Muisti ja aivojen terveys

Terveelliset elämäntavat suojaavat aivojasi. Huolehdi riittävästä levosta ja sekä säännöllisestä ja monipuolisesta ravinnosta. Liiku ja pidä huolta psyykkisestä hyvinvoinnistasi. Vaali sosiaalisia suhteita. Anna aivoille haastetta, mutta suojaa niitä liikakuormalta. Suojele aivojasi iskuilta ja liiallisen alkoholin käytön haittavaikutuksilta.

Terve muisti toimii, kun keskittyy, kuuntelee, kertaa ja lepuuttaa muistiaan. Jos näistä keinoista huolimatta huomaat muistin ongelmien lisääntyneen ja arjessa selviytyminen on vaikeampaa kuin aikaisemmin, on syytä selvittää muistin heikkenemisen syy. Aina kyse ei ole muistisairaudesta.

Terveysasemat

Jos olet huolissasi omasta tai läheisesi muistista, ota asia puheeksi omalla terveysasemallasi. Lääkäri ohjaa sinut tarvittaessa lisätutkimuksiin: alle 70-vuotiaille Jorvin neurologian poliklinikalle ja yli 70-vuotiaille Espoon sairaalan muistipoliklinikalle.

Neuvoja tutkimuksiin hakeutumisesta voit kysyä seniorineuvonta ja palveluohjaus Nestorista, arkisin klo 9–15, p. 09 816 33 333.

Myös monet järjestöt, esimerkiksi Uudenmaan Muistiluotsi, antavat muistineuvontaa.

Jorvin neurologian poliklinikka

Jorvin neurologian poliklinikalla tutkitaan alle 70-vuotiaita, joilla epäillään muistisairautta. Poliklinikalle tarvitaan lääkärin lähete. Vastaanotolle voi tulla mukaan läheinen henkilö, joka tuntee asiakkaan elämäntilanteen. Jatkohoito ja seuranta tapahtuvat omalla lääkärillä.

Espoon sairaalan muistipoliklinikka

Muistipoliklinikalla tutkitaan yli 70-vuotiaita espoolaisia, joilla epäillään muistisairautta. Poliklinikalle tarvitaan lääkärin lähete. Vastaanotolle voi tulla mukaan läheinen henkilö, joka tuntee asiakkaan elämäntilanteen. Asiakas käy muistipoliklinikalla 1–3 kertaa. Jatkohoito ja seuranta tapahtuvat omalla lääkärillä.

Muistineuvojat

Muistineuvojat tukevat espoolaisia muistisairaita ja heidän läheisiään muistisairauden eri vaiheissa. Muistineuvojat toimivat yhteyshenkilönä muistisairautta sairastavan asiakkaan, perheen, sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä muiden yhteistyötahojen välillä.

Jos asiakkaalle tehdään diagnoosi muistisairaudesta, hänen tietonsa välitetään muistineuvojille, mikäli asiakas antaa siihen luvan.

Muistineuvojat ottavat yhteyttä uuteen asiakkaaseen sovitun ajan kuluessa. Asiakas voi myös tarvittaessa itse ottaa yhteyttä asuinalueensa muistineuvojaan.

Muistineuvojat tekevät kotikäyntejä sekä antavat neuvontaa puhelimitse. He ohjaavat asiakkaita tuen ja palvelujen piiriin.

Asiakas voi hyötyä esimerkiksi palvelukeskusten toiminnasta, hyvinvointiryhmistä ja päivätoiminnasta. Tarvittaessa asiakas saa tukea arjessa selviytymiseen, ja hänet voidaan ohjata kuntouttavalle jaksolle muistipalvelukeskukseen tai hoivakotiin. Mikäli asiakas ei enää pärjää kotona kotihoidon tuen turvin, hänelle etsitään paikka ympärivuorokautisesta hoiva-asumisesta.