Nuoret ideoivat ja toteuttavat rauhantekoja Tiistilän koulussa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
23.8.2019 klo 8.00

Viime lukuvuonna espoolaisnuoret ideoivat ja toteuttivat yhteensä 40 rohkeaa rauhantekoa koulujensa Gutsy Go -viikoilla. Maanantaista 26.8. alkaen tekijöiden joukkoon liittyvät myös Tiistilän koulun 113 kahdeksasluokkalaista.

Viime lukuvuonna 400 rohkeaa espoolaista kahdeksasluokkalaista otti ohjat käsiinsä ja toteutti kouluviikon aikana rauhanteon. Elokuun lopussa vuorossa ovat Matinkylässä sijaitsevan Tiistilän koulun nuoret.

Nuoret tekevät ideoistaan totta viikossa

Kahdeksasluokkalaisten tavoitteena on Gutsy Go -viikon aikana ideoida 11 ratkaisua alueensa ongelmakohtiin ja toteuttaa ryhmissä rauhanteot yhteisönsä hyväksi. Viikon aikana nuorten tukena on nuorisotyön, pedagogiikan ja median ammattilaisista koostuva tiimi.

Nuorten teot esitellään ensi-iltanäytöksessä yleisölle Finnkino Isossa Omenassa perjantaina 30.8. klo 15.30. Syksyn mittaan videot Tiistilän koulun oppilaiden projekteista julkaistaan myös sosiaalisessa mediassa.

Seuraa senioreille, digitaitoja vangeille

Nuoret Lintumetsän, Espoonlahden ja Järvenperän kouluista toteuttivat viime lukuvuonna yhteensä 40 sosiaalista innovaatiota. Teoillaan nuoret muun muassa toivat perheitä yhteen, vähensivät niin lasten kuin senioreiden yksinäisyyttä sekä rikkoivat ennakkoluuloja esimerkiksi asunnottomista tai lastenkotiarjesta.

Viisi espoolaisnuorten tekoa pääsi mukaan myös YLE:n lyhytdokumenttisarjaan Rauhan Iskujoukot. Dokumenttisarjassa nähdään yhteensä kymmenen vaikuttavinta Gutsy Go -tekoa, kuten vangeille digitaitoja opettanut Häkistä bäkkiin sekä Arttu & Orcar, jossa nuoret löytävät yhteisen kielen liikuntarajoitteisten poikien kanssa.

Intensiiviviikko innostaa vaikuttamaan myös vapaalla

Jo Espoon ensimmäinen Gutsy Go -viikko sytytti nuorissa innon vaikuttaa. Lintumetsän koulun kahdeksasluokkalaiset ovat jatkaneet sosiaalisia innovaatioita myös viikon jälkeen. Joulun alla nuoret esimerkiksi valmistivat ja toimittivat jouluaterioita lapsiperheille.

Toiminta on keväästä asti jatkunut Gutsy Sparks - ryhmässä, jossa nuoret ympäri Suomen ideoivat lisää projekteja ja toteuttavat ne kotikaupungeissaan. Ryhmään ovat olleet tervetulleita intensiiviviikon päälle kaikki toiminnasta kiinnostuneet. Espoossa Sparksit ovat esimerkiksi vierailleet juttelemassa naisvankien kanssa ja kertoneet nuoremmille oppilaille, millaista vaikuttaminen on.

Lisää aiheesta:

Voisiko Suomi olla ensimmäinen kansakunta, joka kouluttaa kaikista nuoristaan rauhantekijöitä? YLE 22.8.2019

Espoo kouluttaa nuorista rauhantekijöitä Länsiväylä 2.2.2019

Espoolaisoppilaat toteuttivat rauhantekoja yhteisönsä hyväksi Espoo.fi 17.10.2018

Kahdeksasluokkalaiset majoittivat asunnottomia Selloon – ”Kauppakeskukset ovat tyhjiä, lämmitettyjä tiloja, jotka ovat tyhjäkäytöllä yöllä” Helsingin Sanomat 11.10.2018

Kaupungin ja Gutsy Go:n yhteistyössä tavoitteena on rakentaa kaupunkiin pitkäjänteistä toimintaa, joka lisää nuorten ja kaupunkilaisten osallisuutta, vuorovaikutusta sekä luottamusta. Viikko järjestettiin viime lukuvuonna Lintumetsän, Espoonlahden ja Järvenperän kouluissa.