Sosiaalityö ja toimeentulo

Kaikenlaisista elämäntilanteista on mahdollista päästä eteenpäin.

Kun omat tiedot, taidot tai voimavarat eivät riitä, aikuissosiaalityö kulkee rinnalla ja antaa tukea arjessa pärjäämiseen. Tavoitteena on päästä hankalasta tilanteesta yli. Yhteistyössä asiakkaan, läheisten ja eri alojen ammattilaisten kanssa aikuissosiaalityö mahdollistaa omannäköisen elämän.
Klikkaa alla olevia otsikoita, niin saat esille yhteystiedot ja otsikon sisällön.
 

Näin saat yhteyden meihin (klikkaa tästä)

Me sosiaalityöntekijät ja -ohjaajat olemme sinua varten niin arkielämään liittyvissä haasteissa kuin erilaisissa kriisitilanteissa. Soita tai tule käymään paikan päällä (Komentajankatu 5 C). Toimisto avoinna arkisin klo 915. Voit myös lähettää kirjallisen hakemuksen, niin aloitamme yhdessä asioidesi selvittämisen, ja arvioimme, millaisin keinoin tilannettasi voidaan parantaa. Asiakkuutesi jatkuu niin pitkään kuin on tarpeen.

Suunnitelmallinen sosiaalityö perustuu kanssasi yhdessä tehtyyn palvelutarpeen arviointiin ja asiakassuunnitelmaan. Tarvittaessa saat oman nimetyn omatyöntekijän. Mikäli et tiedä kenelle soittaisit, voit ottaa yhteyttä yleisnumeroomme, josta ohjaamme puhelusi oikealle työntekijälle.

Tavoitat meidät puhelimitse arkisin klo 8–10 numerosta 09 816 45000

Käytössä on takaisinsoitto soitamme sinulle saman päivän aikana takaisin. Yritämme tavoittaa sinua kaksi kertaa.

Autamme sinua muun muassa näissä asioissa 

  • kiireellinen sosiaalityön tai -ohjauksen tarve
  • kotiutuminen sairaalasta/ laitoksesta
  • lääkkeiden akuutti tarve silloin, kun ei ole perustoimeentulotukioikeutta
  • häätö (ei häätövaroitus)
  • sähkön katkaisu
  • akuutti asunnottomuus.

Mikäli tiedät oman työntekijäsi, otathan ensisijaisesti häneen yhteyttä.

Sosiaaliohjaajien henkilökohtaiset puhelinnumerot  
Voit soittaa numeroihin arkisin kello 9–10. Soitamme takaisin samana päivänä.

Asuminen

Koti on toimivan arjen perusta. Asumiseen liittyvät haasteet voivat olla asunnottomuutta tai sen uhkaa, kasaantuvaa vuokravelkaa tai korkeat asumismenot. Aikuissosiaalityö on asiakkaan tukena itsenäisen asumisen mahdollistamisessa ja auttaa kriisitilanteessa majoituksen järjestämisessä.

Oletko asunnoton, saamassa häädön, onko sinulle kertynyt vuokravelkaa tai onko vaikeuksia saada vuokra maksettua? Onko sinulla muita haasteita asumiseen liittyen? Ota yhteyttä Asumisneuvontaan, mieluummin varhaisessa vaiheessa kuin viime tipassa. Mietitään yhdessä, mitä olisi tehtävissä.

Apua työllistymiseen

Oletko ilman töitä? Voimme selvittää kanssasi työllistymiseesi liittyviä toiveita, tavoitteita ja haasteita ja olla apuna suunnittelemassa työllisyyteen liittyvää jatkopolkua. Tukea työllistymiseen saa kaupungin työllisyyspalveluista.

Tukea kriisitilanteissa

Sosiaali- ja kriisipäivyksestä saat akuuttia kriisi- ja sosiaaliapua ympäri vuorokauden numerossa 09 816 42439.  

Omatila on matalan kynnyksen palvelu, joka on tarkoitettu lähisuhdeväkiväkivaltaa kohdanneille, väkivaltaisissa kodeissa eläville tai lähisuhdeväkivaltaa pelkääville espoolaisille.

Toimintakyky ja hyvinvointi

Hyvinvointi on monen osasen summa. Kriisi omassa tai läheisen elämässä, päihteet tai mielenterveysongelmat voivat kuitenkin olla hyvinvoinnin esteenä. Usein myös ongelmien kasautuminen vaikeuttaa arkea. Aikuissosiaalityö tukee matkalla oman elämän hallintaan.

Toimeentulo ja talous

Taloudenhallinta on paljon muutakin kuin käytettävissä olevien rahojen riittäminen. Se tarkoittaa laskujen maksamista ajallaan sekä tulojen ja menojen suunnittelua. Joskus talous voi yllättäen keikahtaa. Aikuissosiaalityö kulkee asiakkaan rinnalla kohti oman talouden hallintaa.

Voit hakea täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea verkossa. Palvelussa näet myös hakemuksesi käsittelytilanteen, päätöksen ja tuen maksutiedot. Perustoimeentulotuki haetaan Kelasta.

Tukea maahanmuuttajien kotoutumiseen

Maahanmuuttajilla on tarjolla samat palvelut kuin muillekin kuntalaisille. Hyödyllistä tietoa ja tukea uuden asukkaan kotoutumisen tueksi löytyy lisäksi täältä:

Oletko huolissasi läheisestäsi tai asiakkaastasi?

Jos olet huolissasi läheisesi tai asiakkaasi elämänhallinnasta, päihteiden käytöstä, toimeentulosta tai lasten tilanteesta voit ottaa yhteyttä Espoon sosiaalipalveluihin.

Ihmissuhteet

Miten ihmisten kanssa ollaan ja tullaan toimeen? Suhde muihin ja itseen on koko elämän mittainen matka. Ongelmat ihmissuhteissa, yksinäisyys, irrallisuus, tukiverkoston puute sekä haasteet läheisten kanssa ovat aiheita, joissa voi kääntyä aikuissosiaalityön puoleen.

Osallistuminen ja kuntoutuminen

Elämä on merkityksellistä, kun arki tuntuu mielekkäältä. Aikuissosiaalityö auttaa löytämään omaan arkeen sopivaa sisältöä. Työllistyminen ja opintojen aloittaminen tai jatkaminen tuovat onnistumisen tunteita. Tukea saa myös kuntoutumisen palveluissa.