Äitiysneuvolan kysytyimmät kysymykset

1. Tarvitseeko kohdun supisteluista huolestua? Miltä ne tuntuvat?

Monilla naisilla on raskauden aikana ns. ennakoivia supistuksia, joihin ei liity kipua, mutta kohtu tuntuu kovalta. Supistelua esiintyy herkemmin fyysisen rasituksen yhteydessä ja tilanne helpottuu levossa. Tällöin ei yleensä ole syytä huoleen. Jos supistuksiin liittyy kipua, jomottelua tai tulehdusoireita, on syytä ottaa yhteyttä neuvolaan tilanteen arvioimiseksi. Kivuliaat, säännölliset ja voimistuvat supistukset viittaavat synnytyksen käynnistymiseen.

Lue lisää:
Ennenaikaisen synnytyksen riskitekijöitä - supistukset

2. Milloin äiti alkaa tuntea vauvan liikkeitä ja miltä ne tuntuvat?

Yleensä äidit alkavat tunnistaa vauvan liikkeitä 16.-20. raskausviikon tietämillä. Liikkeitä ei välttämättä tunnu vielä joka päivä. Jotkut äidit tunnistavat liikkeitä jo varhemmin. Jos istukka sijaitsee kohdun etuseinämässä, se voi vaimentaa aluksi vauvan liikkeitä ja aiheuttaa sen, että selkeät liikkeet tuntuvat keskimääräistä myöhemmin. Äidit kuvailevat usein liikkeitä "muljahteluna", "kuplintana" tai pieninä "töytäisyinä" vatsalla.

3. Loppuraskauden vaivat

Raskauden loppuvaiheilla keho valmistautuu monin eri tavoin synnytykseen. Tästä voi aiheutua erilaisia tuntemuksia ja muutoksia äidin voinnissa. Liitteenä olevasta tiedostosta voit lukea lisää mahdollisista loppuraskauteen liittyvistä vaivoista. Terveen näköisen ihon kutina saattaa olla merkki raskaushepatoosista.

4. Mikä on turvallista raskauden aikana

a) ravitsemuksen suhteen?
Hyvä ja monipuolinen ruokavalio raskauden aikana ylläpitää äidin terveyttä, turvaa vauvan kasvua ja kehitystä sekä ehkäisee ravitsemuspulmien syntymistä. Eräiden ruoka-aineiden ja juomien käyttöä tulee kuitenkin rajoittaa raskauden aikana.


b) liikunnan suhteen?
Raskaus ei ole este liikunnalle. Liikuntaa suositellaan jatkettavaksi koko raskauden ajan yleisten liikuntasuositusten mukaisesti. Tiettyjen liikuntalajien välttämisestä on hyvä keskustella neuvolassa tai lääkärin kanssa.

Lue lisää:  Liikunta raskauden aikana

c) seksin suhteen?
Normaalin raskauden aikana voi turvallisesti harrastaa seksiä, ellei lääkäri ohjeista toisin. Kasvava kohtu asettaa kuitenkin omat rajoituksensa yhdyntäasennoille. Seksielämä voi myös muuttua raskauden aikana.

Lue lisää:  Raskaus ja seksi

5. Mitä lääkkeitä voin käyttää raskausaikana?
Turhaa lääkkeiden käyttöä tulee välttää, mutta on tilanteita, jolloin äidin sairautta joudutaan hoitamaan lääkkeillä myös raskauden aikana. Perussääntönä on, että äidin hyvinvointi on edellytys myös vauvan hyvinvoinnille, eikä äidille tärkeätä lääkitystä saa jättää pois raskauden takia. Lääkityksestä on hyvä aina keskustella terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Lue lisää: Teratologinen tietopalvelu – äidin lääkeneuvonta

6. Mistä tukea tupakoinnin lopettamiseksi raskauden aikana?
Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina ja erityisesti raskauden aikana siitä hyötyvät sekä äiti että vauva. Vaikka halua lopettamiseen olisikin, voi tupakoinnin lopettaminen tuntua haasteelliselta. Asia kannattaa ottaa puheeksi neuvolassa, jossa tehdään suunnitelma yhdessä terveydenhoitajan kanssa tupakoinnin lopettamiseksi.

Lue lisää:


7. Raskaus ja sairastaminen
Pääsääntöisesti raskauden aikana sairastetuilla virusinfektioilla ei ole vaikutusta vauvaan. On kuitenkin olemassa tiettyjä infektioita, jotka voivat olla raskauden tai vauvan kannalta haitallisia. Tärkeää on pyrkiä välttämään tilanteita, joissa on mahdollisuus saada tartunta esimerkiksi ruoan tai huonon käsihygienian välityksellä. Infektiotaudin pitkittyessä on hyvä olla yhteydessä lääkäriin.

Lue lisää raskauden aikaisista infektioista:


8. Matkustelu raskauden aikana
Raskaana ollessa voi matkailla pääsääntöisesti kuten muulloinkin. Huomiota on kiinnitettävä mahdollisiin tartuntatauteihin ja kohdemaan terveydenhoitopalvelujen saatavuuteen. Raskaus lisää veritulpan kehittymisen riskiä pitkään paikallaan istuttaessa. Tarvittavista rokotuksista on hyvä ottaa selvää hyvissä ajoin ennen matkaa. Rokottamisesta on odottaville äideille omat ohjeistukset. Neuvolakortti on hyvä pitää aina mukana matkalla. Lentoyhtiöillä on raskauteen ja lentämiseen liittyviä ohjeistuksia (esimerkiksi lääkärintodistus).

Lue lisää:
Naistalo: Raskaus ja matkustaminen