Ohjeet yksinyrittäjien toimintatuen hakemiseen

 • Jaa Facebookissa
 • Jaa Twitterissä
17.4.2020 klo 12.09

Päivitetty 30.6. klo 13:02.

Espoon kaupunki on avannut yksinyrittäjien toimintatuen haun perjantaina 24.4.2020 klo 14:00.  Hakuun kannattaa valmistautua hyvin etukäteen.

Yksinyrittäjien toimintatuki on 2000 euron arvoinen kertakorvaus yksinyrittäjälle yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin koronavirustilanteessa. Espoon kaupunki rakentaa parhaillaan järjestelmää, joka mahdollistaa suuren hakemusmäärän sujuvan ja nopean käsittelyn sähköisesti. Hakupalveluun toteutetaan vahva Suomi.fi-tunnistautuminen, jonka avulla varmistetaan hakijoiden henkilö- ja taloustietojen turvallinen käsittely. Hakemuksia odotetaan tuhansia, sillä Espoossa rekisteröityneitä yksinyrittäjiä on yli 10 000.

Yksinyrittäjien tukea on mahdollista hakea 30.9.2020 saakka, ja korvausta voi saada ajalta 16.3. - 31.8.2020.

Yksinyrittäjien toimintatuen neuvontapuhelin palvelee numerossa 09 816 40500. Neuvonta on avoinna arkisin klo 8-15.
Huom. 6.7.2020 alkaen neuvontapuhelin palvelee maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 8-15.

Muina aikoina voit hyödyntää Business Espoon verkkosivuilla Chatbot Berttaa, joka antaa vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Valmistautuminen yksinyrittäjien tuen hakemiseen 

Tukea voi saada yksin taloudellista toimintaa harjoittava Suomessa toimiva päätoiminen yrittäjä, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa. Yksinyrittäjän tuki ei ole riippuvainen toiminnan oikeudellista muodosta ja rahoitustavasta. Sitä voidaan siis myöntää kaikille yritysmuodoille, joina yksinyrittäjä voi toimia, eli yksityisille elinkeinonharjoittajille tai toiminimille, kommandiittiyhtiöille tai osakeyhtiöille sekä kevyt- ja freelancer-yrittäjille.

Toimi näin:

1. Tarkista ensin yrityksesi kotipaikka YTJ - Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä .
Voit hakea tukea Espoon kaupungilta, mikäli yrityksesi kotipaikkana YTJ-rekisterissä on Espoo.

2. Hakemukseen tarvittavat perustiedot:

 • Y-tunnus (mikäli Y-tunnus puuttuu, yrittäjän henkilötunnus)
 • Yrityksen nimi
 • Yrityksen kotipaikka YTJ:n mukaan
 • Yhteyshenkilö/Yrittäjän nimi
 • Yrittäjän henkilötunnus
 • Puhelinnumero
 • Sähköposti
 • YEL-vakuusnumero
 • Yrityksen osoite
 • Pankkiyhteys, IBAN
 • Yritystoiminnan aloitusajankohta

3. Yritystoiminnan kuvaus

 • Päätoimiala (TOL-luokitus)
 • Päätuotteet ja -palvelut
 • Merkittävimmät asiakkaat/asiakaskohderyhmät

4. Tukeen oikeuttavien tietojen vahvistaminen (Hakemuksen liitteeksi tarvittavat todistukset, kts. kohta 7)

 • Päätoimisesta yrittäjyydestä
 • Yritystoiminnan kannattavuudesta ennen koronaepidemiaa
 • Koronaepidemian vaikutuksesta heikentävästi yrityksen taloudelliseen tilanteeseen 16.3.2020 jälkeen = vähintään 30% lasku liikevaihdosta

5. De Minimis -tuet
Selvitys mahdollisista aiemmin myönnetyistä De Minimis -tuista.

De minimis -tuki tarkoittaa julkista yritystukea, jonka määrän Euroopan Unioni on tulkinnut niin vähäiseksi, ettei se vääristä kilpailua tai vaikuta EU-jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Yritykselle voidaan myöntää enintään 200 000 euroa de minimis -tukea kolmen peräkkäisen verovuoden kuluessa. Maantiekuljetusten alalla toimivalle yritykselle de minimis -tukea voi olla enintään 100 000 euroa. Tukipäätöksessä on ilmoitettu, jos kyseessä on de minimis -tuki. Yrityksen tulee itse huolehtia, että eri päätöksillä myönnettyjen de minimis -tukien yhteenlaskettu määrä ei ylitä sallittua maksimäärää. Lisätietoja Työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla.

6. Suunnitelma toiminnan vakauttamiseksi, miten yrittäjä aikoo käyttää tuen
Vapaamuotoinen selvitys yrittäjän suunnitelmista käyttää tuki, esimerkiksi luettelo kustannuksista, joita voivat olla muun muassa tilat, laitteet, kirjanpito- ja toimistomenot. Yrittäjän itselleen nostamaa palkkaa ei lueta kustannuksiin.

7. Hanki hakemukseen tarvittavat liitteet jo etukäteen

 • Tilinpäätös 2019/viimeisin tilinpäätös tai veroilmoitus 2019/viimeisin veroilmoitus
 • Jäljennökset kirjanpidosta ja/tai tiliotteista sen todentamiseksi miten myynti ja kustannukset ovat kehittyneet 2020. Monessa tapauksessa kannattaa odottaa maalis- tai huhtikuun kirjanpidon valmistumista.
 • Verovelkatodistus vaaditaan KAIKILTA hakijoiltaMikäli yritykselläsi on verovelkaa, liitä verohallinnon hyväksymä verovelan maksusuunnitelma. Verovelkatodistuksen saa tilattua nopeasti suoraan omavero.fi -palvelusta.

Liitteet tulee toimittaa pdf-muodossa.

8. Hakemus tehdään sähköisellä lomakkeella, linkki hakulomakkeeseen. 
Hakuaikaa on 30.9.2020 saakka. Katso ohjevideosta hakulomakkeen täyttöohjeet kohta kohdalta: linkki ohjevideoon.
 

BE Studio - Näin täytät yksinyrittäjien toimintatuen hakulomakkeen

Katso BE-studiosta (julkaistu 22.4.2020) mitä tietoja hakulomakkeelle tulee täyttää. Yritysasiantuntija Päivi Lahtelin-Laine antaa neuvot lomakkeen täyttämiseen. Studiota isännöi Espoon kaupungin elinkeinopäällikkö Harri Paananen.

Katso video Business Espoon YouTube-kanavaltaYksinyrittäjän määritelmä

Yksinyrittäjällä tarkoitetaan yksin taloudellista toimintaa harjoittavaa Suomessa toimivaa päätoimista yrittäjää, riippumatta toiminnan oikeudellisesta muodosta ja rahoitustavasta.

Yksinyrittäjäavustusta voidaan myöntää yksityiselle elinkeinonharjoittajalle tai toiminimelle, kommandiittiyhtiöille, avoimille yhtiöille, osakeyhtiöille tai osuuskunnalle. Avustusta voidaan myöntää myös ns. ”kevytyrittäjille”, jotka työllistävät itsensä ja toimivat yrittäjämäisesti perustamatta kuitenkaan yritystä. Yksinyrittäjällä tarkoitetaan yksin taloudellista toimintaa harjoittavaa, jolla ei ole palkattua työvoimaa. Myös freelanceyrittäjä voi saada avustusta, kun freelanceyrittäjä toimii itsenäisenä elinkeinonharjoittajana, toiminimellä (ammatinharjoittajana tai liikkeenharjoittajana), henkilöyhtiössä (avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö), osakeyhtiössä tai osuuskunnassa. 

Yksinyrittäjien toimintatuen ehdot

 • Yksinyrittäjän osoittama merkittävä heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen vuoksi, ts. yrityksen myyntituotot ja myyntisaatavat 16.3.2020 jälkeen ovat laskeneet yli 30 prosenttia kulujen pysyessä lähes samalla tasolla.
 • Avustusta voidaan maksaa 16.3.2020–31.8.2020 aiheutuneisiin kustannuksiin.
 • Tuki on määräaikainen, ja sitä voi hakea yhden kerran 30.9.2020 saakka.
 • Tuki on harkinnanvarainen, ja sitä ei voida myöntää, jos yritys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä, eikä yritykselle, jolla on verovelkoja ellei niistä ole ennen hakemuksen jättämistä tehty verohallinnon kanssa maksusuunnitelmaa (myös ulosoton kanssa tehty maksusuunnitelma tai verovelkojen maksujärjestelyhakemuksen jättämisestä oleva dokumentti käyvät).
 • Tuki on tarkoitettu yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin, esim. tilat, laitteet, kirjanpito- ja toimistomenot. yrittäjän itselleen nostamaa palkkaa ei lueta kustannuksiin.
 • Yksinyrittäjän tukea voi hakea rinnakkain yrittäjille jo avatun tilapäisen työttömyystuen kanssa. Lisätietoja TE-palveluiden verkkosivuilla.  
 • Yrityksille korona-tilanteesta selviytymiseen tarkoitettuja tukia ei ole tarkoitus käyttää samanaikaisesti. Tukea ei voi myöntää samaan tarkoitukseen kahta kertaa. Yksinyrittäjien tuen myöntää kunta, 1–5 henkeä työllistävien tuen ELY-keskus ja suurempien yritysten tuen Business Finland. Mikäli yksinyrittäjä on saanut aiemmin muuhun kuin korona-tilanteeseen tarkoitettua tukea, tukiharkinta tehdään normaalisti mm. de minimis -säädökset huomioon ottaen.

Lisätietoja Työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla.