Paluu kouluille sujui väljästi ja oppilaat iloitsivat kavereiden näkemisestä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
15.5.2020 klo 19.00

Perusopetuksessa siirryttiin eilen lähiopetukseen tavallista väljemmin ja hygieniasta huolehtien. Kalajärven koulun oppilaat opiskelevat nuorisotilalla ja Viherlaakson koulussa turvaväleistä muistuttamiseen käytetään apuna lattiateippauksia. Monissa kouluissa hyödynnetään myös ulko-opetusta ja esimerkiksi Mattlidens skolassa osa yläkoulun oppilaista opiskelee vuorotellen ulkona.

Ensimmäisenä päivänä iloittiin jälleen näkemisestä ”Tuntuu kuin olisi palannut kesälomalta”

Kalajärven koulun seiskaluokkalaiset ja peruskoulutaivaltaan päättävät yhdeksäsluokkalaiset pohtivat äidinkielen tunnilla lähiopetukseen ja erilaiseen arkeen paluuta.

Ensimmäinen päivä sujui yläkoulua käyvien Triinun, Lauran, Liseten ja Stellan mielestä hyvin. Jotain normaalia mutta paljon uutta ja jännittävääkin liittyi lähiopetukseen paluuseen.

”Kivaa, kun on jotain tekemistä ja rytmiä. Tuntuu kuin olisi palannut kesälomalta.”

Oppilaista moni palasi lähiopetukseen innoissaan ja erityisesti he olivat odottaneet kavereiden näkemistä.

Kavereiden lisäksi ysiluokkalaisia vastassa oli myös ikäviä uutisia, kun kauan odotetut viimeisten viikkojen yhteistapahtumat jouduttiin rajoitusten vuoksi perumaan eikä koko ikäluokka vietä samassa salissa potkiaisia tai seuraa yhteistä talent-kisaa.

”Ikävää kun on niin paljon rajoituksia ja poikkeuksia. Myös kaikki kivat tapahtumat on peruttu.”

Kouluilla arki jatkuu, mutta erilaisena kuin ennen etäopetusjaksoa. Koulua käydään loppukevät väljemmin ja uudessa rytmissä.

Kuva: Ruokalassa syövät oppilaat istuvat väljästi Kalajärven koululla.

Oppilaita ruokalassa.

Loppukevät opiskellaan aiempaa väljemmin ja turvallisuudesta huolehtien

Kuten moni espoolaisoppilas, myös osa Kalajärven yläkoululaisista opiskelee koulurakennuksen sijaan läheisellä nuorisotilalla ja osa kirjastolla.

”Uusien aikataulujen ja sääntöjen opetteluun on ensimmäisinä päivinä mennyt jonkin verran aikaa”, kertoo Kalajärven koulun opettaja Elli Pulliainen.

”Rehtorit, opettajat ja muu koulun henkilökunta ovat nähneet paljon vaivaa saadakseen kaiken toimimaan mahdollisimman hyvin, mutta silti käytänteistä löytyy aina viilattavaa. Kaikesta huolimatta uusi arki on lähtenyt mukavasti pyörimään”, sanoo Pulliainen.

Kouluissa on riittänyt tohinaa loppukevään suunnittelussa. Koulurakennuksissa luokat ovat levittäytyneet väljästi musiikkiluokkiin ja liikuntasaleihin. Oppilaiden kanssa on kerrattu uuden kouluarjen sääntöjä ja muistutettu hygieniasta.

Moni luokka ja liikuntasali taipuu lounasaikaa ruokalaksi. Leppävaarassa sijaitsevan Viherlaakson koulun lattioita koristavat turvaväleistä muistuttavat merkinnät ja pikkuoppilaat istuvat valtavien pöytien päissä suuressa liikuntasalissa.

Kuva: Viherlaakson koulun oppilaiden luokka on nyt liikuntasali.

Oppilaita opiskelemassa liikuntasalissa.

Ulkona oppiminen on nyt isojenkin oppilaiden juttu

Mattlidens skolanissa toukokuun viimeiset viikot kokeillaan ja kehitetään uutta opetuksessa. Pienemmille oppijoille tutumpi ulkona opiskelu on laajentunut koko kouluun yläkouluikäisiä myöten.

Oppilaat opiskelevat loppukevään vuorotellen ulkona ja koulun sekä lukion tiloissa. Opetusryhmät on hajautettu eri tiloihin kontaktien minimoimiseksi.

Isossa koulussa järjestelyjen suunnittelu on vienyt aikaa, sillä noudatettavia ohjeita on paljon. Ennen torstain koulupäivää opettajat lähettivät viestin järjestelyistä koteihin.

Vaikka toukokuinen sää ei ensimmäisenä päivänä ollut helteen puolella, sai ulkona opiskelu kiitosta oppilailta. Kuten yleensä, lounas maistui raittiissa ilmassa ja ulkona harjoiteltiin muun muassa työkokemuksesta kertomista ja työnhakua. Oppilaiden mielestä koulussa tuli ”retkifiilis”.