”Espoo on nuori ja elinvoimainen innovaatiokaupunki”

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
23.9.2020 klo 12.08

Lauri Hietanen.Espoon nuorisovaltuuston puheenjohtaja, 17-vuotias lukiolainen Lauri Hietanen on ollut mukana Espoon kaupungin iCapital-tiimissä eli ydinjoukossa, joka on valmistellut sanoitusta siitä, miksi Espoo kuuluisi valita Euroopan innovaatiopääkaupungiksi 2020. Kysyimme Hietaselta, miltä espoolainen innovaatiotyö ja itse kilpailu vaikuttaa nuoren lukiolaisen silmin.

1. Millä tavoin olet ollut mukana Espoon iCapital-kilpailussa?

Olin mukana suunnittelemassa Espoon puheenvuoroa loppukilpailuvaiheessa olleeseen live-esiintymiseen tuomariston edessä. Itse tilaisuudessa olin Espoon edustajana vastaamassa tuomariston kysymyksiin. Ennen kaikkea olen ollut mukana kertomassa asukkaiden ja nuorten näkökulmia – nostamassa esiin espoolaisuutta.

2. Mitkä ovat mielestäsi Espoon vahvuuksia kilpailussa?

Espoo on onnistunut luomaan keskusteluyhteyden yksityisen ja julkisen sektorin sekä asukkaiden välille. Espoon vahvuus kilpailussa onkin heterogeeninen ja muovautuva yhteisö, joka kykenee ratkaisemaan ongelmia poikkihallinnollisesti. Espoo arvostaa myös erityisesti yksilöiden osaamisen hyödyntämistä innovaatioprosesseissa.

3. Millaisena innovaatiokaupunkina näet Espoon? Minkä asioiden kehittämiseen Espoon kannattaisi mielestäsi erityisesti panostaa tulevaisuudessa?

Espoo on innovaatiokaupunkina nuori ja elinvoimainen. Espoossa on pitkät perinteet innovatiivisuudessa, mutta Espoon kultakausi erityisesti ilmastoviisaissa ja inhimillisissä innovaatioissa on vasta edessä.

Tulevaisuudessa Espoon tulee mielestäni panostaa erityisesti segregaation kitkemiseen ja jokaisen yksilön potentiaalin hyödyntämiseen. Myös espoolaisten innovaatioiden viemistä maailmalle tulee kehittää.

4. Nuorten osallisuus eli nuorten saaminen mukaan kehittämiseen nähdään usein haasteellisena. Miten Espoo on mielestäsi tässä onnistunut?

Espoo on selkeästi edelläkävijä nuorten osallistamisessa. Vaikka Espoonkaan malli ei ole täydellinen, on se selkeästi maailman parhaita, ja tämän näkee muun muassa Espoon kuntakohtaisen lukion opetussuunnitelmauudistuksen teossa. Espoon suurin onnistuminen nuorten osallistamisessa on se, että nuoria pidetään tasa-arvoisina keskustelukumppaneina, joiden ajatuksia arvostetaan.

iCapital-kisa ratkeaa 24.9.2020

Euroopan innovaatiopääkaupunkikilpailu ratkeaa torstaina 24.9.2020. Espoon lisäksi kuuden finalistin joukossa ovat Cluj-Napoca (Romania), Helsingborg (Ruotsi), Leuven (Belgia), Valencia (Espanja) ja Wien (Itävalta). Lisätietoa 11.9.2020 julkaistusta tiedotteesta.

Espoon nuorisovaltuuston logo.