanvaraus

Puhelinneuvonnassa selvitetään alustavasti vaihtoehtoja ja annetaan toimintaohjeita. Varaudu kertomaan taloudellisesta tilanteestasi eli omat ja puolisosi tulot, säännölliset suurimmat menot (asuminen, työmatkat, päivähoito, terveydenhoito ja elatusapumaksu) sekä velkojen määrät. Tarvittaessa varataan aika henkilökohtaiseen tapaamiseen.

Soittaminen on maksutonta ja luottamuksellista eli sinua koskevia tietoja ei luovuteta tai kerrota ulkopuolisille.

Talous- ja velkaneuvonnan puhelinneuvonta ja ajanvaraus palvelee maanantaista torstaihin klo 10-12, puh. 0800 934 88.

Jos et pääse tapaamiselle, muista perua aika OmaTalous -verkkopalvelussa tai puhelimitse. Vastaajaan voi jättää viestin kaikkina vuorokauden aikoina. 

Henkilökohtainen neuvonta ajanvarauksella

Valmistaudu tapaamiseen huolella ja ota mukaan tarvittavat asiakirjat. Tapaamisella hahmotetaan kokonaistilannettasi, ongelmien syitä ja ratkaisumahdollisuuksia. Voit yhdessä neuvojan kanssa pohtia vaihtoehtoja ja sitä mitä ne tarkoittavat sinun kohdallasi. Suunnittelette myös, miten voit edetä. Ensimmäinen tapaaminen kestää reilun tunnin.

Ensitapaamisen jälkeen ei varata uutta aikaa, vaan voit tapaamisen jälkeen rauhassa punnita vaihtoehtoja. Päätökset teet sinä ja vastuu asian hoitamisesta on sinulla. Jos tarvitset apua velkojen järjestelyssä, voit varata uuden ajan suoraan omalta neuvojaltasi.

Kun talous romahtaa

Kun taloudellinen katastrofi uhkaa tai on jo päällä, tässä on muutama toimintaohje:

 • Sosiaalinen suorituseste. Jos maksuvaikeutesi johtuvat sinusta riippumattomasta syystä kuten työttömyydestä, sairaudesta, työkyvyttömyydestä, avio- tai avoerosta, sinulla on oikeus vaatia maksuaikaa, lyhennysvapaata tai erissä maksamista. Yleensä sinun tulee lähettää velkojalle/laskuttajalle kirjallinen tosite tilanteestasi.

 • Etuuksien hakeminen. Jos tulosi pienentyvät tai eroat parisuhteesta, selvitä, onko sinulla oikeus sosiaalisiin etuuksiin, kuten työttömyyspäivärahaan, asumistukeen, elatustukeen, lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen tai toimeentulotukeen.

 • Yhteys talous- ja velkaneuvontaan.  Lue  ja soita tarvittaessa neuvonta- ja ajanvarausnumeroomme.

 • Maksut tärkeysjärjestykseen. Jos rahat eivät riitä kaikkiin laskuihin, tärkeimpiä ovat yleensä asumiseen ja terveyteen liittyvät laskut eli vuokra, sähkö, kotivakuutus, ruoka, lääkkeet.

Vaihtoehtoja tilanteen parantamiseksi

Talouden saaminen tasapainoon on yksinkertaista – ainakin teoriassa.

Tulojen lisääminen

Työllistyminen tai paremmin palkattuun työhön vaihtaminen on usein helpommin sanottu kuin tehty, vaikka siten pystyisi ratkaisemaan montakin taloudellista ongelmaa. Vastaavasti lisä- tai ylitöiden tekeminen parantaa taloudellista tilannetta, mutta kannattaa miettiä, miten käy oman tai perheen jaksamisen kanssa.

Varmista, että olet hakenut kaikki etuudet, joihin voisit olla oikeutettu. Etuuksista löydät lisätietoa erityisesti Kelan, sosiaali- ja terveysministeriön sekä Espoon kaupungin sosiaalitoimen sivuilta. Tyypillisiä etuuksia, jotka saattavat jäädä hakematta, ovat esimerkiksi:

Toimeentulotukilaskelmissa otetaan menona huomioon ulosotto ja asuntolainan korot, mutta ei muuta velanhoitoa.

Varmista myös, että olet hakenut kaikki verovähennykset. Kaikki vähennykset eivät ole valmiina verottajan keväisin lähettämässä esitäytetyssä veroilmoituksessa, vaan osa vähennyksistä pitää ilmoittaa verottajalle itse. Tällaisia ovat esimerkiksi työmatkakulut, elatusvelvollisuusvähennys sekä veronmaksukyvyn alentumisvähennys. Vähennyksiä voi hakea takautuvasti viideltä vuodelta. Tarkista myös, että veron ennakonpidätys on oikein.

Omaisuuden myyminen. Jos sinulla on omaisuutta, kannattaa harkita, voisiko myydä jotain velkamäärän pienentämiseksi.

Menojen pienentäminen

Tuloja voi olla vaikea lisätä, mutta menoja pystyy pienentämään.

Sen voit aloittaa esimerkiksi pankkitiliotteita tai ostoskuitteja tutkimalla. Usein paras keino on kirjanpito. Jo parinkin kuukauden kestävä kaikkien kotitalouden menojen kirjaaminen auttaa löytämään säästökohteita.

Monesta pienestä säästöstä kertyy iso säästö! Siten pienissäkin asioissa kannattaa pihistää, koska monessa pienessä asiassa pihistämisestä kertyy suuri säästö. Netistä löytyy valmiita kirjanpitolomakkeita ja laskentapohjia. Kirjanpitoa voi toteuttaa myös ruutuvihkoon. Joskus voi olla vaikeaa arvioida, onko omien menojen määrä kohtuullinen, minimissään tai ylisuuri.

Voit hahmotella maksukykyäsi laskurilla. Tämä laskuri laskee maksukyvyn samoin periaattein kuin jos hakisit velkajärjestelyä käräjäoikeudelta.

Suurimmissa menoissa on yleensä helpointa tehdä suurimpia säästöjä. Näitä ovat esimerkiksi:

 • asumiskulut
 • ruoka
 • auto
 • tupakka
 • alkoholi
 • pelaaminen

Muutamien menojen kohdalla on mahdollisuus lakisääteisiin helpotuksiin. Näitä ovat esimerkiksi:

 • päivähoitomaksut
 • sairaalamaksut
 • lääkekulut