Senioreiden esteetön asuminen

Asunnon muutostöillä voidaan helpottaa omatoimista elämistä kotona. Muutostöitä ovat muun muassa kynnysten poistaminen, porraskaiteiden ja rollaattori- tai pyörätuoliluiskien rakentaminen, tukikaiteiden asentaminen, kylpyammeen poistaminen ja korvaaminen suihkutilalla sekä valaistuksen parantaminen.

Yövalo lisää yöllä liikkumisen turvallisuutta. Piha-alueella tulee olla riittävä valaistus ja hiekoitus talvisin.
Tarkoituksenmukaisesti sijoitetut huonekalut ja esteettömät kulkureitit edistävät kodin turvallisuutta. Tavarat on hyvä säilyttää omilla paikoillaan, jotta niihin ei törmää tai kompastu.

Kevyet matot aiheuttavat helposti kompastumisia ja kaatumisia. Voit harkita mattojen poistamista tai sijoittamista niin, että niihin ei kompastu. Mikäli haluat käyttää mattoa, kannattaa valita tarpeeksi tukeva matto, joka ei helposti rullaudu tai liu´u pois alta.

Tukeva vuode ja siihen kiinnitettävä nousutuki helpottavat nousua vuoteesta. Markkinoilla on nykyään senioreille suunniteltuja huonekaluja, joita on hyvä käydä itse kokeilemassa ennen ostopäätöstä. Tuolien ja vuoteen on hyvä olla riittävän korkeita, jotta niistä on helppo nousta.

Liukkautta estävä matto, suihkutuoli ja suihkuun asennettavat tukikahvat lisäävät turvallisuutta wc- ja peseytymistiloissa. Tukikahvojen paikkojen määrittelyssä ja asentamisen järjestämisessä avustavat kaupungin toimintaterapeutit, fysioterapeutit ja apuvälineyksikkö.

Valitse sopivat ja turvalliset jalkineet ja vaatteet. Liukuesteet ulkokenkien pohjiin liukkaalla kelillä ja liukumattomat sisäkengät tai liukuestesukat ehkäisevät kaatumisia.

Mikäli sinulla on tarvetta apuvälineille, kannattaa ottaa yhteyttä apuvälineyksikköön, jossa on takaisinsoittojärjestelmä. Apuvälineet on hyvä huoltaa säännöllisesti. Apuvälineyksiköstä saadut apuvälineet huolletaan ja korjataan apuvälineyksikössä.

Esteettömyyteen liittyviä asuinympäristön muutostyötarpeita voi arvioida toimintaterapeutti, tarvittaessa rakennusmestarin kanssa. Myös vanhustyönkeskusliiton korjausneuvojat, jotka ovat rakennusmestareita, ovat maksutta käytettävissä. Korjaus- ja energia-avustuksia voi hakea asumisen rahoitus ja kehittämiskeskukselta (ARA). Omakustanteisissa korjauksissa on hyvä muistaa mahdollisuus kotitalousvähennykseen.