Vapaaehtoistoiminta

Vapaaehtoisena vaikutat ja voit hyvin!

Vapaaehtoistoiminta tuo elämään sisältöä ja tarkoitusta. Järjestämme vapaaehtoiskoulutuksia yhdessä järjestötoimijoiden ja seurakunnan kanssa. Avaamalla ja sulkemalla alla olevia kohtia voit lukea lisää vapaaehtoistoiminnasta.

Sinulle sopiva tapa toimia vapaaehtoisena

Vapaaehtoisena voit toimia esimerkiksi ystävänä, juttukaverina, asiointiapuna, saattajana, ulkoiluseurana, lukuapuna, atk-apuna tai säestäjänä. Voit myös toimia vertaisohjaajana ryhmässä ja tuoda oman osaamisesi muiden iloksi. Vapaaehtoisena voit olla kanssakulkijana ja kulkea hetken ikäihmisen rinnalla niin arjessa kuin juhlassa. Voit antaa lahjaksi aikaasi ja vaikuttaa näin ikääntyneen hyvinvointiin konkreettisilla teoilla.

Voit olla seniori, työikäinen tai nuori. Jos olet alle 18-vuotias, tarvitsemme vanhempiesi kirjallisen suostumuksen, jotta voit tulla mukaan vapaaehtoistoimintaan. Osa toimipisteistämme toimii vain arkipäivisin ja päiväsaikaan, osa myös muina aikoina. Kaupungilla on useita palvelu- ja seniorikeskuksia sekä asumisyksiköitä eri puolilla Espoota. Myös Espoon uudessa sairaalassa Jorvin kampuksella on vapaaehtoistoimintaa. Näistä saatat löytää vapaaehtoistehtävän aivan läheltä kotiasi. Kaikki vapaaehtoiset saavat perehdytyksen toimipisteessä ja voit myös tulla mukaan peruskoulutukseen. 

Espoon kaupungin vanhusten palvelujen vapaaehtoiset ovat tapaturma- ja vastuuvakuutettuja, ja jokaisessa toimipisteessämme on nimetty vapaaehtoistoiminnan yhdyshenkilö tueksesi toimintaan.

Huomioimme vapaaehtoisiamme tapaamisilla, retkillä ja juhlilla, joista osa toteutetaan yhdessä Espoon vapaaehtoisverkoston kanssa.

Vapaaehtoiseksi ikääntyneille – miten mukaan?

Haluatko olla avuksi espoolaiselle ikäihmiselle? Tule mukaan vapaaehtoiseksi! Ulkoiluseuraksi, liikuntaystäväksi, juttuseuraksi, kulttuurikaveriksi ym. Keikkaluonteisesti tai pysyvämmin. Miten itse haluat!

Uusien vapaaehtoisten koulutus maanantaina 20.9.2021 klo 16– 19. Ilmoittautuminen koulutukseen Surveypalissa.

Koulutus on maksuton. Koulutus pidetään joko EJYn tiloissa Tapiolassa tai verkossa. Noudatamme koronavirusepidemiatilanteesta johtuvia tapaamisia koskevia alueellisia suosituksia. Jos et pääse koulutukseen, mutta olet kiinnostunut vapaaehtoisuudesta, ota yhteyttä (siiryt toiseen palveluun)  tai sähköpostilla kati.taipale@ejy.fi tai puhelimitse. 050 321 4705!

Annamme lisätietoa ja perehdytämme sinut tehtävään. Yhteydenottopyyntö ei velvoita sinua mihinkään. 

Lämpimästi tervetuloa mukaan tärkeään vapaaehtoistoimintaan espoolaisten ikäihmisten avuksi ja iloksi! EJY ry:n koordinoima VESA-toiminta (vapaaehtoistoimintaa espoolaisten senioreiden avuksi): EJY ry:n Keikka-apu ja Espoon kaupungin vanhusten palvelut, liikunta- ja kulttuuripalvelut

Startti vapaaehtoistoimintaan

Haluatko olla avuksi muille? Kiinnostaako vapaaehtoistoiminta, mutta et tiedä miten päästä mukaan? Startti vapaaehtoistoimintaan -tilaisuudessa saat tietoa siitä, minkälaista vapaaehtoistoimintaa on olemassa, tutustut vapaaehtoistoiminnan periaatteisiin ja tapaat toiminnassa jo mukana olevia ihmisiä! Tilaisuuksia järjestää Espoon vapaaehtoisverkosto kaksi kertaa vuodessa. Lue lisää Espoon vapaaehtoisverkoston sivuilta.

Kuntosaliystäväksi iäkkäälle

Seuraava  koulutus järjestetään mahdollisesti syksyllä2021. Seuraa ilmoitteluamme!

Ulkoiluystäväksi iäkkäälle

Koulutuksessa saat erinomaiset valmiudet ikäihmisten kanssa ulkoiluun ja tietoa vapaaehtoistoiminnasta. Koulutuksen jälkeen voit alkaa toimia vapaaehtoisena ikäihmisten parissa.

Koulutuksen sisältö:

  • ullkoilun hyödyt iäkkäälle
  • liikkumisen esteettömyys ja erilaiset ympäristöt
  • apuvälineiden käytön ja kotivoimistelun ohjaus
  • vapaaehtoistyön periaatteet
  • turvallinen ulkoilu
  • ulkoiluystävän omat voimavarat

Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -koulutus sisältää kaksi puolen päivän tapaamista. Tapaamisten välissä on kahden viikon harjoittelujakso. Kumpaankin koulutuspäivään sisältyy yhteinen aamupala ja lounas. Koulutus ja koulutuksessa jaettava materiaali ovat maksuttomia. Koulutuksen järjestävät Espoon kaupungin liikuntapalvelut ja vanhusten palvelut. Koulutuksia järjestetään kehdesti vuodessa.

Seuraava Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -vapaaehtoiskoulutus 
Seuraava  koulutus järjestetään mahdollisesti syksyllä 2021. Seuraa ilmoitteluamme!

Vapaaehtoiseksi Espoon sairaalaan

Espoon sairaalan vapaaehtoistoiminta toteutetaan yhdessä OLKA -vapaaehtoistoiminnan kanssa. 

Lisätietoja olka@ejy.fi ja p. 050 382 7711, OLKAn toiminnasta Espoon sairaalassa ja OLKA-toiminnan verkkosivuilla.

Keikka-avun vapaaehtoiskoulutus

Kotona asuville senioreille tarjoamme Keikka-apua yhdessä EJY ry:n kanssa. Keikka-avun vapaaehtoisena voit tehdä kertaluontoisia "keikkoja" kotona asuvien ikäihmisten avustamiseksi. Jos haluat vapaaehtoiseksi Keikka-apuun, voit tulla mukaan koulutukseen, joita järjestetään kaksi kertaa vuodessa tai olla yhteydessä Keikka-avun koordinaattoriin.

Lue lisää Keikka-avusta

Vapaaehtoisten toiminta koronan aikana

Moni espoolaisista tarvitsee asiointiapua koronotilanteen aikana. Muista, että vaikka auttamisen halu olisi suuri, älä tarjoa apuasi, jos olet kipeä tai sinulla on edes lieviä. hengitystieinfektion oireita (nuha, yskä, kuume, lihassärky, kurkkukipu, yms.) Älä tarjoa apuasi, jos olet vastikään tullut ulkomailta tai perheenjäsenelläsi on todettu koronatartunta. Jos tarjoat asiointiapua, kiinnitä erityistä huomioita hygieniaan. Myös neuvot turvalliseen auttamiseen on syytä pitää mielessä.