Nuoret pääsevät nyt itse vaikuttamaan mielenterveyspalveluihinsa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
18.5.2021 klo 15.25

Nuoret toivovat, että palveluun pääsee helposti ja palvelupolku on selkeä. Ja kun puhutaan henkilökohtaisista asioista, moni nuori haluaa tavata kasvokkain, ei vain verkossa. Nuorten mielenterveyspalveluja kehittävään 15-22-vuotiaiden ryhmään mahtuu vielä mukaan!

Unelmien sote-palvelut -yhteisössä on maaliskuusta lähtien toiminut nuorten mielenterveyspalvelujen kehittämisryhmä.15–22-vuotiaiden nuorten ryhmässä pääsee aidosti vaikuttamaan siihen, miten palveluja järjestetään ja miten länsiuusimaalaiset nuoret saavat jatkossa tukea mielenterveyden haasteissa.

Usein nuoret joko tyytyvät tai äänestävät jaloillaan – nyt kysymme toiveita suoraan

Ryhmään on haettu osallistujia avoimella haulla mm. sosiaalisessa mediassa. Ja heti kärkeen lienee hyvä sanoa: ryhmään voi vielä tulla mukaan, jos nyt innostut! Toimintaan saa osallistua nimettömänä. Osallistujien ei tarvitse itse olla mielenterveyspalveluiden asiakkaita.

Kehittämisryhmä työskentelee keskustellen ja tekemällä erilaisia tehtäviä. Keskusteluissa on etsitty vastauksia kysymyksiin, kuten: Miten sinä haluaisit, että mielenterveyspalvelut järjestetään? Mitkä ovat tärkeitä asioita mielenterveyspalveluissa?

Ryhmää vetää projektipäällikkö Petri Luomaa, jolla on pitkä kokemus lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden kehittämisestä. Hänestä on hienoa, että nuoret ovat mukana ideoinnissa ja pääsevät vaikuttamaan.

“Yleensä nuoret pääosin tyytyvät siihen, mitä on, eivätkä valita. Osa toki äänestää jaloillaan”, Luomaa summaa.

Palvelua yhdestä paikasta, yksinkertaisesti

Petri Luomaa sanoo, että palveluiden järjestäjille on tärkeää kuulla konkreettisia kokemuksia ja ajatuksia suoraan nuorilta. Ryhmässä nuoret ovat muun muassa muistuttaneet, että asioiden pitää olla yksinkertaisia. Palveluun pitää päästä helposti ja palvelun pitää alkaa selkeästi ja ymmärrettävästi. On myös toivottu, että palvelua saisi yhdeltä luukulta, josta neuvottaisiin tarvittaessa eteenpäin.

“Eihän meistä kukaan halua sellaista, että pitää tietää kokonaan itse, millaista apua, milloin ja kuinka paljon tarvitsee”, Luomaa toteaa.

Ei vain verkossa: moni haluaa puhua henkilökohtaisista asioista kasvokkain

Luomaa kertoo yleisestä harhaluulosta, joka koskee nuorten palvelujen järjestämistä. Usein ajatellaan, että koska nuoret viettävät aikaansa ruutujen äärellä, he haluaisivat palvelunsa myös siellä. Hän toteaa, että asia ei ole niin yksioikoinen.

“Kun puhutaan henkilökohtaisista asioista, saattaa moni haluta tavata kasvokkain, ei vain verkossa.”

Luomaa kertoo oivalluksen, joka ryhmässä on tehty: Verkossa tai sosiaalisessa mediassa voi olla palvelun aloitus tai ohjaus palveluun, ei koko palvelu – “punaisen langan pää, ei koko lanka”, kuten eräs nuori kuvaili.

“On hyvä muistaa, että ihmisillä on erilaisia tarpeita. Ei ole yhtä ainutta tapaa. Osa tykkää tulla kohdatuksi verkossa, esimerkiksi chatissa jutellen”, Petri Luomaa korostaa.

Nuorisovaltuustot toivovat matalan kynnyksen palveluita

Keskustelimme nuorten mielenterveyspalveluista myös Länsi-Uudenmaan nuorisovaltuustojen kanssa. Nuorisovaltuutetut toivovat, että palveluihin pääsisi helposti ja niiden sijainti olisi lähellä. Lisäksi on tärkeää, että nuoreen ja hänen asiaansa suhtaudutaan palveluissa vakavasti.

Se nostettiinkin esiin, että kavereiden kokemuksen palveluista vaikuttavat mielikuviin ja siihen, lähteekö itse etsimään apua.

Nuorisovaltuutetut toivovat, että tietoa mielenterveyspalveluista saisi esimerkiksi oman koulun kautta ja Instagramista.

Tule mukaan kehittämään palveluita

Kuten aiemmin kerroimme, nuorten mielenterveyspalveluiden kehittämisryhmään voi vielä tulla mukaan. Jos olet 15–22-vuotias nuori ja haluat osallistua, ilmoittaudu Petri Luomaalle ja saat paluupostissa ohjeet: petri.luomaa@espoo.fi 

Ryhmästä voi myös vinkata tutulle, jota osallistuminen saattaa kiinnostaa.

Lue myös: Keskustelu ja läheisistä koostuva tukitiimi auttavat nuoria lievissä masennusoireissa
Lue lisää Länsi-Uudenmaan sote -hankkeesta