Sähköinen omahoito mullistaa sosiaali- ja terveyspalvelut lähivuosina

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
3.2.2016 klo 13.24

Monet vastaanottokäynnit ja ajanvarauspuhelut jäävät historiaan, kun uudet sähköiset palvelut saadaan käyttöön vuonna 2018. Espoon kaupungin johdolla rakennettava valtakunnallinen sähköinen palvelukokonaisuus hyödyntää jo olemassa olevia valtakunnallisia tietojärjestelmiä, kuten Kanta-palvelua; ammattilaisten käytössä olevien järjestelmien rinnalle se avaa myös asiakkaalle mahdollisuuden tietojen tallentamiseen ja oirearvioiden tekemiseen.

Hyvinvointivinkkejä ja oirearvioita ympäri vuorokauden

Sähköiset omahoitopalvelut tuovat vastaanoton jokaiseen kotiin, ilman ajanvarausta. Omalla kotisohvalla voi tehdä hyvinvointitarkastuksen ja tutustua sen perusteella tehtyyn riskianalyysiin. Tarjolla on myös vinkkejä ja valmennusta elämäntapamuutoksiin.

Tulevaisuuden omahoitopalveluun voi myös kirjata oireita ja saada niihin perustuvia toimintaohjeita. Esimerkiksi selkäkivun, flunssan, virtsatieinfektion tai masennuksen oireiden perusteella järjestelmä antaa joko kotihoito-ohjeet tai ohjaa varaamaan ajan ammattilaisen vastaanotolle.

Hyvinvointisuunnitelmia pitkäaikaissairauksien seurantaan

Pitkäaikaista hoitoa tai palvelua tarvitseva asiakas ja ammattilainen voivat tehdä yhdessä hyvinvointisuunnitelman, johon kirjataan tavoitteet, toimenpiteet ja niiden seuranta. Asiakas voi itse seurata esimerkiksi verenpainetta, verensokeria, mielialaa, unta tai liikuntaa ja halutessaan antaa tiedot myös ammattilaisen nähtäväksi, jolloin vastaanottokäynnit voidaan suunnitella paremmin. Palvelu osaa hälyttää asiakkaan tai ammattilaisen, jos sovitut raja-arvot ylittyvät.

Sähköiset palvelut tulossa koko kuntakentän käyttöön

Sähköisten omahoitopalvelujen kehittämistyö toteutetaan laajassa kansallisessa yhteistyössä ja palvelut ovat valmistuessaan 2018 kuntatoimijoiden ja uusien maakuntien käyttöönotettavissa. Kuntaliiton yhteydessä toimivan sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen yhteistyöfoorumin AKUSTI-foorumin kautta käynnistyneen yhteishankkeen isäntäkaupunkina toimii Espoon kaupunki ja toteutusvaiheen osapuolina ovat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Kuopio, Lahti, Oulu, Porvoo, Sodankylä, Tampere, Turku ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Myös muut kunnat ja sairaanhoitopiirit voivat osallistua kehittämistyöhön. Projektin toteutusvaiheen laajuus on n. 13 miljoonaa euroa ja sen kustannukset jaetaan valtion ja osallistuvien kuntatoimijoiden kesken. Valtion osalta kehittämistyötä rahoitetaan hallitusohjelman kärkihankerahoituksen kautta. Projekti toteuttaa sekä digitalisoidaan julkiset palvelut että palvelut asiakaslähtöisiksi -kärkihankkeita.

Lisätietoja

Sosiaali- ja terveydenhuoltoon kehitetään uusia sähköisiä palveluja (STM:n tiedote)

AKUSTI-foorumi

kehittämisjohtaja Tuula Heinänen, Espoon kaupunki, p. 043 825 1379
projektijohtaja Hanna Nordlund, Espoon kaupunki p. 043 825 7275
erityisasiantuntija Karri Vainio, Kuntaliitto p. 050 387 1620