Länsi-Uudenmaan sote -hanke

Matka kohti Länsi-Uudenmaan yhteistä sote-palveluja on alkanut! Länsi-Uudenmaan kunnat Espoo, Hanko, Inkoo, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio sekä perusturvakuntayhtymä Karviainen (Karkkila ja Vihti) suunnittelevat yhteistä sote-keskusta, joka tarjoaa asukkaille laadukkaat ja helposti saatavilla olevat palvelut. Samalla varaudutaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen perustamiseen.

Jo aiemmin Länsi-Uudenmaan kunnat ovat sopineet yhteistyöstä Kulkukeskuksen ja sosiaali- ja kriisipäivystyksen palvelujen järjestämisessä sekä vanhusten hoivapalvelujen ja vammaisten asumispalvelujen kilpailutuksessa.

Uudenlainen sote-keskus, kattavat digipalvelut ja yhteinen organisaatio tavoitteina

Länsi-Uudenmaan sote -hankkeessa syntyy vuoden 2022 loppuun mennessä kolme kokonaisuutta:

  1. Länsi-Uudenmaan sote-keskuksen toimintakonsepti eli periaatteet siitä, mitä palveluja sote-keskus tarjoaa alueen asukkaille ja miten. Suunnitelmana on, että sote-keskuksesta saa kaikki perustason terveydenhuollon palvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut, sosiaalipalvelut ja ikääntyvän väestön palvelut helposti ja sujuvasti. Sote-keskus on palvelujen kokonaisuus, jonka palveluvalikoimaan kuuluu sähköisiä palveluja, kasvokkain tarjottavia palveluja ja liikkuvia palveluja – kyse ei siis ole yksittäisestä toimipisteestä.
  2. Uusia digi- ja ict-ratkaisuja sote-palvelujen järjestämiseen.
  3. Valmius Länsi-Uudenmaan sote-organisaatioiden yhdistämiseen: Päätöksiä organisaatioiden yhdistämisestä ei ole vielä tehty, vaan asia odottaa mm. valtakunnallisia hyvinvointialueisiin liittyviä ratkaisuja.

Yhdessä asukkaiden ja henkilöstön kanssa

Pidämme teidät ajan tasalla ja kysymme matkan varrella näkemyksiänne asiasta jos toisestakin. Tulossa on uutiskirje, visiointityöpajoja ja muita osallistumisen mahdollisuuksia. Isolla joukolla emme voi nyt tavata, mutta järjestämme tapaamisille muita vaihtoehtoja.

Valmistelusta

Valmistelua tehdään kuntajohtajien johdolla. Hankkeen ohjausryhmässä ovat kuntien sote-johtajat.

Tulevaisuuden sote-keskus -hanke ja palvelujen rakenneuudistus toteutetaan sosiaali- ja terveysministeriön myöntämän valtionavustuksen turvin vuosina 2020–2022.