Ohjeet koronaviruksen takia

 • Jaa Facebookissa
 • Jaa Twitterissä
25.5.2020 klo 9.00

Tälle sivulle kootaan tietoa ja ohjeita espoolaisille koronaviruksesta ja tietoa palveluista. Sivua päivitetään tilanteen muuttuessa. Päivitetty 14.9.2020 klo 12.23

Ajantasaista yleistietoa koronaviruksesta

 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: www.thl.fi/koronavirus
 • Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa, p. 0295 535 535 mape klo 821 ja la klo 915. Tekstiviestipalvelu kuulovammaisille numerossa 050 902 0163. Yleisneuvoja koronaviruksesta voi kysyä myös valtioneuvoston chat-palvelusta. Puhelin- ja chat-neuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä oireisiin liittyvää opastusta  soitathan näissä asioissa terveysasemalle tai Päivystysapuun.

Maksuttomat kasvomaskit vähävaraisille

Maksuttomat kasvomaskit on tarkoitettu vähävaraisille espoolaisille, jotka eivät pysty omin varoin hankkimaan maskeja. Muut espoolaiset hankkivat maskinsa itse.

Katso tiedot täältä: Vähävaraisille tarkoitettuja maksuttomia kasvomaskeja jaetaan sosiaalitoimistossa ja järjestöjen toimipisteissä

Koronatilanne Espoossa

Koronavirustilanne Espoossa alueittain

Koronatestaus ja oirearviot

 • Jos sinulla on koronaan viittaavia oireita, voit varata itsellesi ajan koronavirusnäytteeseen osoitteessa koronabotti.hus.fi
 • Jos haluat asioida puhelimessa soita Espoon koronaneuvontaan p. 09 816 34600 (ma-pe klo 7–18 ja la-su 9-15). Tekstiviestipalvelu kuulovammaisille, p. 040 639 3945.
 • Iltaisin soita Päivystysapuun, p. 116 117. Päivystysavun kautta saat ajan Jorvin tai Meilahden näytteenottopisteeseen.
  • Noudatathan varotoimia testiaikaa ja testitulosta odottaessa: pysy varmuuden vuoksi kotona ja vältä kontakteja siten kuin sinulla olisi koronavirustartunta. Myös negatiivisen testituloksen jälkeen kannattaa sairastaa kotona, kunnes takana on yksi oireeton päivä.
 • Koronatestiin pääsevät kaikki, joilla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita, kuten kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju/makuaistin menetys tai ripuli/vatsakipu ilman muuta ilmeistä syytä.
 • Henkilö, joka on varannut ajan näytteenottoon, saa tekstiviestin/sähköpostin, jossa on varausvahvistus, tulo-ohje sekä koodi, jolla voi itse peruuttaa näyteaikansa. 
 • Voit myös tehdä oirearvion osoitteessa www.omaolo.fi. Palvelusta saat oireisiisi soveltuvat toimintaohjeet ja sinut ohjataan tarvittaessa varaamaan näyteaika itsellesi.

Itsehoito-ohjeita ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Muut terveyspalvelut

Terveysasemalle voi tulla vain ajanvarauksella.

 • Espoon terveysasemien ajanvaraus muissa asioissa, p. 09 816 34500 ma–pe klo 7–18. Tekstiviestipalvelu kuulovammaisille, p. 040 639 3945
 • Oma Lääkärisi Matinkylä, p. 09 855 4100 ma–pe klo 7–18. Tekstiviestipalvelun kuulovammaisille, p. 050 521 0553
 • Päivystysapu auttaa iltaisin ja viikonloppuisin, kun terveysasemat ovat kiinni, p. 116 117.
 • Terveysasemien yhteystiedot: espoo.fi/terveysasemat
 • Päivystävän sairaanhoitajan videovastaanottoaikoja on saatavilla. Siirry ajanvaraukseen: espoo.terveytesi.fi
 • Kouluterveydenhuollon ohjeita turvalliseen koulunkäyntiin

Mielenterveys- ja päihdepalvelut

 • Mielenterveyspalveluista saat apua myös siiloin, kun koronavirus huolettaa tai ahdistaa.
 • Mielenterveys- ja päihdepalvelut, p. 09 816 31300 ma–pe klo 8–16
 • Sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee muina aikoina, p. 09 816 42439

Apua arjen asioihin

Sosiaali- ja terveyspalveluissa muutoksia

Järjestämme välttämättömät palvelut - siksi joudumme supistamaan kiireettömiä palveluja. Otamme yhteyttä asiakkaisiin, joiden vastaanottoajat siirtyvät. Ikäihmisten ja muiden riskiryhmissä olevien suojaamiseksi rajoitamme mm. vierailuja hoivakoteihin. Lue lisää: Sosiaali- ja terveyspalvelut koronaviruspandemian aikana

Varhaiskasvatus

Päiväkodit ovat avoinna.

Varhaiskasvatukseen tullaan vain terveinä ja huolehditaan hygieniasta

Noudatamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Opetus- ja kulttuuriministeriön antamia ohjeita koronavirusepidemian aikana toimimisesta ja hygieniasta huolehtimisesta.Omaehtoisen karanteenin ohjeistuksia on tiukennettu. Karanteenisuositus koskee nyt myös lapsia, eli päiväkotiin ei tule mennä, jos on ollut matkalla matkustusrajoitusmaassa.

Lasten ja aikuisten tulee olla terveitä tullessaan varhaiskasvatukseen. Noudatetaan tehostettua käsihygieniaa ja kädet pestään huolellisesti ainakin aamulla lapsiryhmään tultaessa, ulkoa sisälle tultaessa, ennen ruokailua, WC-käyntien yhteydessä sekä kotiin palattaessa. Pyydämme teitä huoltajia välttämään oleskelua varhaiskasvatusyksikön sisätiloissa, jotta kontakteja voidaan vähentää. Lapset eivät voi toistaiseksi ottaa omia lelujaan mukaan varhaiskasvatukseen.

Avoin varhaiskasvatus

Asukaspuistot

Kaikki asukaspuistot ovat avoinna lukuunottamatta Matinkylän asukaspuistoa, joka on remontissa.

Asukaspuistojen toiminta on toistaiseksi ulkotoimintaa. Asukaspuistojen sisätilat pidetään suljettuina. Wc-tiloja saa kuitenkin käyttää tarvittaessa, mutta tällöinkin tulee huomioida 2 m:n turvaväli sekä hyvä yskimis- ja käsihygienia.

Asukaspuistoissa noudatetaan tällä hetkellä voimassa olevia Korona-ohjeita. Puistoon ei saa tulla, jos on vähänkin sairaana. Puistossa tulee myös huomioida turvavälit sekä hyvä yskimis- ja käsihygienia.

Suomi tutuksi -toimintaa ei toistaiseksi järjestetä. 

Asukaspuistoissa järjestetään toimintaa pienille koululaisille. Toiminta on pääsääntöisesti ulkotoimintaa. Koululaisten välipalahetken aikana huomioidaan hygieniaohjeet ja turvavälit. Osa koululaista on ilmoittautunut maksulliselle välipalalle ja osalla on omat eväät.  Jääkaappia ei saa käyttää, joten omien eväiden tulee olla sellaisia, että niitä ei tarvitse laittaa jääkaappiin. Mikäli lapsia on paljon, välipalahetki porrastetaan.

Asukaspuistojen leluvarastot pidetään toistaiseksi suljettuina.

Avoimet päiväkodit

Avoimet päiväkodit ovat toistaiseksi suljettuina. Näin sen takia, että avoimissa päiväkodeissa ei ole mahdollista järjestää ulkotoimintaa ja sisätiloissa lähikontakteja on mahdoton välttää.

Kerhot

Kerhot ovat aloittaneet toimintansa 13.8.2020.

Liikunta, kulttuuri ja nuoriso

Ohjatun liikunnan syyskausi käynnistyy 31.8.  Turvaetäisyyksien vuoksi liikuntakursseille otetaan normaalia vähemmän osallistujia. Myös avoimissa liikuntaryhmissä huomioidaan turvaetäisyydet eli tarvittaessa liikunnanohjaaja rajoittaa osallistujamäärää.
 
Omatoimiseen liikuntaan kannustavia videoita, linkkejä ja tulostettavia ohjeita on koottu sivulle espoo.fi/omatoimiliikunta.

Kaupungin kulttuuritoiminnassa huomioidaan turvallisuus syksyllä 2020, ja koronaviruksesta aiheutuu poikkeusjärjestelyjä. Lue lisää tästä uutisesta.

Villa Elfvikin luontotalo avautui 1.6. poikkeusjärjestelyin. Luontoretkille on pakollinen ilmoittautuminen.

Nuorisotilat ovat avautuneet, nuorisopalveluiden toimintaa löytyy myös verkosta. Lue lisää: Espoon digitaalinen nuorisotila aukeaa

Ohjaamotalon Starttipisteet ovat avoinna ja palvelua jatketaan myös Ohjaamotalon Discord-kanavalla ma, ti, to, ja pe klo 12 - 16.

Koulut ja lukiot

Lukuvuosi käynnistyy lähiopetuksena suomenkielisissä peruskouluissa ja kaikissa lukioissa 13.8. ja ruotsinkielisissä kouluissa 18.8.  

Kouluun ja lukioon tullaan terveenä, sairaana jäädään kotiin 

Lukuvuosi käynnistyy Opetushallituksen ohjeiden mukaan. Kouluissa ja lukioissa vältetään tarpeettomia lähikontakteja ja jatketaan THL:n suosituksen mukaan hygieniasta huolehtimista.

Kouluun tai lukioon tullaan vain terveenä. Karanteenien osalta noudatetaan THL:n ohjeita. Kouluterveydenhuollon ohjeita turvalliseen koulunkäyntiin

Opetushallituksen ja muiden viranomaisten ohjeita päivitetään jatkuvasti ja kaupungin ohjeita päivitetään tarvittaessa. Huoltajat ja opiskelijat saavat tietoa tarkemmista järjestelyistä lapsen koululta tai omalta lukiolta Wilman kautta.  

Lisätietoa uutisessa.

Asiointipalvelut

Kaupungin asiointipisteet palvelevat normaalisti.

Asiointipisteissä noudatetaan tarkasti turvavälejä ja hygieniaohjeita. Työntekijöille on hankittu kasvokkaispalveluun pisarasuojat lisäämään sekä henkilöstön että asiakkaiden turvallisuutta. Asiakkaita kehotetaan asioimaan ripeästi. 

Minkäänlaisia flunssa- tai vatsaoireita potevana asiointipisteisiin ei saa tulla. Tuolloin neuvontaa saa puhelimitse tai chatissä. Yleisneuvonnan puhelinnumero ja chat-palvelu löytyvät osoitteesta www.espoo.fi/asiointi

Kuinka hoitaa asioita kotoa käsin?

Yrittäjä- ja yrityspalvelut

Yrittäjä, YritysEspoon yritysneuvonta on apunasi. Varaa aika ajanvarauskalenterista, niin yritysneuvojasi lähettää sinulle linkin verkkokokoukseen. Tarvittaessa keskustelu voidaan käydä myös puhelimessa.

Haku yksinyrittäjien toimintatukeen koronavirustilanteessa on auki. Katso tarkemmat ohjeet tuen hakemisesta.

Tietopaketti yrittäjä- ja yrityspalveluista koronan aikana

Hyvä käsihygienia estää hengitystieinfektioiden tarttumista

Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Lisätietoa käsihygieniasta

Älybotti aloitti monikielisen koronaneuvonnan Espoossa

Espoossa on otettu käyttöön älybotti täydentämään muuta viestintää. Älybotti osaa vastata kysymyksiin yli 100 kielellä. Sen kielitaito perustuu englannin kielestä tehtyihin konekäännöksiin. Kielioppivirheitä varmasti tulee, mutta tavoitteena on, että viestien tärkein merkitys välittyy. Uutinen

Valmiusryhmän tilannekuvaraportit