Sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvien koronarokotukset ovat varattavissa 50-69-vuotiaille

 • Jaa Facebookissa
 • Jaa Twitterissä
22.2.2021 klo 10.17

Koronarokotukset ovat käynnissä henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Maanantaista 22.2. alkaen ajanvaraus on mahdollista tänä vuonna 50-69 vuotta täyttäville, eli vuosina 1952-1971 syntyneille henkilöille.

Varaa aika koronarokotukseen verkosta

 • Nopeimmin ajan saa sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä osoitteessa koronarokotusaika.fi. Avaamme aikoja järjestelmään sitä mukaa, kun saamme varmuuden uusien rokote-erien saapumisesta. Jos aikoja ei ole tarjolla, kokeile uudelleen myöhemmin, esim. parin päivän päästä.

 • Mikäli haluat asioida puhelimessa, voit jättää takaisinsoittopyynnön koronarokotusten ajanvarausnumeroon 09 816 34800 (ma-pe klo 8-18). Soitamme jonossa oleville takaisin sitä mukaa, kun rokotusaikoja on saatavilla. Osa voi joutua odottamaan takaisinsoittoa jopa viikon tai useamman, koska soittoja tehdään vain silloin, kun rokotusaikoja on tarjolla.

Rokotteet annetaan kahdella eri rokotuskerralla. Toinen rokotusaika varataan samassa yhteydessä kuin ensimmäinen, tämä on mahdollista sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä lähiviikkoina. Jos toisen ajan varaaminen ei onnistu sähköisesti, voidaan aika toiselle rokotuskerralle antaa ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Toisen ajan voi varata myös myöhemmin puhelimitse, mutta suosittelemme sähköistä ajanvarausta puhelinliikenteen mahdollisen ruuhkautumisen vuoksi. Tehosterokote annetaan n. 12 viikon kuluttua.

Vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairauksia tai tiloja ovat:

 • elinsiirto tai kantasolusiirto

 • aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • vaikea krooninen munuaissairaus
 • vaikea krooninen keuhkosairaus
 • lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä (aikuiset)

Lue lisää vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavista sairauksista tai tiloista.

Sähköinen ajanvarausjärjestelmä tarkastaa kuulumisesi rokotusvuorossa olevaan ikäryhmään ja sairausluokitukseen. Rokotusoikeus tarkistetaan rokotuspisteillä Kanta-palvelusta tai Espoon kaupungin potilastietojärjestelmästä. Jos rokotukseen tuleva ei ole sairautensa vuoksi Espoon kaupungin sosiaali- ja terveystoimen asiakas tai Kanta-palvelun tietoihin pääsyä ei ole, vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila pyydetään todistamaan muulla tavoin, kuten sairaskertomuksen kopiolla.

Espooseen saadaan tällä hetkellä kahta eri koronavirusrokotetta: Pfizer-BioNTech Comirnaty sekä AstraZeneca Covid-19. 70 vuotta täyttäneet saavat Pfizer-BioNTechin Comirnaty-rokotteen. AstraZenecan Covid-19 -rokotetta annetaan tällä hetkellä THL:n ohjeen mukaisesti vain alle 70-vuotiaille. Tämän vuoksi 65-69-vuotiaiden riskiryhmien rokottaminen aloitetaan samanaikaisesti iäkkäiden rokotusten kanssa.

Kolmas riskiryhmäläisten rokotuspiste aukeaa ensi viikolla Metro Areenalle

Espoossa on tällä hetkellä kaksi rokotuspistettä, joissa rokotetaan riskiryhmäläisiä. Kolmas riskiryhmien rokotuspiste aukeaa Metro Areenalle ensi viikolla. Rokotuspisteelle voi saapua ainoastaan ajanvarauksella.

 • Ison Omenan kauppakeskus, 2krs. (os. Suomenlahdentie 1)
 • Veräjäkallionkatu 3, Lintuvaara
 • Kolmas riskiryhmien rokotuspiste aukeaa Metro Areenalle (os. Urheilupuistontie 3) viikolla 9.

Huom. Tapiolan terveysaseman rokotuspisteellä rokotetaan vain Pfizer-BioNTech Comirnaty -rokotteella, joka on kohdennettu 70 vuotta täyttäneille. Riskiryhmäläiset saavat AstraZenecan Covid-19 -rokoteen, jolla rokotetaan vain Isossa Omenassa ja Lintuvaarassa.

Riskiryhmien koronarokotusten järjestys

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on määrittänyt riskiryhmien koronarokotusten järjestyksen ja taustasairaudet on jaettu kahteen ryhmään: 

 1. Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavat sairaudet
 2. Vakavalle koronavirustaudille altistavat sairaudet.

Näistä ryhmistä rokotetta tarjotaan ensin ryhmälle 1 ja sen jälkeen ryhmälle 2. Ryhmien sisällä kaikkia taustasairauksia sairastavia rokotetaan samanaikaisesti. Tiedotamme ryhmän 2 (eli henkilöiden, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus) rokotusten alkamisesta myöhemmin.