Mobiililaitteiden käyttö kielellisen kehityksen tukena

Tableteille ja älypuhelimille on olemassa paljon erilaisia pelejä ja sovelluksia. Osa ohjelmista on tarkoitettu ajanvietteeksi, kun taas toisia voi hyödyntää tiettyjen taitojen harjoitteluun. Erilaisten harjoitusohjelmien käyttö voi tukea esimerkiksi lapsen kielellistä kehitystä silloin, kun aikuinen käyttää niitä yhdessä lapsen kanssa. Seuraavat asiat on hyvä pitää mielessä, kun valitsee lapselle sopivia ohjelmia ja käyttää niitä yhdessä lapsen kanssa.

Ruutuaika

On vaikea määritellä, mikä on lapselle sopiva aika viettää ruudun äärellä. Ajankäyttöä tärkeämpää on huomioida, mitä lapsi tekee ruudun äärellä ja miten se vaikuttaa lapsen ja perheen arkeen.

Mannerheimin lastensuojeluliiton suosituksen mukaan lapsen ei tulisi viettää 1–2 tuntia enempää ruudun äärellä. Alle kaksivuotiaiden lasten ei tarvitse olla ruudun äärellä ollenkaan yksin. On tärkeää seurata, miten ruudun äärellä vietetty aika vaikuttaa lapseen. Jos lapsi vaikutta ärtyneeltä tai väsyneeltä, jos hänen on vaikea keskittyä tai nukkua, hän on saattanut viettää liian paljon aikaa ruudun äärellä. Lapsi on saattanut pelata liikaa tai hän on saattanut pelata ikäkauteen sopimattomia pelejä, jos hänen ajatuksensa vaikuttavat olevan jatkuvasti pelimaailmassa myös ruutuajan ulkopuolella.

Yhdessä pelaaminen

Lapsi oppii kieltä vuorovaikutuksessa aikuisen kanssa. Tabletin käyttö kehittää lapsen kieltä, kun aikuinen ja lapsi keskustelevat pelien tapahtumista pelaamisen lomassa. Pelatessa voi harjoitella esimerkiksi kuvailemista, kommentoimista, ohjeiden antamista ja niiden noudattamista.

Monipuolinen kielellinen harjoittelu

Tabletin käyttö on hyvä lisä lapsen kieltä kehittävälle yhteiselle toiminnalle. Tabletin käyttö ei kuitenkaan korvaa muuta lapsen kanssa yhdessä vietettyä aikaa, kuten kirjojen lukemista, leikkiä tai arjen yhteisiä puuhia.

Sopivien harjoitusohjelmien valitseminen

Usealla harjoitusohjelmalla on ikäsuositus, jota kannattaa noudattaa. Lapsi voi kuitenkin joskus hyötyä ikäistään nuoremmille suunnatuista ohjelmista. Mieti, mitä asioita olisi hyvä harjoitella ja valitse ohjelmat sen perusteella. Tällä sivulta löydät listan hyviksi todetuista ohjelmista ja muutamia käyttövinkkejä.

Näihin listoihin on kerätty kuntoutuspalvelujen puheterapeuttien kokeilemia ja hyväksi todettuja iPad-sovelluksia. Sovellukset on listattu aihepiireittäin. Osa sovelluksista voi kuulua myös useampaan aihepiiriin. Hintatiedot saattavat muuttua, ja moniin sovellutuksiin on saatavilla lisäominaisuuksia maksusta. Lisätietoja sovelluksista saat App Storesta (suositusikärajat, kielivalikoima jne.).

Kuuntelu, ääntely & matkiminen

Barnyard Kosketa eläimiä ja kuulet sen äänen. Matki eläinten ääntelyjä.
Blablabla Valitse hassuista kasvoista sopiva. Tuottaessasi kasvon ilme muuttuu.
Facerace Matkitaan hassuja naamanilmeitä.
Ginger 2  Puhuva kissa, joka matkii tuottoa.
Morfo Nauhoita tuottoa, voit kuunnella eri äänillä.
Peekaboo Löydä eläin ja matki ääntelyitä.
Sound123 Kosketa eläimiä ja kuulet sen äänen.
SoundTouch Kosketa kuvaa ja kuulet sen äänen. Kotieläimet, villieläimet, linnut, kulkuneuvot, soittimet ja kodin tavarat. Ilmainen. SoundTouch 2:ssa lisää ääniä: ihmisen äänet, luonto, ammatit ja muuta. 3,99 €.
VideoTouch Kosketa kuvaa ja kuulet sen äänen sekä näet videon.
Voice Changer Plus Muuntele ääntäsi 55 hauskan efektin avulla (esim. robotti, avaruusolento, hyttynen, etana). Puhenopeuden ja äänenkorkeuden muuntimet. Ilmainen /2,99 €.
What Sound Vaihtoehdoista osattava valita oikea kuullun äänen perusteella. Voidaan nimetä asioita samalla.
Talking Tom Puhuva kissa, joka matkii tuottoa.
My talking pet  Voit ottaa kuvan itsestäsi/ lapsesta/ ladata netistä. Voit nauhoittaa puhetta, minkä kuvan hahmo sanoo suu liikkuen. 

Artikulaatio

Tenkka Poo R

R-äänteen vakiinnuttaminen sanatasolle. Muistipeli R-sanoilla. Ilmainen.

Tenkka Poo S

S-äänteen vakiinnuttaminen sanatasolle. Muistipeli S-sanoilla. 4,99€.

Sanavarasto, nimeäminen, käsitteet

Animal Muddle Eläinten nimeäminen, ruumiinosat, kokoa hauska eläin. Ääntely.
Animal hide Etsi piilossa oleva eläin käyttämällä sijaintikäsitteitä.
Animal Stickers for iPad Lisää eläinten kuvia 4 eri alustaan (meri, maatila, savanni, linnut) ja kerro kuvasta (esim. sijaintikäsitteet: hevonen on traktorin vieressä, ankka menee hevosen päälle jne.). Ilmainen.
Ask me colors Valittava tietynvärisiä esineitä joukosta.
Abby Colors Valitaan kahdesta vaihtoehdosta oikeanvärinen esine/ asia junaan mukaan.
Baby Peekaboo Learn Opposites Kuvakirja vastakohdista (esim. edessä-takana, kaukana-lähellä). Englanninkielinen. Ilmainen.
Balloon Pop Puhkaise ilmapalloja, joissa on kategorioittain eläimiä, hedelmiä, aakkosia ja numeroita. Voi toimia myös kosketusnäytön harjoitteluna.
Kids puzzles Etsi kuvaparit ja nimeä eri kategorioiden asioita.
Shopping match Valitaan ostoslistalle halutut ruuat ja pelataan valituilla ruokakorteilla muistipeli. Voi valita itse korttien määrän ja pelaajamäärän.
Sortee Jaottele vaihtuvien yläkäsitteiden alle alakäsitteitä.
Sort by nature Jaottelua yläkäsitteiden alle.
Sort It Out 1 ja 2 Luokittele esineet yläkäsitteisiin (esim. mereneläimet mereen tai soittimet alahyllylle). Ilmainen. 
Sorting n learning Jaottele 3 yläkäsitteen alle alakäsitteitä.
Suomi FEL Suomeksi puhuttua sanastoa eri kategorioista kuvatuella.
Leo´s Adventures with colors Löydä oikeanvärinen ilmapallo tai kukka. Väritä sateenkaari ja maisema oikealla värillä.
Match it up3 Yhdistä yhteenkuuluvat asiat, assosioivia käsitteitä.
Music Color Valitse väri, kuulet klassista musiikkia ja saat esiin valitsemasi värisiä esineitä/ asioita. Ilmainen/ 3,99 €.
Opposites 1 ja 2 Etsi vastakohdat (esim. tumma-vaalea). Englanninkielinen, mutta voit nauhoittaa omat äänet. Ilmainen.
Shapes  Pelaa väreillä tai muodoilla muistipeliä, yhdistä väri /muoto ja esine toisiinsa tai samanväriset esineet toisiinsa. 
What´s different   Selvitä, mikä 4 vaihtoehdosta on erilainen kuin muut.


Ohjeen noudattaminen & kielen ymmärtäminen

Create a Car Kokoa oma autosi. Paljon hauskoja osia ja yksityiskohtia. Pääset myös ajamaan sillä. Ilmainen/ 0,99 €.
Abby Robots Kokoa oma robottisi. Ilmainen/ 1,99 €.
Abby Monster Kokoa oma hirviösi. Ilmainen/ 1,99 €.
Cake Maker Lasten leipomispeli. Kokoa oma kakkusi. Valittavana paljon eri muotoja, värejä, lisukkeita jne. Ilmainen.
Hampurilainen Tee ohjeen mukaan oma hampurilainen.
Happy egg  Riko kananmunia ohjeen mukaan.
My PlayHome Virtuaalinen nukkekoti. Laita perheen ihmiset eri huoneisiin,voit ottaa ja liikutella tavaroita ja laittaa ihmiset tekemään asioita (esim. laita poika suihkuun, pojasta tulee märkä, ota kaapista pyyhe ja kuivaa poika sillä). 3,99 €.
Pepi doctor Tee lääkäritoimenpiteitä ohjeen mukaan.
Toca Life: Town Virtuaalinen kaupunki. Valitse hahmo ja lähde tutkimaan kaupunkia. Tässä kaupungissa sinä päätät, mitä seuraavaksi tapahtuu. Voit mennä puistoon, lammelle, kauppaan, poliisiasemalle, ravintolaan, taloon ja asuntoon ja puuhailla siellä monenlaista (esim. heitä kiviä lampeen, tee nuotio ja nuku teltassa). Muokkaa hahmoasi. 2,99 €.
Toca Hair Salon Valitse hahmo ja tee hänelle, mitä hauskimpia kampauksia.
Toca Tailor Tee itse valitulle hahmolle vaatteet. Voit lisätä vaatteisiin eri kuoseja, lisukkeita ja vielä hahmolle lopuksi asusteita.
Toca tea Party Kata pöytä halutuilla astioilla, jaa osallistujille sopivat herkut, nauti teejuhlista ja lopuksi vielä tiskaa astiat.
Toca Boo Virtuaalinen talo. Pikkukummitus menee piiloon, jotta voi säikytellä asukkeja.
Toca Store Virtuaalinen kauppa. Valitse katalogista haluamasi kauppatavarat. Voi harjoitella esim. kuulonvaraista järkeilyä.
Toca School Virtuaalinen koulu. Valitse hahmo ja lähde tutkimaan koulua. Tässä koulussa sinä päätät, mitä seuraavaksi tapahtuu. Voit mennä ruokalaan, kotiin, luokkaan ja puuhailla siellä monenlaista.
Bamba toys Tee itse oma lelusi, äänitä lelulle puhetta ja valitse sopiva lelulaatikko.
Bogga easter Tee haluamasi pääsiäismuna. Sopii hyvin värien harjoitteluun.
Lola löytöretkellä Lähde Lola-pandan kanssa matkalle maailman ympäri. Etsi esineet ohjeen mukaan. Suomenkielinen. Ilmainen.
Farm story (Lily´s farm) Valitaan ylhäällä olevista vaihtoehdoista kuvailtua eläin /asia /esine ja siirretään tauluun.
Cash Register Lisätään kauppakassiin kuvailtu asia hyllystä tai harjoitetaan kuulomuistia yrittämällä muistaa, mitä asioita aikuinen pyysi hyllystä otettavan.
Panda: Maailman Kasaa itse paketti halutulle asukkaalle ja vie se hänelle kotiin.
Panda Jäätelöauto Tee itse asiakkaallesi jäätelöä ja haluamasi jätskiannos.
Mikko Mallikas Kuuntele tarinaa ja toimi ohjeiden mukaan.

Kerronta

Sequencing Post Office Järjestä kuvat loogiseksi sarjaksi. Voit valita 2–4 kuvan sarjat, 60 aihepiiriä (esim. hampaiden harjaus, kaupassa käynti, joulukuusen koristelu, kalastus). Englanniksi. Voit äänittää oman kertomuksesi. 4,99 €.
Story Wheel Luo ja äänitä oma tarina tarinapyörän kuvien avulla. Aihealueina merirosvot, prinsessat ja prinssit sekä avaruus. 2,99 €
Creatales Luo oma tarina. Pystyy lisäämään usean kulissin peräkkäin. Henkilöille voi kirjoittaa puhe- tai ajatuskuplia.
StoryMaker Voit viedä ”vihkonsivulle” haluttuja esineitä tai asioita, liittää valokuvia, kirjoittaa ja piirtää. Pystyy myös nauhoittamaan ääntä. Voi käyttää esim. kuvalliseen reissuvihkoonkin laitettavaksi. 
Puppet pals 2 Luo ja äänitä oma tarina valitsemalla kulissit, henkilöt, esineet ja asiat.
Toontastic Luo ja äänitä joko yksittäisiä kuvia tai lyhyt tarina.

Lukivalmiudet

ABC Alphabet Fun Pääsee itse kirjoittamaan kirjaimia, antaa kirjaimilla alkavia sanoja. Englanniksi.
Arvaa kuka?  Kuvan perusteella valitaan sanaan sopivat kirjaimet. Myös hirsipuu sekä piirretään kirjaimia.
Ekapeli Alku NMI:n ekapelin iPad-versio. Äänne-kirjain -vastaavuus. Ilmainen. 
Outloud Minimiparit Äänteiden kuuloerottelu: vokaalit ja konsonantit minimipareissa. Pue krokotiili. Oikeasta vastauksesta krokotiili saa uuden vaatteen. Suomeksi. 1,99 €. Äänteiden kestojen harjoittelun lisäosa 1,99 €.
Lolan aakkosjuna Kirjainten nimeäminen, äänne-kirjain -vastaavuus. Auta Lola-pandaa viemään lahjoja ystäville. Suomeksi. Voit valita aakkoset tai äänteet vanhempien sivulta. Ilmainen.
Lolan ABC-juhlat Kirjainten nimeäminen, kirjainten piirtäminen, äänne-kirjain -vastaavuus, sanojen tunnistaminen. Auta Lola-pandaa valmistelemaan juhlat. Suomeksi. Voit valita aakkoset tai äänteet vanhempien sivulta. Ilmainen.
Molla ABC Valitaan harjoiteltavat kirjaimet/numerot, kirjainkoko ja toistomäärä. Piirretään kirjaimet ääriviivojen avulla.
Sanapeli Muodosta tavuista sanoja kuvatuen avulla.
Sanapeli suomi Muodosta yksittäisistä kirjaimista sana kuvatuen avulla.


Matematiikka

Lolan matikkajuna Matematiikan oppimispeli, numeroiden tunnistaminen, lukujonotaidot, vaikeutuvia logiikka- ja laskutehtäviä. Suomeksi. Ilmainen.
Math 3-4, 4-5, 6-7  Laske lukumääriä ja etsi niitä vastaava numero.


Musiikki

Toca Band Leiki äänillä ja rytmeillä ja tee oma hittisi Toca Boca -bändin avulla. Valitse solisti hauskojen hahmojen joukosta. Ilmainen.


Kommunikointi & AAC

GoTalk Now Kuvakommunikaatiosovellus. Muokattavissa olevat kuvapohjat. Oma kuvapankki. Käytettävissä myös koneelle tallennetut kuvat, kamera ja netistä ladatut kuvat. Voit lisätä kuviin myös musiikkia tai videon. Saatavilla suomenkielinen ääni (0,99 €). Voit myös nauhoittaa omat äänet painikkeisiin tai käyttää text-to speech -toimintoa (puhenopeutta voi hidastaa asetuksista). Lite-versio ilmainen (kokeiluversio). Go Talk Now Start 19,99 € (5 pohjaa). Go Talk Now 79,99 €.

SignitForward
Kuva, ääni + video viittomasta (Kun haet ohjelmaa valitse App Storen hakuasetuksista vasemmasta  ylänurkasta ’vain Iphone’  + valitse asetuksista kieleksi suomi). 3,99 €.
TalkBoard free Luo kuvatauluja joko kameran kuvilla tai netistä hakemillasi kuvilla.
Viito Viittomasanakirja.
Widgit Go Muodostetaan kuvista lauseita kommunikointivälineen periaattella. Kone puhuu lauseen ääneen. Suomenkielinen versio 139,99 €.


Sosiaaliset taidot & tunteet

Emotions, Feelings and Colors! Katsele pieniä videoita Pokon seikkailuista ja yhdistä oikea tunnekuva kuvaamaan Pokon ja lemmikkikoiran tuntemuksia. Englanniksi.  Ilmainen/ 2,99 €.
Touch and Learn Emotions Tunnista oikea tunne/olotila 4 kuvan joukosta. Valokuvia lapsista ja aikuisista. Englanniksi. Ilmainen.


Arjen strukturointi

Kids countdown Visuaalinen ajastin lapsille. Valitsemasi ajan puitteissa haluttu kuva paljastuu lehtien alta.
NowAndThen Ensin-sitten -pohjat ja irtokuvia erilaisista arjen puuhista (esim. ensin välipala - sitten mennään ulos). 3,99 €.
Outloud Timer

Visuaalinen ajastin lapsille. Valitse haluttu ajankesto ja lapsi saa piirtää itse merirosvopingviinin reitin aarrearkun luokse. Ajan loputtua pingviini pääsee aarteen luokse. 1,99 €.

Yleispelit

Voit yhdistää yleispelejä esimerkiksi äänneharjoitteluun. Esimerkiksi Angry Birds -pelissä ensin tehdään tavu tai sanaharjoitus, minkä jälkeen lapsi saa ampua Angry Birds -linnun matkaan. Tai palapelisovelluksessa tehdään aina harjoitus ennen palan laittamista paikoilleen.

AlphaBaby Kosketa näyttöä ja siihen ilmestyy symboleita. Englanniksi, mutta voit äänittää omat äänet tai lisätä omia kuvia kamerasta tai tallennetuista kuvista. Ilmainen.
Angry birds Ammutaan vihaisilla linnuilla tuhmia possuja.
Animal puzzle; Eläinten palapelit for kids Laitetaan tyhjiin kohtiin sopiva palanen.
Coloring Farm Väritetään aina kukin alue kerralla ”vihjepossun” avustuksella. Kuvaan ilmestyy uusia väritettäviä.
Coloring zoo Väritetään aina kukin alue kerralla ”vihjeapinan” avustuksella. Kuvaan ilmestyy uusia väritettäviä.
Farm puzzle Laitetaan tyhjiin kohtiin sopiva palanen.
Find it - match it Muistipeli.
Fruit Ninja Näytölle ilmestyy hedelmiä, pyyhkäise ja ne halkeavat. Ilmainen.
Gazzili puzzles Palapeli.
Lego Juniors Rakennetaan vaihtoehdoista haluttu lego-auto ja ajetaan sillä lego-kaupungin reitin läpi, jossa voi joutua suorittamaan tehtäviä. Voi käyttää lisäksi artikulaatioharjoittelussa (esim. drillittely) tai ohjeen noudattamisessa.
Muumilaakson pukuleikki Valitaan muumipeikolle ja niiskuneidille sopivat vaatteet ja asusteet, jonka jälkeen otetaan kuva.
Princess Laitetaan tyhjiin kohtiin sopiva palanen. Prinsessa-aiheinen.
Pelejä lapsille Tehdään palapeli laittamalla tyhjiin kohtiin sopiva palanen. Tämän jälkeen pääsee seikkailemaan palapelistä kootulla kulkuneuvolla.