Espoon perhekeskusverkostossa lapsiperheiden palvelut pelaavat yhteen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
17.1.2019 klo 15.11

Espoossa haluamme tarjota lapsiperheille laadukkaat ja helposti saavutettavat palvelut sekä vahvan tuen koko perheelle. Siksi olemme muovaamassa lapsiperheiden palveluista perhekeskusverkostoa, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sivistystoimen palvelut pelaavat yhteen ja toimivat yhteistyössä järjestöjen, seurakuntien, yksityisen sektorin sekä perheiden kanssa.

Perhekeskusverkosto tarjoaa laajan kirjon lapsiperheiden tarvitsemia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita, monipuolista tukea ja tietoa, sekä mahdollisuuksia kohtaamisiin muiden samassa elämäntilanteessa olevien kanssa. Perhekeskuksen ytimen muodostavat kaikille neuvola sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut ja muut opiskeluhuollon palvelut. Keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitokset. Kaikille avoimia kohtaamispaikkoja ja palveluita tarjoavat myös monet järjestöt, kirjastot, seurakunnat ja yksityiset palveluntuottajat.

Lisäksi perhekeskuksessa on tarjolla muun muassa lapsiperheiden kotipalvelua, perhetyötä, eropalveluita, kasvatus- ja perheneuvontaa, maahanmuuttajien palveluita, lasten terapia- ja psykologipalveluita sekä aikuisten sosiaalipalveluja. Erityistason palvelut, kuten vammaispalvelut, lastensuojelu ja erikoissairaanhoito, toimivat osana perhekeskusverkostoa silloin kun perhe niitä tarvitsee.

Ison Omenan palvelutori näyttää suuntaa

Pisimmällä perhekeskusmallin toteuttamisessa olemme Ison Omenan palvelutorilla, jossa saman katon alla toimivat äitiys- ja lastenneuvola, lapsiperheiden perhetyö, terveysasema, mielenterveys- ja päihdepalvelut, kirjasto, nuorisopalvelut, Espoon asiointipiste, Kela, HUS:n äitiyspoliklinikka sekä HUS:n laboratorio- ja kuvantamistoiminnot. Myös eron ensiapupiste, kulttuurineuvola, Kohtaamo ja järjestöt palvelevat asiakkaita palvelutorilla. Niin kuntalaisten kuin palveluiden tuottajien palaute palvelutorista on ollut positiivista.

Espoon muillekin suuralueille muodostuvat perhekeskukset toimivat lähellä kuntalaisten arkea ja tarjoavat palveluja laajoin aukioloajoin. Digitalisaatio helpottaa asioimista ja nopeuttaa avun saamista, esimerkiksi sähköisen asioinnin ja etäyhteyksien muodossa.

Perhekeskukset ovat osa Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa LAPEa, joka on yksi hallituksen kärkihankkeista. Ohjelman puitteissa perhekeskustoimintaa kehitetään kaikkiin tuleviin maakuntiin.

Lisätietoa Espoon lapsiperheiden palveluista verkkosivuillamme espoo.fi/perhekeskus