Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan kokoelma ja katseluvarasto avautuivat EMMAssa WeeGeellä

17.11.2017 klo 16.00

EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö ja Espoon kaupunki avasivat perjantaina 17.11.2017 ainutlaatuisen Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan kokoelman EMMAssa. Kansainvälisestikin kiinnostavan ja laajan kokoelman aarteita esitellään yleisölle uudessa Aukio-nimisessä tilassa katseluvaraston muodossa. Suomen ensimmäinen katseluvarasto tarjoaa poikkeuksellisen mahdollisuuden taiteen ja designin tutkimiseen ja esittelyyn rinnakkain yleisölle avoimissa tiloissa.

Rut Brykin (1916-1999) ja Tapio Wirkkalan (1915-1985) taiteellinen perintö on uskottu vuonna 2003 perustetun Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön tehtäväksi. Säätiön, Espoon kaupungin ja EMMAn - Espoon modernin taiteen museon kesken on solmittu talletussopimus, jonka perusteella museon hallintaan on siirtynyt yli 5 000 säätiön omistamaa esinettä. Laajassa ja kansainvälisesti harvinaisessa kokoelmassa on mukana taideteoksia, piirustuksia, luonnoksia, taideteollista esineistöä, prototyyppejä, valokuvia sekä arkistoaineistoa.

Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön kokoelmaa esitellään yleisölle jatkossa pysyvästi. EMMAan on toteutettu 1 000 m2:n laajennus, jossa kokoelman ja arkiston aarteita tuodaan esille katseluvaraston ja vaihtuvien näyttelyiden muodossa. Aukioksi nimetyn tilan ovat suunnitelleet Johanna Brummer ja Heini-Emilia Saari / Studio Wanderlust. Suunnittelijat ovat kuvailleet tilaa näin:

”Aukio on ohjelmallisesti äärimmäisen kiinnostava kokonaisuus. Katseluvarasto mahdollistaa Brykin ja Wirkkalan elämäntyön esittelyn ja museon keskeisten toimintojen, kuten arkistoinnin ja konservoinnin, tapahtumisen rinta rinnan. Tärkeä osa arkkitehtuuria on ripustusseinä, joka rajaa katseluvaraston keskelle vaihtuvien näyttelyiden tilan, ja joka monikäyttöisenä kiinnitysalustana näyttäytyy elävänä 'museon työpöytänä'.”

Aukiossa avautui samaan aikaan tilan ensimmäinen vaihtuva näyttely, muotoilija Harri Koskisen kuratoima STILL / LIFE – Tapio Wirkkala Retrospective.

Lue lisää uudesta Aukio-katseluvarastosta.

Lue lisää STILL / LIFE - Tapio Wirkkala Retrospective -näyttelystä.

---

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin. Museon kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin.EMMA sijaitsee Näyttelykeskus WeeGeellä.

Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö pyrkii pitämään yllä taiteilija- ja muotoilija-pariskunta Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin optimistista henkeä ja edistämään muotoilun kehitystä yhteistyössä korkeakoulujen muotoilun osastojen ja alan oppilaitosten kanssa.

Näyttelykeskus WeeGee on monipuolinen museoiden, näyttelyiden ja tapahtumien keskus, joka toimii Weilin & Göös -yhtiön entisessä kirjapainotalossa Espoon Tapiolassa.