Hoitajan tai lääkärin vastaanotto tulee kotisohvalle

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
21.10.2020 klo 14.17

Tietokoneella tai älylaitteella pääsee etävastaanotolle paikasta riippumatta.  Videovastaanottoajan sairaanhoitajalle voi varata verkossa. Ajanvarauksen yhteydessä pitää tunnistautua pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Etävastaanottoajan lääkärille voi varata terveysaseman ajanvarausnumerosta, ja lääkäri soittaa videopuhelun sovittuna aikana. Tällöin on hyvä varata henkilötodistus ruudun ääreen.

– Videovastaanotot onnistuvat tietokoneen tai älypuhelimen avulla. Lääkärien etävastaanottoja oli syyskuussa kaikkiaan 153 kappaletta, joista 10 oli iäkkäämpien asiakkaiden vastaanottoja. Vanhin etävastaanottoa käyttänyt espoolainen oli 82-vuotias, apulaisylilääkäri Sanna Mustonen Kivenlahden terveysasemalta sanoo.

Päivystävien sairaanhoitajien videovastaanotto aloitettiin Espoossa reilu kolme vuotta sitten. Koska tulokset ovat olleet hyviä ja asiakkaat ovat ottaneet palvelun hyvin vastaan, etäpalvelut laajennettiin myös lääkäreiden vastaanotoille.

– Videovastaanotto sopii etenkin aiemmin todetun vaivan kontrollointiin, lääkityksen tarkistamiseen tai sairauden tilan väliarviointiin. Kun asiakkaalla on aika videovastaanotolle, otamme häneen kuvayhteyden ja etävastaanotto käydään videon välityksellä, Mustonen valottaa.

Hyvät kokemukset kannustavat

Keväällä 2020 alkanut lääkäreiden videovastaanottokokeilu Kivenlahden terveysasemalla laajeni myös muille Espoon terveysasemille.

– Aiemmin vastaanotolla todetut tukielinvaivat, selkä- tai polvikipu, lääkityksen tarkistus, mielenterveysongelmien kontrollit ja migreeni sopivat hyvin etävastaanotoilla käsiteltäviksi, Mustonen listaa.

Espoolainen Pirkko, 70, on kokeillut videovastaanottoa onnistunein tuloksin. Hän kannustaa muitakin kokeilemaan helppoa ja paikasta riippumatonta tapaa ”käydä vastaanotolla”.

– Videovastaanotto on hyvä lisä paikan päällä tapahtuvien vastaanottojen rinnalle, kun tarvitsee esimerkiksi tarkistaa lääkitystä. Mikäs sen mukavampaa kuin istua kahvikupin ääressä etävastaanotolla. Videovastaanotto säästää aikaa ja vaivaa, kun ei tarvitse lähteä terveysasemalle, Pirkko sanoo.

Lääkärin videovastaanotto on tarkoitettu kiireettömään hoitoon. Hoitaja varaa etävastaanottoajan ja asiakas saa juuri ennen vastaanottoa linkin, jota klikkaamalla vastaanotto alkaa sovittuna aikana. Videovastaanotto tehostaa sekä lääkäreiden työtä että asiakkaan aikaa: vastaanoton kesto on 15-20 minuuttia.

Ajanvaraus videovastaanotolle

Voit varata ajan päivystävän sairaanhoitajan videovastaanotolle verkossa: espoo.terveytesi.fi. Seuraavan päivän ajat tulevat näkyviin vuorokauden vaihtuessa.

Videovastaanottoajan lääkärille voit varata terveysasemien neuvonta- ja ajanvarausnumerosta p. 09 816 34500 arkisin klo 7–18.

Videovastaanottoa varten tarvitsee maksuttoman ja helposti ladattavan Videovisit-sovelluksen sekä tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin sekä mahdollisesti mikrofonin ja kuulokkeet. Ajanvarausta varten tarvitset pankkitunnuksen tai mobiilivarmenteen.

Seniori puhuu videopuhelua hoitajan kanssa.

Videovastaanotolla asiakas ja hoitaja tapaavat toisensa videon välityksellä. Videovastaanotto sopii etenkin aiemmin todetun vaivan kontrollointiin, lääkityksen tarkistamiseen tai sairauden tilan väliarviointiin.

Teksti: Riikka Hollo

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran  Elinvoimaa ikääntyville -liitteessä 17.10.2020.  Liite jaettiin espoolaisiin koteihin Länsiväylän välissä. Liite on saatavilla myös Espoon terveysasemilta, kirjastoista ja asiointipisteistä.