Huolehdi esteettömyydestä, ehkäise putoamiset

Iän myötä kaatumisen ja putoamisen riski lisääntyy. Koti kannattaa pitää siistinä ja helposti kuljettavana niin, ettei lattioilla ole tavaroita, jatkojohtoja, kynnyksiä tai matonreunoja, joihin voi kompastua. Pienet irralliset matot on hyvä poistaa käytöstä. Muihin mattoihin kannattaa laittaa liukuesteverkkoa alle ja laittaa mattojen reunat mahdollisuuksien mukaan huonekalujen alle niin, että ne pysyvät tukevasti paikallaan eikä maton reunoihin vahingossa kaadu.

Ovathan usein tarvittavat arkiesineet käden ulottuvilla alahyllyillä ja -tasoilla niin, ettei niitä tarvitse kiivetä ottamaan? Mitä vähemmän täytyy kiipeillä ja kurotella, sitä pienempi on riski pudota tai kaatua. Käytäthän aina kunnollisia ja tukevia taloustikkaita, jos sinun tarvitsee vaihtaa lamppu tai muuten ylettyä korkealle. Tuoleille tai sängyn päälle ei kannata kiivetä, horjahtamisvaara on suuri.

Turvallisesti portaissa

Jos kotonasi on portaat, askelmien etureunaan on hyvä asentaa liukuesteet ja portaiden viereen tukeva kaide. Myös riittävä valaistus on tärkeä portaissa. Valojen käytössä ei kannata säästellä, etenkään, jos liikkuu portaissa ilta- tai yöaikaan. Porrasaskelmien turvallista kulkemista auttaa, jos portaiden reunat erottuvat hyvin, esimerkiksi liukuestenauha voi olla selkeästi erivärinen kuin portaiden muu väri (tumma-vaalea kontrasti erottuva).

Hyviin sisäkenkiin kannattaa kiinnittää huomiota. Ne mukavimmat tossut eivät välttämättä olekaan pohjansa osalta tarpeeksi pitävät tai kenkä tue nilkkaa riittävästi. Lattiamateriaalien osalta on hyvä etenkin kylpyhuoneessa varmistaa, ettei materiaali ole liukas. Kylpyhuonetoimiin tukea tuomaan voi asennuttaa tukikahvan tai kaiteen suihkun ja wc-istuimen läheisyyteen.

Pysy pystyssä pihapiirissä

Liukastuminen sattuu yleensä niin nopeasti, ettei mitään ehdi tehdä, kun on jo kumossa. Paras konsti vahinkojen välttämiseksi on tässäkin ennakointi. Kiireetön meno, pitävät kengänpohjat ja kävelyyn keskittyminen auttavat jo pitkälle.

Talven liukkailla voi kenkiin kiinnittää pitävät liukuesteet. Pihan riittävä hiekoitus ja valaistus on myös tärkeää. Kävelysauvat, keppi tai muu tuki on hyvä ottaa ulkoillessa mukaan.

Kaikkein liukkaimmilla keleillä kannattaa päivän jumppa tehdä sisätiloissa ja odottaa parempaa säätä ulkona liikkumiseen. Läheisen kyydillä tai taksilla voi mennä hoitamaan asioita, ettei tarvitse liukastella vaarallisella pääkallokelillä. Onhan käytössäsi aina myös heijastin pimeällä liikkuessasi?