Otaniemi vahvistuu edelleen työpaikka- ja kampuskaupunginosana

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
7.8.2020 klo 8.00

Otaniemen keskuksessa on avautumassa merkittäviä kiinteistökehitysmahdollisuuksia, joiden myötä metron ja vuonna 2024 liikennöintinsä aloittavan Raide-Jokerin varteen saadaan lisää toimitiloja yrityksille sekä tilaa opetus- ja tutkimuskäyttöön. Samalla vapautuu uusia alueita asuntorakentamiseen.

Aalto-yliopiston ja valtion käytöstä vapautuu lähivuosina kiinteistöjä ja alueita, joita päästään kehittämään uusiin käyttötarkoituksiin. Valtion Senaatti-kiinteistöt omistaa Otaniemessä nk. Biologin alueen ja Aalto-yliopisto viereisen nk. Meritekniikan alueen, joiden kehittämistä tahot suunnittelevat yhdessä. Biologin ja Meritekniikan alueet sijaitsevat erittäin keskeisillä paikoilla Otaniemessä metroaseman vieressä, Raide-Jokerin reitin varrella. Nykyiset toiminnot siirtyvät alueelta vaiheittain tulevien vuosien aikana. Muun muassa VTT siirtyy pois Biologin alueelta vuosien 2022 ja 2024 aikana.
 
Kuvassa on kartta Otaniemen kehittyvästä alueesta.
Meritekniikan ja Biologin alueet kartalla.
 


 

Monipuolisia mahdollisuuksia raiteiden varrella

Alustavien tarkastelujen perusteella kehitettäville alueille olisi mahdollista saada yhteensä 40 000 neliömetriä tilaa opetus-, tutkimus- ja työpaikkakäyttöön. Asuntorakentamiseen voitaisiin alustavasti osoittaa 55 000 neliömetriä.

”Tämän kehityshankkeen myötä voitaisiin opetus-, tutkimus-, ja yritystoimintaa edelleen vahvistaa Otaniemessä. Samalla Otaniemen keskus kehittyisi entistä yhtenäisemmäksi ja houkuttelevammaksi kaupunkialueeksi, jonne saataisiin myös lisää palveluja ja asumista erinomaisten joukkoliikenneyhteyksien varrelle”, toteaa Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo.

Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto käsittelee Biologin ja Meritekniikan alueiden kehittämisen tavoitteita kokouksessaan 10. elokuuta. Mikäli jaosto päättää hyväksyä esityksen, on Senaatti-kiinteistöillä ja Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:lla suunnitelmissa järjestää yhdessä arkkitehtuurikilpailu aluekokonaisuuden kehittämisestä.  

”Kaupungin tavoitteena on, että aluetta päästään kehittämään mahdollisimman pikaisesti”, Isotalo kertoo.

Havainnekuvassa rajattuna kartalla alueet Otaniemessä.
Karttakuvassa vasemmalla Meritekniikan ja oikealla Biologin alueet. Aluerajaukset ovat suuntaa antavia.

Otaniemi kehittyy voimakkaasti

Otaniemi on kehittynyt viime vuosina entistä monipuolisemmaksi kampuskaupunginosaksi, jossa yliopiston toiminnot, työpaikat, palvelut ja asuminen sekoittuvat. Biologin ja Meritekniikan alueiden kehittäminen vahvistaisi kaupunkirakenteen yhtenäisyyttä edelleen. Otaniemen kehittämiseen vaikuttavat myönteisesti myös Keilaniemen yritysalueen voimakas kehittyminen sekä Tapiolan kaupallisen ja kulttuurisen keskuksen uudistus.

Elinkeino- ja kilpailukykyjaoston esityslista 10.8.2020