Pieniä tekoja ja yhteistyötä – jokainen meistä on rauhantekijä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
16.11.2018 klo 17.18

Espoossa vietettiin eilen Ahtisaari-päiviä teemalla Jokainen on rauhantekijä. Presidentti Ahtisaari vieraili Kirkkojärven koululla sekä Espoonlahden ja Mattlidenin lukioiden yhteisessä juhlassa. “Jokainen meistä on rauhantekijä, mutta rauha rakennetaan aina yhdessä”, presidentti Ahtisaari muistutti. 

Kirkkojärven koululla torstai valkeni innostuneen odottavissa tunnelmissa. Tervetuliaiskujan muodostaneet oppilaat sekä rehtori Maria Stenbacka olivat jo hyvissä ajoin valmiina presidentti Ahtisaaren, rouva Eeva Ahtisaaren sekä muiden kutsuvieraiden tuloon. Koulun juhlassa kuultiin oppilaiden ajatuksia rauhasta ja sovinnon rakentamisesta sanojen, sävelten ja tanssin kautta.     

 

 

Rauha on sitä, että osataan huomioida toisten mielipiteet ja neuvotella erimielisyyksistä. 

Kirkkojärven koulun seitsemäsluokkalainen Oliver Heikkilä vastaanotti juhlassa ensimmäisen presidentin luovuttamista rauhankyyhkyistä. Heikkilä on toiminut vertaissovittelijana ansiokkaasti toisia kunnioittaen ja kuunnellen jo usean vuoden ajan. Vertaissovittelutoiminnassa oppilaat toimivat sovittelijoina toisten oppilaiden välisten ristiriitatilanteiden ratkaisussa.  

Entisenä koripalloilijana presidentti kertoi oppineensa sovittelutaitoja harrastuksensa parissa: 

- Tuolloin ei rauhanrakentamista vielä opetettu koulussa. Pelin tuoksinassa ja pukukopissa pääsi. käytännössä harjoittelemaan pienten kahinoiden sovittamista. 

- Hienoa, että opitte taidot jo koulussa, sillä nämä taidot säilyvät ja niitä tarvitaan läpi elämän, presidentti Ahtisaari sanoi kyyhkyä luovuttaessaan.       

 

Rauha on sitä, että minulla saa olla omat mielipiteet, maailmanrauhaa ja asennoitumista muihin. 

Vertaissovittelun ohella presidenttipari ja kutsuvieraat kuulivat Kirkkojärven koulun toiminnasta. Koulun 720 oppilasta puhuvat äidinkielenään kymmeniä eri kieliä. 

- Koulumme suurin vahvuus on monikulttuurisuus, koska saamme koulupäivän aikana tutustua eri kulttuureihin, Kirkkojärven koulun oppilaskunnan puheenjohtaja Aarne Suominen kertoi juhlassa pitämässään puheessa. 

Kirkkojärven koulun oppilaat luovuttivat juhlan loppupuolella presidentti Ahtisaarelle kuvataideryhmän oppilaiden tekemän taideteoksen. Presidentti kiitti taulusta ja kertoi sen pääsevän ”kovaan seuraan” hänen työhuoneelleen.  

- Minulla on siellä kaksi eteläafrikkalaisen taiteilijan teosta, jotka muistuttavat työstämme Etelä-Afrikassa ja ennen muuta Mandelasta. Tämä taulu tulee työhuoneeni seinälle muistuttamaan minua teistä. Yksin ei voi koskaan tehdä rauhaa.    

 

 

Rauha ei ole itsestäänselvyys, vaan sen eteen on tehtävä töitä. 

Kirkkojärven koulun juhlan päätyttyä jatkuivat juhlallisuudet Espoonlahden ja Mattlidenin lukioiden yhteisessä tilaisuudessa, jossa presidenttipari oli myös läsnä kunniavieraina. Juhla alkoi opiskelijoiden esityksellä musikaalista Hamilton, jossa käsitellään samoja aiheita kuin Ahtisaari-päivillä. Lukioiden rehtorit Saana Ruotsala ja Harri Korhonen korostivat tervetuliaispuheessaan Espoon pitkää kaksikielistä historiaa.  

Espoonlahden lukion juhlassa presidentti Ahtisaari luovutti rauhankyyhkyt Mette Bergmanille ja Edvin Voutilaiselle. Presidentti onnitteli lämpimästi rauhankyyhkyjen vastaanottajia ja toivotti heille hyvää ja menestyksekästä jatkoa. 

- Tällaisen palkinnon vastaanottaminen on erittäin suuri kunnia, sanoi Edvin Voutilainen Mattlidens gymnasiumista. Ei ainoastaan sen takia, että Ahtisaari toimi luovuttajana, vaan myös koska se perustui opiskelijakavereiden äänestykseen. Rauhankyyhkyn vastaanottaminen tuntui erityiseltä ja kunniakkaalta. 

Jyllan opiskelija Bergman otti tunnustuksen vastaan niin ikään kunnioittaen ja nöyrän kiitollisena. 

- On upeaa olla osana tärkeitä aiheita edustavia Ahtisaari-päiviä, puhumattakaan Rauhankyyhkyn saajan osassa olemisesta. Rauhankyyhky edustaa Ahtisaari-päivien tavoin erittäin hienoja ja tärkeitä aiheita, Mette Bergman sanoi. 

 

 

Rauha on sitä, että saan olla minä rauhassa. Minä voin rakentaa rauhaa.  

Rauhankyyhkyjen saajat oli valittu opiskelijoiden äänestyksen perusteella. Rauhankyyhkyjen saajat ovat luoneet ympärilleen positiivista ja rakentavaa ilmapiiriä, ja he ymmärtävät erilaisia näkökulmia. Nuoret muistuttivat, että pienilläkin teoilla on merkitystä rauhan ja sovinnon säilyttämisessä: 

- Minulle Ahtisaari-päivien tunnuslause merkitsee ehkä kaikkein eniten sitä, että jokaisella meistä on mahdollisuus tehdä maailmasta parempi paikka elää. Rauhan säilyttäminen, sen edistäminen ja levittäminen ihmisten välillä on meidän kaikkien kannalta olennaista. Vain yhteisymmärryksellä ja yhteistyöllä voimme kukoistaa kirkkaiten. 

- Arkielämässä voimme tehdä sekä isoja että pieniä asioita luodaksemme rauhaa ja yhteisöllisyyttä. Sen ei tarvitse olla mikään suurteko. Tärkeää on pyrkiä olemaan ystävällinen kaikille ihmisille, joita kohtaamme, lisäsi Voutilainen. 

Iltapäivällä Aalto ylipistolla pidetyn yleisötilaisuuden päätteeksi sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälä luovutti rauhankyyhkyn Ahtisaari-päivien ensi vuoden isäntäkaupunki Jyväskylälle. 

- Tämä on meille kunnia, aloitamme jo valmistautumaan ensi vuoden marraskuuhun, kertoi Jyväskylän sivistyksen toimialajohtaja Eino Leisimo. Ahtisaari-päiviä vietetään ensi vuonna 13. marraskuuta.   

 

 

Niin kauan kuin on tahtoa ja toivoa, voidaan muuttaa asioita. 

Kursivoidut sitaatit ovat Kirkkojärven koulun tukiopilaiden koulunsa oppilailta keräämiä ajatuksia rauhasta. Sitaatteja kuultiin koululla järjestetyssä juhlassa. 

Kuvakooste aamun juhlasta Kirkkojärven koulun sivuilla

CMI: Jokainen on rauhantekijä

Kirkkojärven koulun oppilaat luovuttivat tekemänsä muotokuvan presidentti Ahtisaarelle.