Henkisen väkivallan todistaminen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
1.2.2018 Katja Kytölä

Vaikka henkinen väkivalta on Suomen lainsäädännön mukaan rikos, sen todistaminen on erittäin vaikeaa. Usein henkistä väkivaltaa kokeneet ovat turhautuneita, kun heille mainitsee henkisen väkivallan laittomuudesta. Kuitenkin tiedetään henkisen väkivallan musertava vaikutus. Henkinen väkivalta usein koetaan jopa fyysistä väkivaltaa raskaampana kestää.

Dokumentteja henkisestä väkivallasta voi kerätä kirjoittamalla päiväkirjaa, kirjaamalla ylös tapahtumia ja yhteydenottoja tai kuulemiaan sanoja, uhkauksia, haukkumista. Kaikki tekstiviestit, videot tai ääniviestit on hyvä tallentaa. Myös jokainen yhteydenotto auttaviin tahoihin on dokumentti. Asiakkaan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että auttava viranomainen kirjaa asiakkaan kertomuksen. Vaikka se ei juuri sillä hetkellä tuntuisikaan merkitykselliseltä, tietoja voi tarvita myöhemmin esimerkiksi oikeudenkäyntiin. Jokaisella asiakkaalla on aina oikeus tarkistaa ja saada omaa asiaansa koskevat kirjaukset ja tiedot itselleen.

Myös lääkäri, psykologi tai psykoterapeutti voi arvioida, mistä asiakkaan psyykkiset ongelmat johtuvat. Tutkimusten mukaan henkisen väkivallan alla eläminen voi altistaa masennukselle, ahdistukselle ja muille mielenterveyden häiriöille – jopa itsemurhalle. Eli henkisen väkivallan kokeminen vaarantaa ihmisen terveyttä.