Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa − näin opetat lasta pyöräilemään

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
19.9.2018 klo 11.39

Espoo on sitoutunut kaksinkertaistamaan pyöräilyn kulkutapaosuuden vuoteen 2024 mennessä allekirjoittamalla Brysselin sopimuksen. Espoon kaupungille on laadittu Pyöräilyn edistämisohjelma, jossa korostetaan vaikuttamista lasten ja nuorten asenteisiin pyöräilyä kohtaan.

Nuoret, jotka kulkevat koulumatkansa kävellen tai pyöräillen, ovat aikuisena fyysisesti aktiivisempia kuin ne nuoret, jotka kulkevat koulumatkansa moottoriajoneuvon kyydissä, todetaan Jyväskylässä vuosina 1980−2007 tehdyssä LASERI-tutkimuksessa. Tutkimuksessa kartoitettiin lasten sepelvaltimotaudin riskitekijöitä sekä nuorten koulu- ja työmatkojen pituutta sekä kulkutapaa. Tutkimus osoittaa, että ihmiset, jotka ovat lapsena ja nuorena tottuneet kävelemään tai pyöräilemään, ovat aikuisina valmiimpia ja motivoituneempia arkiliikuntaan ja heidän elämäntapansa olisi myöhemmin aikuisuudessa muutenkin fyysisesti aktiivisempaa.

Espoossa kannustetaan jo neuvolaikäisiä lapsia ja heidän perheitään pyöräilyyn ja kävelyyn osana terveellisiä elämäntapoja.

Miten opetan lasta pyöräilemään?

1. Varusteet

  • Sopivan kokoisen pyörän ja mieluisan kypärän hankinta
  • Aikuinen näytäthän lapselle esimerkkiä käyttämällä itse kypärää!
  • Ensimmäisiin harjoitteluihin on hyvä pukea pitkähihaiset- ja lahkeiset vaatteet mahdollisten asfaltti-ihottumien ehkäisemiseksi.

2. Pyörän hallinta ja säädöt:

  • Mieluummin pieni kuin liian suuri pyörä.
  • Jalat yltävät maahan satulalla istuen.

3. Valitse harjoitteluun rauhallinen ja tasainen paikka.

4. Polkemisen ja jarruttamisen harjoittelu.

5. Luo kannustava ilmapiiri harjoitteluun.

6. Hiljalleen itsenäiseen ajoon siirtyminen yhdessä aikuisen kanssa.

7. Liikennesääntöjen opettelu.

Ohjeita pyörällä liikkuville löytyy myös Liikenneturvan verkkosivuilta