Neuvolat

Uutiset

Löydät neuvoloita koskevat uutiset valikkokokonaisuuden ja chatin alapuolelta.

 

Neuvoloiden ajanvaraus ja neuvonta

Äitiys- ja lastenneuvoloissa on käytössä keskitetty ajanvaraus- ja neuvontanumero 09 816 22800 (pvm/mpm). Takaisinsoittopalvelu on avoinna arkisin klo 8.30–13.30. Ellet pysty vastaamaan takaisinsoittoon, sinulle soitetaan myöhemmin uudelleen, yhteensä kolme kertaa. Lupaamme, että kaikkiin palveluun tulleisiin puheluihin vastataan saman arkipäivän aikana.

Varatun ajan voit peruuttaa mihin vuorokauden aikaan tahansa jättämällä viestin vastaajaan.

Tarvittaessa voit saada pidemmän ajan tai lisäkäynnin neuvolaan. Lisäksi voit saada neuvontaa terveydenhoitajalta raskauteen tai vanhemmuuteen sekä lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvissä kysymyksissä.

Ajanvaraus verkossa  leikki-ikäisten määräaikaistarkastuksiin

Voit varata verkossa ajan 1-, 1,5-, 2-, 3-, 5- ja 6-vuotiskäynnille Espoon neuvoloihin. Muihin määräaikaistarkastuksiin aika varataan puhelinpalvelun kautta.

Ajanvaraus verkossa edellyttää lapsen huoltajan tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Neuvolan ajanvaraus

 

Äitiysneuvola

Äitiysneuvola tukee lasta odottavia perheitä odotukseen liittyvissä kysymyksissä sekä vanhemmuuteen kasvussa. Käynneillä seurataan raskauden kulkua ja keskustellaan tärkeistä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista. Tarjoamme yksilöllisiä vastaanotto- ja kotikäyntejä sekä ryhmä- ja avoneuvolapalveluja. Voit ottaa yhteyttä, kun kuukautiset ovat jääneet pois ja raskaustesti on ollut positiivinen.

Äitiysneuvolat
Usein kysyttyjä kysymyksiä 
Äitiys- ja lastenneuvolat alueittain

 

Lastenneuvola

Lastenneuvolassa seurataan lapsen kasvua ja kehitystä sekä keskustellaan perheen terveyteen, hyvinvointiin ja vanhemmuuteen liittyvistä asioista, kuten perheen voimavaroista ja lasten kasvatuksesta, ravitsemuksesta, liikunnasta, vuorokausirytmistä, ulkoilusta, tapaturmista, ihmissuhteista, mielialasta, perheväkivallasta ja päihteistä sekä perheen taloudellisesta tilanteesta.

Espoossa lastenneuvolat palvelevat alle kouluikäisten lasten perheitä. Tarjoamme yksilöllisiä vastaanotto- ja kotikäyntejä sekä ryhmä- ja avoneuvolapalveluita.

Neuvoloissa emme voi hoitaa äkillisesti sairastunutta lasta, mutta terveydenhoitajita voi kysyä neuvoja puhelimitse.

Lastenneuvolat
Usein kysyttyjä kysymyksiä 
Äitiys- ja lastenneuvolat alueittain

 

Avoneuvola

Avoneuvolan palvelut on tarkoitettu äitiys- ja lastenneuvoloiden asiakkaille. Avoneuvolaan voitte tulla lyhyelle käynnille ilman ajanvarausta. Avoneuvolassa voi hoitaa muun muassa vauvan ja lapsen paino- ja pituusseurantaa sekä rokotusasioita. Poikkeuksena influenssarokotukset, joita varten varataan aika erillisille rokotusvastaanotoille tai rokotteen voi saada lapsen ikäkausitarkastuksen yhteydessä.

Odottava äiti voi tulla esimerkiksi verenpaine- tai hemoglobiinikontrolliin. Avoneuvolassa voi myös käydä kuuntelemassa sikiön sydänääniä, mutta jos olet huolissasi vauvan voinnista, otathan ensisijaisesti yhteyttä neuvolan puhelinpalveluun tai synnytyssairaalaan.

Avoneuvolassa ei voida hoitaa äkillisesti sairastuneita. Sairaustapauksissa tulee olla yhteydessä omaan terveysasemaan.

Voit asioida missä tahansa avoneuvolassa, sen ei tarvitse olla oman neuvolan yhteydessä.

Käynti on lyhyt, noin 10 minuutia. Avoneuvolassa asioidaan vuoronumerolla. Varauduthan odottamaan vuoroasi.

Tarkistathan aina poikkeusaikataulut ennen avoneuvolaan tuloa avoneuvoloiden sivulta. Erityisesti kesäaikana avoneuvoloiden aikatauluissa saattaa olla poikkeavuuksia normaaleihin aukioloaikoihin. Heinäkuussa avoneuvolat palvelevat vain ajanvarauksella.

 

Verkkopalvelut käytössäsi ympäri vuorokauden

 

Neuvolan valitseminen

Olet oikeutettu saamaan neuvolapalveluja missä tahansa espoolaisessa neuvolassa, jos olet jonkin espoolaisen terveysaseman asiakas. Mikäli terveysasemasi ei ole Espoossa, mutta haluat jonkin espoolaisen neuvolan asiakkaaksi, tutustu terveysaseman vaihtamisesta kertovaan ohjeeseen.

Mikäli haluat vaihtaa neuvolaa, ota yhteyttä neuvolan ajanvaraukseen ja neuvontaan, p. 09 816 22800. Voit vaihtaa neuvolaa, kun edellisestä vaihdosta on kulunut vähintään vuosi.

 

Terapeuttinen vauvaperhetyö

Perheneuvolan terapeuttinen vauvaperhetyö tarjoaa tukea raskaana oleville ja alle vuoden ikäisten lasten perheille vanhemmuuden ja varhaisen vuorovaikutuksen kysymyksissä. Keskustele neuvolasi terveydenhoitajan kanssa, jos sinulla on huolta vanhemmuudestasi tai suhteestasi vauvaan.

 

Äitiys- ja lastenneuvolat alueittain

 

Isyyden tunnustaminen

Isyyden tunnustaminen tehdään ensisijaisesti äitiysneuvolassaa, ja toissijaisesti lastenvalvojan luona. Joka kolmas lapsi syntyy avoliittoperheeseen. Näissä perheissä biologinen isyys on useimmiten selvä, ja avomies haluaa tunnustaa lapsen isyyden. Tällöin ei edellytetä erillistä käyntiä lastenvalvojan luona lapsen syntymän jälkeen.

Tunnustamisesta kerrotaan lasta odottaville vanhemmille neuvolakäynnin yhteydessä. Tunnustaminen voidaan tehdä, kun raskaus on edennyt yli 30. raskausviikon. Isä antaa tunnustuksen isyydestä henkilökohtaisesti terveydenhoitajalle tulevan lapsen äidin läsnä ollessa ja äidin suostumuksella siinä neuvolassa, jossa äiti on asioinut.

Tunnustamistilaisuudessa sekä äidin että isän henkilöllisyys tullaan varmentamaan soveltuvalla henkilöllisyystodistuksella. Molempien pitää ymmärtää tunnustamisen merkitys, ja tunnustamisesta seuraavat oikeusvaikutukset. Myös sopimus tulevan lapsen yhteishuollosta voidaan allekirjoittaa neuvolassa isyyden tunnustamisen yhteydessä.

Isyyden vahvistaminen luo oikeudellisesti pätevän sukulaisuussuhteen. Lapsen vanhemmat ovat elatusvelvollisia, ja lapsella on oikeus elatukseen 18 ikävuoteen asti. Sen jälkeenkin lapsella on oikeus elatukseen koulutusta varten, mikäli se on kohtuullista. Lapsella tulee olemaan perintöoikeus isän ja isänpuoleisten sukulaisten jälkeen, sekä oikeus isänsä sukunimeen. Isyyden vahvistaminen mahdollistaa myöhemmin myös yksinhuoltajuudesta, asumisesta ja tapaamisoikeudesta sopimisen.

Maistraatti vahvistaa isyyden

Neuvolasta isyysasian käsittely siirtyy lastenvalvojalle, ja sieltä edelleen maistraatin vahvistettavaksi.  Ennalta tunnustettu isyys on mahdollista peruuttaa 30 päivän kuluessa lapsen syntymästä ilmoittamalla siitä lastenvalvojalle. Tämän 30 päivän määräajan jälkeen lastenvalvoja käsittelee asian, ja siirtää isyyden vahvistamisen maistraatin käsiteltäväksi. Maistraatti lähettää isyyden vahvistamista koskevan päätöksen postitse suoraan vanhemmille. Maistraatti voi jättää isyyden vahvistamatta, jos on aihetta epäillä tunnustajan isyyttä. Kun isyys on vahvistettu, lastenvalvoja vahvistaa neuvolassa allekirjoitetun yhteishuoltosopimuksen, ja lähettää sen postitse vanhemmille.

Äitiysneuvolassa ei edelleenkään voida sopia yksinhuollosta, elatuksesta, tapaamisoikeudesta tai asumisesta. Näistä asioita sovitaan tarvittaessa lastenvalvojan luona lapsen syntymän jälkeen.

Isyyden tunnustaminen ei koske avioliitossa olevia, sillä isyys määräytyy äidin avioliiton perusteella.

Katso lisätietoa Isyyden tunnustaminen 
Samalta sivulta löydät Lapsen syntymää edeltävä isyyden tunnustamisasiakirja ja Lapsen syntymää edeltävä yhteishuoltosopimus.

 

Äitiyden tunnustaminen ja selvittäminen

Uusi äitiyslaki tuli voimaan 1.4.2019, ja se koskee äitiyden vahvistamista silloin, kun nainen on antanut suostumuksensa hedelmöityshoitoon synnyttäjän lisäksi. Äitiyden tunnustaminen tehdään äitiysneuvolassa.

Lapsen synnyttäneen äidin naispuolinen kumppani voidaan vahvistaa äidiksi lapsen synnyttäjän ohella, kun pari on hankkinut lapsen yhdessä hedelmöityshoidon avulla. Lapsen syntymän jälkeen tai epäselvissä tilanteissa äitiys selvitetään ja tunnustetaan lastenvalvojan luona.

Neuvolassa ei voida sopia yhteishuollosta, elatuksesta, tapaamisoikeudesta tai asumisesta. Näistä asioista voidaan tarvittaessa sopia lastenvalvojan luona lapsen syntymän jälkeen.