Flunssa vai influenssa?

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Ylilääkäri Hanna Nohynek, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL):


Influenssa ja flunssa sekoitetaan usein toisiinsa. Ne ovat kuitenkin eri tauteja. Influenssa on rajumpi sairaus kuin flunssa. Terveillä työikäisillä influenssa on usein korkeakuumeinen tauti, joka paranee kotihoidolla. Ikääntyneille, pitkäaikaissairaille ja raskaana oleville influenssa voi olla vaikea tauti. Vaikea influenssa vie nopeasti heikkoon kuntoon ja saattaa johtaa sairaalahoitoon. Se leviää helposti pisara- tai kosketustartuntana, esimerkiksi suurissa väkijoukoissa, kun ihmiset yskivät ja aivastelevat.

Tiedätkö sinä tarpeeksi influenssasta? Tee testi

Kuka hyvänsä voi sairastua kausi-influenssaan. Vaara sairastua vaikeaan influenssaan lisääntyy iän mukana ja 65 vuotta täyttäneillä se on jo suuri. Ikäihmisen kannattaakin ottaa influenssarokotus, vaikkei hänellä olisikaan mitään perussairauksia. Rokote auttaa pysymään terveenä ja kunnossa.

Suurin vaara sairastua vaikeaan influenssaan on niillä, joilla on jokin perussairaus, kuten krooninen sydän- tai keuhkosairaus, astma, diabetes tai munuaissairaus, tai jos vastustuskyky on sairauden tai hoidon heikentämä. Heidän on erityisen tärkeä ottaa rokote.  Suomalaisen rekisteritutkimuksen perusteella arvioidaan, että jos kaikki influenssan riskiryhmiin kuuluvat ottaisivat rokotteensa, vuosittain estettäisiin yli tuhat kuolemantapausta.

Riski saada vaikea influenssa lisääntyy myös raskauden kuluessa. Kausi-influenssarokote onkin erittäin suositeltava myös odottaville äideille.

Onko kausi-influenssarokote turvallinen?
Kausi-influenssarokote on turvallinen. Kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia, mutta niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista. Influenssarokotuksen jälkeen rokotuskohta saattaa punoittaa ja aristaa. Joskus rokotetuille tulee lihas- ja nivelkipua, päänsärkyä tai lämpöä. Nämä oireet menevät ohi parissa päivässä ja voit hoitaa niitä kuume- ja kipulääkkeillä. Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia. Kausi-influenssarokotteita on käytetty miljoonia annoksia jo 1970-luvulta lähtien. Vakavia haittoja on ilmennyt vain harvoin. Kansallisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteissa ei ole tehosteainetta.

Tällä influenssakaudella THL suosittaa, että Fluarix-rokotetta annetaan vain 65 vuotta täyttäneille. Suositus perustuu varovaisuusperiaatteeseen, jolla halutaan varmistaa, että äärimmäisen pieni teoreettinen riski sairastua narkolepsiaan vältetään. Suomessa on aiempina influenssakausina annettu Fluarixia lähes puoli miljoonaa annosta 65-vuotta täyttäneille. Vakavien haittojen ei ole todettu lisääntyneen.

Jos ei halua Fluarix-rokotetta tai ei ole oikeutettu ilmaiseen rokotukseen, rokotteen voi myös ostaa apteekista reseptillä. Vaxigripin lisäksi Influvac- ja Flupar-valmisteet käyvät kaiken ikäisille.

Lisätietoja influenssasta löytyy THL:n verkkosivuilta