Lastenneuvolan kysytyimmät kysymykset

1. Miksi vauva ei nuku?
Suurin osa terveistä vauvoista heräilee öisin. Vauvan uni muuttuu kevyemmäksi noin tunnin välein, jolloin hän saattaa jopa havahtua hereille. Tällöin uudelleen uneen vaipuminen ei aina onnistu tavallisimmin siksi, että vauva ei ole oppinut nukahtamaan ilman vanhemman apua. Jos vauva on tottunut nukahtamaan esimerkiksi rinnalle, voi hänen nukahtamistottumuksiaan yrittää muuttaa lempeän kotiunikoulun avulla.

Lue lisää:
Katja Rantala Teemapiiri-artikkeli: Pikkulasten uni ja nukkumistottumukset
Mannerheimin lastensuojeluliiton vertaistukiryhmät

2. Riittääkö äidinmaito vauvalle?
Useimmiten oman äidin maito riittää vastaamaan vauvan kasvutarpeisiin, jos vauvaa on imetetty vauvantahtisesti ja niin, että vauva osaa imeä rintaa oikealla imuotteella.

Olennaista on myös se, että äiti luottaa omiin taitoihinsa imettäjänä ja saa riittävästi tukea läheisiltään. Mahdollisiin pulmatilanteisiin saa ja kannattaa pyytää apua esimerkiksi neuvolasta.


Lue lisää imetyksestä:
Tietoa imetyksestä
Lisää tukea imetykseen: Imetysvideot

3. Miksi vauva pulauttelee?

Suurin osa pienistä vauvoista pulauttelee. Tavallisimmin tämä johtuu siitä, että vauvan mahalaukun ja ruokatorven välinen sulkija on vielä löysä. Pulauttelun määrä on hyvin yksilöllistä ja useimmiten se ei vaadi hoitoa. Mikäli painon ja pituuden kehitys todetaan normaaliksi, ei yleensä ole syytä huoleen. Jos pulauttelu on voimakasta tai hyvin runsasta, se voi olla merkki esimerkiksi allergiasta.

Lue lisää:
Pulauttelu ja oksentelu lapsella

4. Onko lapsellani ruoka-allergiaa?
Lapsen ruoka-allergia voi ilmetä monella tavalla, joita voivat olla lapsen iästä riippuen erityyppiset iho- ja suolisto-oireet.  Vauvoilla ja pienillä lapsilla on usein tällaisia allergiaan viittaavia oireita, jotka eivät kuitenkaan johdu allergiasta.

Lue lisää:
Lasten ruoka-allergia
Lasten ruoka-allergiat; oireet, tutkiminen, siedätyshoito

5. Miksi en jaksa nauttia lapsestani?
Odotusaikana tulevat äidit haaveilevat ihanista hetkistä vauvan kanssa. Moni voi yllättyä, jos synnytyksen jälkeen voimat ovatkin vähissä. Hormonit tekevät tehtävänsä ja tunteet myllertävät; itkettää ja naurattaa. Tällöin läheisten tuki voi auttaa. Jos arki alkaa tuntua liian haastavalta, voi pyytää apua esimerkiksi neuvolasta. Myös leikki-ikäisten lasten vanhemmat voivat eri syistä johtuen väsyä lapsen kanssa.

Lue lisää:
Synnytyksen jälkeinen masennus
Vanhempainnetin Verkkofoorumi

6. Miksi vauvamme on niin itkuinen?

Itkeminen on vauvan luonnollinen tapa ilmaista itseään ja tarpeitaan. Vauvan itku on siis normaalia, mutta voi aiheuttaa vanhemmissa avuttomuuden ja pettymyksen tunteita. Temperamentista johtuen jotkut vauvat ilmaisevat itseään voimakkaammin tai ovat vaikeammin tyynnyteltävissä. Tämä vaatii vanhemmalta tavallista enemmän voimavaroja ja ymmärrystä.

Lue lisää:
Vanhempainnetti - Varhainen vuorovaikutus

7. Miten toimin uhmaikäisen lapsen kanssa?
On normaalia, että lapsi kokeilee rajojaan. Uhmaikäisen lapsen kanssa arki sujuu parhaiten, kun asettaa lapselle selkeät rajat ja on toiminnassaan johdonmukainen. Vanhemman rauhallinen, mutta samalla määrätietoinen toiminta uhmatilanteessa on tärkeää. Vanhemman tulee säilyttää paikkansa vanhempana, jotta lapsi ei ala ohjata vanhempaansa. Myönteinen asenne, huumori ja tahto pärjätä lapsen kanssa auttavat. Väkivallan käyttö on rangaistava teko.

Lue lisää:
Vanhempainnetti - Tietokulma - Lapsen kehitys

8. Milloin lasta ei voi rokottaa?
Kuumeista lasta ei voi rokottaa. Esimerkiksi lieväoireinen flunssa tai antibioottihoito ei ole este rokottamiselle. Rokottamatta jättämisen syitä voivat olla: voimakas yliherkkyys jollekin rokotteen sisältämälle aineosalle, vakava reaktio aiemman rokoteannoksen jälkeen, selvittelyvaiheessa oleva kouristustauti ja tietyt immuunijärjestelmän häiriöt.

Lue lisää:
THL: Rokottaminen