Kodin paloturvallisuus koostuu monista tekijöistä

Kodin paloturvallisuusasioita on hyvä miettiä kodin käyttäjien tarpeista lähtien. Pienillä lapsilla, työikäisillä ja senioreilla on jokaisella erilaisia tarpeita, myös erilaiset vaaranpaikat korostuvat elämän eri vaiheissa.

Pientalo- ja kerrostaloasuntojen turvallisuuslähtökohtana on yleensä se, että asukas itse pystyy havaitsemaan alkavan tulipalon, sammuttamaan pienen palonalun ja itsenäisesti poistumaan rakennuksesta tulipalotilanteessa. Mikäli asukkaan havainnointi- tai toimintakyky on heikentynyt iän tai sairauden myötä, turvatekniikalla ja esteettömyydellä voi lisätä kodin asumisturvallisuutta merkittävästi.

Palovaroitin ilmoittaa tulipalosta ja antaa aikaa pelastautumiseen

Palovaroitin havaitsee tulipalon jo paljon ennen ihmistä ja onkin siksi kodin ensiarvoisen tärkeä turvalaite. Jokaisessa kodissa ja muissakin tiloissa, joissa yövytään, tulee olla vähintään yksi toimiva palovaroitin jokaisen kerroksen jokaista alkavaa 60m2 kohden. On suositeltavaa sijoittaa palovaroittimet makuuhuoneisiin sekä uloskulkureittien varrelle. Mikäli sinulla tai läheiselläsi on heikentynyt kuulo varmista, että kodista löytyy palovaroitin, joka ilmaisee palosta äänen lisäksi vilkkuvan valon tai tärinän avulla.

Kaupoista löytyy myös palovaroittimia, joiden paristokotelon saa tuotua alas käden ulottuville. Alhaalla sijaitsevan paristokotelon myötä palovaroittimen toimintakunnon testaus ja pariston vaihto on turvallisempaa, kun ei tarvitse sitä varten kiipeillä kattoon. Lisäksi palovaroittimen testaukseen on olemassa varrellisia apuvälineitä, joiden avulla testauksen saa tehtyä kiipeilemättä.

Palovaroittimen toimintakunto tulee testata kerran kuukaudessa, hyvänä muistisääntönä voi pitää kuukauden ensimmäistä päivää. Pohjoismainen palovaroitinpäivä 1.12. on hyvä vuosittainen palovaroittimen pariston vaihtopäivä. Toimiva palovaroitin antaa arvokkaita minuuttia turvalliseen poistumiseen.

Uusimmissa asunnoissa palovaroittimet voivat olla sähköverkkoon kytkettyjä. Kerrostaloissa sähköverkkoon kytketyistä palovaroitinjärjestelmistä vastaa taloyhtiö. Tutustu kotisi turvatekniikkaan ja noudata laitteiden käyttöohjeita.

Lisätietoa palovaroittimista

Esteettömästä kodista on turvallista poistua

Tee kodistasi mahdollisimman esteetön. Se auttaa hätätilanteessa poistumista ja ennaltaehkäisee myös tapaturmia.  Jokaisesta kodista tulee löytyä kaksi kulkukelpoista reittiä, joita pitkin tulipalotilanteessa pääsee poistumaan. Kerrostaloasunnossa toinen poistumisreitti voi olla parveke, josta pelastaudutaan palokunnan avustamana.

Esteetöntä poistumista mietittäessä tärkeitä asioita ovat riittävän leveät käytävät ja ovet, joista pääsee kulkemaan apuvälineitäkin käyttäen. Onhan valaistus myös riittävä eikä poistumisreitillä ole kulkemista vaikeuttavia kynnyksiä? Kulkureitit on tärkeä pitää siistinä turhista tavaroista, jottei niihin ei hätätilanteessa kompastu.

Tulipalotilanteessa älä koskaan poistu savuiseen tilaan päin. Kerrostaloasukkaan on hyvä muistaa, että mikäli tulipalo ei ole omassa asunnossa, savuiseen porrashuoneeseen ei tule poistua. Savu on hengenvaarallista. Jos tulipalo on toisessa huoneistossa ja porraskäytävässä on savua, turvallisinta on hälyttää apua ja odottaa palokunnan apua omassa asunnossa. Jos havaitset savua porrashuoneessa pysy omassa asunnossasi, tiivistä ovi, soita 112 ja kerro tilanteestasi.

Keittiö on kodin sydän, huolehdi sen turvallisuudesta

Suurin osa kodin tulipaloista ja palon aluista lähtee huolimattomasta tai varomattomasta ruoanlaitosta tai lieden kytkeytymisestä epähuomiossa päälle. Pienillä asioilla voi tehdä keittiöstäkin turvallisemman. Ota tavaksi, ettet säilytä mitään tavaroita lieden päällä tai sen välittömässä läheisyydessä. Näin epähuomiossa päälle kytkeytyvä tai päälle unohtunut liesi ei sytytä lähellä olevia esineitä palamaan.

Lieden turvallisuutta parantavat myös erilaiset ajastimet sekä lämpötilaa valvovat laitteet, jotka katkaisevat virran tietyn ajan tai tietyn lämpötilan ylittyessä. Induktioliesi tarvitsee oikeanlaisen astian, jotta se kytkeytyy päälle ja kaupoissa on myös useita erilaisia turvaliesiä, joiden ominaisuudet vaihtelevat ajastimista aina alkusammutuksen tekeviin laitteisiin saakka.

Toimi elävän tulen kanssa huolellisesti

Kynttilät luovat tunnelmaa mutta elävän tulen kanssa on aina oltava erityisen huolellinen. On hyvä polttaa kynttilöitä vain silloin, kun jaksaa valvoa niiden palamista. Käytä kynttilöillä asianmukaisia, palamattomasta materiaalista valmistettuja kynttilänjalkoja. Tuikkukynttilöiden välille tulee jättää riittävä etäisyys, ettei kynttilöiden sulava steariini pääse roihahtamaan ns. allaspaloksi.

Ulkotulet kuuluvat pihalle, ei terasseille tai kerrostalojen parvekkeille. Huomioi ulkotulien käytössä riittävä etäisyys seinästä ja kulkureiteistä. Polta tulia niille tarkoitetuissa telineissä tai tue ulkotuli paikoilleen hiekan tai lumen avulla. Huomioithan, että palaessaan foliokuoressa oleva ulkotuli kevenee ja tuulenpuuska voi siirtää sitä seinän ja syttyvien materiaalien läheisyyteen.

Syksyllä lämmityskausi on hyvä aloittaa varovaisuutta noudattaen. Tulisijan oltua pitkään kylmänä kannattaa lämmitys aloitella pienen tulen avulla hormia kuivattaen. Tulisijan nuohous asunnoissa on suoritettava vuosittain ja nuohouksesta huolehtiminen on asunnon omistajan velvollisuus. Kesäasunnoissa nuohous tulee suorittaa kolmen vuoden välein (vuokrattavissa mökeissä vuosittain). Lisätietoa nuohouksesta

Tulisijan polttamisessa on tärkeää huolehtia siitä, ettei savupeltiä laita liian aikaisin kiinni. Muuten vaarana on syntyä myrkyllistä häkäkaasua. Häkä on hajutonta, väritöntä ja mautonta - ihmisen on mahdoton havaita sitä ilman häkävaroitinta. Häkäkaasu on vaarallista, koska se syrjäyttää hapen verenkierrossa ja aiheuttaa häkämyrkytyksen, tajunnan menettämisen ja johtaa lopulta menehtymiseen. Häkä syntyy epätäydellisen palamisen seurauksena. Hiilloksen pitää siis antaa täysin sammua ja pimentyä ennen kuin pellin laittaa kiinni.

Sauna ei ole kodinhoitohuone

Länsi-Uudenmaan alueella syttyy vuosittain keskimäärin 30 tulipaloa saunatilasta. Hyvin usein tulipalon syynä on pyykkien kuivatus löylyhuoneessa. Pyykkinaru tai muovinen henkari voivat sulaa lämmön vaikutuksesta ja pyykit valua kuumalle kiukaalle. Saunassa on syytä varmistaa myös, että kiukaan suojaetäisyydet puisiin seiniin ja lauteisiin ovat riittävät. Suojakaide kiukaan ja kulkureitin välillä pitää olla tukeva, jottei kiuasta päin voi vahingossa horjahtaa.

Poista rikkinäiset sähkölaitteet käytöstä

Ihmisen oma virheellinen toiminta aiheuttaa suurimman osan sähköpaloista. Riskejä voi vähentää huolehtimalla laitteiden toimintakunnosta ja huoltamalla sähkölaitteet käyttöohjeiden mukaisesti. Kodinkoneita, kuten pyykinpesukone, kuivausrumpu ja tiskikone, ei tule jättää päälle ilman valvontaa.

Ostaessasi sähkölaitetta tarkista, että siinä on CE-merkintä, valmistajan nimi sekä laitteen teho ja jännite. Jos olet hankkinut tuotteen ulkomailta, varmista, että laite soveltuu Suomessa käytettäviin 230 V pistorasioihin.

Jos sähkölaite rätisee, pitää outoa ääntä, haisee pahalta tai saa sulakkeet palamaan, on se usein merkki sähköviasta. Älä käytä laitetta vaan vie se huoltoon tai poista kokonaan käytöstä viemällä laite elektroniikkakeräykseen. Vanhat ja vikaantuneet kodinkoneet ovat tulipaloriski. Jätä johtojen vaihtaminen ja sähköasennustyöt ammattilaisten tehtäväksi.

Lue lisää sähkölaitteiden turvallisuudesta

Tee kodissasi oma palotarkastus