Paina peppusi penkkiin – kokeile kimppa-autoilua

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
11.9.2018 klo 6.00

Espoon kaupunki aloittaa kimppa-autokokeilun, jonka slogan on ”Peput penkkiin”. Tarkoituksena on testata ratkaisua, jolla voitaisiin sujuvoittaa espoolaisten henkilöautojen käyttöä eli vähentää autojen määrää liikenteessä osana kaupungin päästöttömyystavoitetta vuodelle 2030.

Kokeiluun osallistuvat voivat

  • ottaa itse ajamaansa autoon kimppakyytiläisiä
  • tilata itselleen kimppakyydin
  • tarjota oman autonsa muiden kokeilijoiden käyttöön
  • varata käyttöönsä tarjolla olevia autoja.

Kimppa-autokokeilu kohdennetaan Espoon keskuksen sekä Otaniemen, Keilaniemen, Tapiolan ja Länsi-Espoon alueille. Kokeilijoita voidaan ottaa mukaan muualtakin Espoosta, jos saadaan riittävästi innostuneita mukaan.

Kaupungin kokeilussa raha ei liiku, eli kyydit perustuvat vapaaehtoiseen osallistumiseen.

− Kimppa-autokokeilumme on hyvä mahdollisuus olla omalla pienellä panoksella mukana kehittämässä Espoon ekologisuutta ja arjen sujumista. Osallistua voi vaikkapa vain parin kyydin verran. Samalla voi syntyä hyviä kimppakyytiverkostoja myös tulevaisuutta varten, toteaa Espoon digiagendan kehittämispäällikkö Valia Wistuba.

Testaus alkaa elokuussa – kaikki mukaan syyskuussa

Kokeilu alkaa elo−syyskuun vaiheessa kaupungin ja VTT:n henkilökunnan voimin. Koeponnistuksen tarkoituksena on testata uutta, kyytejä ja autoja varattaessa käytettävää digitaalista sovellusta käytännössä.

Syys−lokakuussa koittaa laajemman kokeilun aika. Siihen kaupunki kutsuu mukaan asiasta kiinnostuneita espoolaisia ja Espoossa liikkuvia. Tavoitteena on saada mukaan vähintään 100 vapaaehtoista.

Kaupunki järjestää kimppa-autokokeilusta kaikille avoimia infotilaisuuksia 18.−20.9.2018 – tarkemmin infoajoista ilmoitetaan Espoo.fi-sivuilla sekä Twitterissä DigiEspoo-tilillä. Mukaan voi ilmoittautua paitsi infoissa, myös verkossa – vaikka saman tien vastaamalla kyselyyn.

Autojen siirrosta ja hallinnoinnista sekä kokeilun aikaisesta asiakastuesta ja opastuksesta vastaa Shareit Bloxcar Oy yhteistyökumppaneineen. Esimerkiksi VTT on mukana kokeilussa tekemässä vaikuttavuusarviointia.

Arviota järjestämästä ja kuntalaisten odotuksista

Espoon kaupunki toivoo saavansa kokeilun avulla arviota siitä

  • kuinka työmatkaliikennettä ja vapaa-ajan liikkumista voitaisiin helpottaa ja espoolaisten henkilöautojen käyttöä tehostaa
  • kuinka kimppakyytien ja yhteiskäyttöautojen tilaussovellus toimii
  • mitä kuntalaiset odottavat tämänkaltaiselta liikkumisen palvelulta ja Espoon kaupungilta.

Kokeilu päättyy vuoden 2018 loppuun mennessä ja on osa Espoon digiagendan toteutusta.

Lisätietoja