ManiMiitti

ManiMiitti mahdollistaa espoolaisten nuorten osallistumisen nuorisopalveluiden rahojen käytön suunnitteluun. ManiMiittiä järjestävät Espoon kaupungin nuorisopalvelut yhteistyössä opetustoimen ja nuorisovaltuuston kanssa.

ManiMiitti -prosessi starttaa toukokuussa kahdeksasluokkalaisille tarkoitetulla Starttitapahtumalla ja jatkuu syksyllä työpajojen, äänestyksen sekä neuvottelukunnan muodossa.

ManiMiitti-takuu (pdf, 68 Kt)

 

STARTTITAPAHTUMA 2019

Vuoden 2019 Starttitapahtuma järjestettiin Dipolissa 21.-22.5. Tapahtumassa luotiin yhdessä uusia ideoita syksyn työpajoihin ja käsiteltiin yleisesti vaikuttamista ja sen ajankohtaisia ilmiöitä.

ManiMiitin startti 21.-22.5.2019

 

TYÖPAJAT 2019

Starttitapahtumien jälkeen ohjaajat työstävät saadut ideat otsikoiksi, joiden pohjalta jatketaan suunnittelutyöskentelyä ManiMiitti -työpajoissa. Työpajojen lopuksi ideat esitellään asiantuntijoista koostuvalle raadille, joka kommentoi ja antaa palautetta ehdotuksista viimeistä hiomista varten.

Työpajat kokoontuivat:

 • ma 16.9. Espoonlahti
 • ti 17.9. Keski- ja Pohjois-Espoo
 • ke 18.9. Leppävaara
 • ti 17.9. Matinkylä - Olari -Tapiola
 

ÄÄNESTYS 2019

Ideat työstettiin äänestyskuntoon ManiMiitti -työpajoissa. Äänestykset pidettiin yläkouluissa 29.10. - 1.11.

Vuoden 2019 jatkoon äänestetyt ideat:

Espoonlahden ideat:

 1. Kouluviihtyvyyden lisääminen
 2. Jaksamista kouluaamuihin
 3. Viihtyvyys bussipysäkeillä
 4. Pieniä urheiluhalleja Espooseen

Keski- ja Pohjois-Espoon ideat:

 1. Herkullisempaa kouluruokaa
 2. Mukavuutta luokkiin
 3. Kunnostetaan bussiaikatauluja
 4. Latauspaikkoja kouluihin

Leppävaaran ideat:

 1. Alepa-kuljetus
 2. Uusia ruokia kouluihin
 3. Sohvia kouluille
 4. Aamupalapuut ja marjapensaat

Matinkylän Olarin ja Tapiolan ideat:

 1. Parempi kouluruoka
 2. Enemmän huomiota ilmaston säästämiseen
 3. Istuinpaikkoja kouluihin
 4. Julkiset mikrot
 

NEUVOTTELUKUNTA 2019

ManiMiitin neuvottelukunnissa päätetään, mitkä jatkoon äänestetyistä ideoista toteutetaan. Neuvottelukunta sopii, miten ja mitkä tahot ideoita lähtevät viemään eteenpäin. Neuvottelukuntaan osallistuvat työpajoissa valitut nuoret, nuorisovaltuuston edustaja sekä virkamiehiä.

Neuvottelukuntien ajankohdat: 

 • Espoon keskuksen ja Pohjois-Espoon alue: 25.11. klo 9.20-11.30 Suvelan nuorisotila
 • Matinkylä-Olarin alue: 26.11. klo 9:30-11:30 Matinkylän monitoimitalolla
 • Espoonlahden alue: 2.12. klo 9-11 Saunalahden nuorisotila
 • Leppävaaran alue: 4.12. klo 9-11 Leppävaaran nuorisotila

Espoonlahti toteutettavat ideat 2018

1. Laturipaikkoja

Paikkoihin, joissa nuoret oleskelee; esimerkiksi bussipysäkeille, penkki, jossa voisi olla pistokepaikkoja-usb-Oleskelutiloihin kouluissa ja nuokkareille.

Suunniteltava luukku töpselin päälle, pysyisi kuivana. Pohdittiin myös sähkön tuottoa tuuliturbiinin avulla, miten kestää säätä ja ilkivaltaa.

Pohdittiin, että idean toteuttaminen on realistinen, yhteistyö Espoon kaupungin ja kiinteistöjen kanssa.

2. Peli- ja tietokonetapahtuma

Järjestetään isommat LANit Espoonlahden alueella, paikkana esim. koulun liikuntasali. LANeille tuotaisiin koneita, joilla pelata ja omalla koneella voisi osallistua mukaan.

Mukana tapahtumassa voisi olla digitaalista taidetta, ohjelmointia, 3D-suunnittelua, graafista suunnittelua, eSports tms. Tapahtumassa voisi olla pelaamisen opettamista muille ja näin myös eri pelaamisen tasoja.

Keskusteltiin myös, että Nuorisotila-laneja pitäisi olla enemmän ja niitä pitäisi mainostaa paremmin. Espoossa pitäisi olla pysyvämpi porukka, joka järjestäisi pelitapahtumia useammin ja panostaisi niihin enemmän. Paikkoina voisi olla myös koulut. Pohdittiin missä Espoossa voisi olla isompi LAN -tapahtuma olla – kannattaako esim. Assemblyn kanssa alkaa kilpailemaan?

3. Talveksi lämpimiä sisätiloja nuorille

Keskustelussa toivottiin nuorille lämpimiä sisätiloja, jonne pääsisi esimerkiksi nuokun jäsenkortissa (kuten kirjastokortilla). Tila voisi olla myös Lippulaivassa, mahdollisesti äänieristetty tila tai Ison Omenan Loungen tyyppisiä. Triin kertoi, että Citycon on luvannut Lippulaivan osalta ottaa nuoret huomioon kun ollaan pidemmällä rakennusvaiheessa.

Toivottiin lisää tunteja nuorisotiloihin, ei uusia tiloja vaan enemmän päiviä auki, sen mukaan mihin resurssit riittävät ja ehkä niihin tiloihin, joissa eniten kävijöitä.

Keskustelussa ehdotettiin omatoiminuorisotila -toimintaa. Mitkä voisi olla toiminnan ehdot, miten verifioida kävijät, sähkölukitus, kameravalvonta jne.

4. Paintball -pelailua

Keskusteltiin areenasta, jossa vai pelata tai kokeilla,  voisi olla, ulkoareena, myös pelaamisen opettelu-mahdollisuus. Pohdittiin vuokravarusteiden hankkimista. Tässä voi tehdä yritysyhteistyötä, eli vuokrata tarpeen mukaan varusteita.

Voisi olla puhallettavia esteitä tai areena ”mobiiliversiona”, jonka voi pakata mukaan ja voisi liikkua muuallekin. Staattinen paikka olisi siivouksen kannalta parempi.

5. ”Weekend festivalit”

Keskusteltiin siitä kannattaako lähteä järjestämään suurta tapahtumaa, kun on jo olemassa Weekend Helsingissä.

Päätettiin ,että voitaisiin toteuttaa festarit alueella, mikäli alueen nuokulla toivotaan.  

6. Anime- ja K-pop -tapahtuma

Päätettiin, että toteutetaan nuokun porukalla retki Anime-tapahtumaan,

Mainostetaan mahdollisuutta lähteä retkelle myös muille nuokuille.

Voisi myös järjestää K-POP -tapahtumaa jossain nuokussa, koska on toivottu alueella paljon, yhteistyössä, myös toisille alueille.

Keski-Espoo toteutettavat ideat

1. Enemmän toiveruokapäivä kouluihin

Tällä hetkellä toiveruokapäivä on kerran kuussa ja kaikki alueen koulut syövät samaa ruokaa. Näin yhden koulun toiveruokapäivä on harvoin.

Toivottiin, että jatkossa toiveruokapäiviä voisi olla joka toinen viikko. Otetaan yhteyttä cateringiin ja käydään keskustelu heidän kanssaan.

Kerättiin nuorten ryhmä, jotka, apuna alueen nuorisonohjaaja.

Järjestetään kouluissa äänestys, apuna valmiit listat, joista voi toivoa. Auttaa vähän rajaamaan mitä ruokia voi toivoa.

Jos Wilmassa kysely toiveruuasta, joka koulusta otetaan esim. kolme eniten toivottua, jolloin saadaan koko vuoden tai puolen vuoden toiveet alueelta. Kysytään Cateringiltä haluavatko kuinka pitkän ajan listan kerralla.

Koulussa yhteydessä siihen tahoon, joka järjestää äänestyksen. Lisäksi koulussa tulee tiedottaa, että mitkä ruuat on toiveita ja milloin toiveruokapäivä on. Näin tiedetään, että toiveruokapäiviä on olemassa.

2. Puhelimille lisää lautauspaikkoja/latauspisteitä ulkotiloihin

Sellaisiin paikkoihin missä nuoret ovat: koulujen pihoilla, puistot, urheilupuistot, bussipysäkit (koulujen lähellä tai mitä käytetään eniten), ulkotilat vai sisätilat – mikä lautaustapa onnistuu missäkin.

Voi olla usb-paikkoja, pistorasioita tai latauskaappeja. Keskusteltiin, että usb-paikat voisi pysyä helpommin ehjänä.

Voisi sijoittaa niin, että valvontakameroilla. Kuka vastaa bussipysäkeistä -  hsl? Monilla bussipysäkeillä on sähköt, voisi löytyä eri ratkaisuja.

Ulkotiloissa pistorasiat toimisivat paremmin, latauskaapit tarvitsevat huoltoa.

3. Leffafestarit

Paikkana olisi pienelokuvateatteri (Kannukino, Kino Tapiola) tai voiko järjestää nuorisotiloilla, onko sopivia tiloja.

Voisi olla maksullinen tarjoilu tai saisi tuoda omat eväät.

Voisi äänestää mitä leffoja katsotaan – Tapahtuma olisi avoin tilaisuus, voi käydä katsoon yhden tai pari leffaa, mutta olla vaikka koko tapahtuman.

Mietittiin olisiko kouluaikana, tulisko viikonloppuna porukka paikalle

Tapahtuma sisältäisi jotain muutakin kuin leffoja, esim. genre-pisteitä, paneelia, vierailijoita

Jotain sellaisten sarjojen jaksoja, joita ei näe toistopalveluista

4. Lanit

Kaksi ideaa; ”perus”LANit ja LANit for Beginners

Alueen nuorisotilalla, nuorisonohjaajat mukana. Ruokaa, voisi tuoda itse.

Netti ainakin Kirkkojärvellä. Voisi tuoda koneita tuotiin, ei välttis tarvii olla omaa, Karakalliosta voi lainata koneita, pleikkaa tms.

Voisi olla vaikka leffakin. Voisi olla joku kilpailu myös, joka houkuttelee pelaajia mukaan

LANit for Beginners:

Lanit/tapahtuma sellaisille jotka ei osaa pelata, mutta haluaisi. (Opetus ilta – LANI-tapahtuman yhteydessä?)

Miten tytöt mukaan laneihin?

Lisäksi keskusteltiin, voisiko olla tapahtuma, jossa olisi vain omilla koneilla pelaajia.

5. Kuntosalilaitteet

Tältä alueelta puuttuu ulkona olevia, helposti käytettäviä kuntosalilaitteita. Sellaisille sijainneille, että kuka tahansa voi mennä käyttämään, ilman paineita että muut arvostelevat.

Leppävaaran kontti, voisiko toimia samanlainen tai omalla painolla toimivia laitteita.

Hansavalkamalle toivotaan tekonurmen viereen. Vanttila – kaupungin puutarha (jossain pururadan metsässä puuhökkeli, tosi kaukana ja vaikea löytää)

Tämän idean toteuttaminen on pidempi prosessi

Leppävaara toteutettavat ideat

1. eSport-turnaus

Kysytään nuorilta (nuorten työryhmän kautta) mitä pelejä pelataan turnauksessa ja onko yksilö- vai joukkuepelejä sekä mahdollisesti eri sarjoja ja tasoja. Tämän pohjalta toteutetaan turnaus, jossa on karsintakierrokset ja yhteinen finaalitapahtuma. Turnaus olisi koko Espoossa, eli mistä päin Espoota vain voisi osallistua.

Turnauksen mainostaminen ja ilmoittautuminen tapahtuisi koulujen kautta. Mahdollisissa joukkueissa voisi olla myös monen koulun edustajia.

Tärkeää on, että kaikki halukkaat pääsevät mukaan, eli jos ei ole omaa konetta, voi osallistua nuorisotilalla. Lisäksi tulee noudattaa pelien ikärajoja.

Turnaukseen voi karsintavaiheessa osallistua myös kotoa, mutta finaali olisi isompi tapahtuma, jonne pitää tulla paikanpäälle.

Jos samasta koulusta on enemmän joukkueita, oppilaskunta voisi järjestää koulussa koulun sisäisen turnauksen

2. Välipalatarjoilu ja välipala-automaatti

Välipala-automaatti on kouluille ilmainen – Triin selvittää onko sopimustoimittajaa.

Keskusteltiin, että oppilaskunta järjestää äänestyksen kouluissa automaatin sisällöstä ja oppilaat pääsevät näin vaikuttamaan mitä välipaloja automaattiin tulisi. Nykyisiin automaatteihin halutaan laajempi ja monipuolisempi valikoima.

Pohdittiin, onko koulun mahdollista ostaa omaa automaattia?

Välipala-automaatit puhuttavat paljon ja siksi viedään viestiä montaa eri kautta kouluille.

3. Juoma-automaatti/vesihana ulos

Toivottiin hygienisiä ja ilmaisia vesiautomaatteja helposti saataville.

Ulos hankalaa toteuttaa, mutta haluttiin esimerkiksi Selloon ilmainen vesiautomaatti. Se lisäisi viihtyvyyttä.

Lisäksi esim. Leppävaaran urheilupuistossa voisi olla tieto/lappu/ohje, että vessasta saa vettä tai juomapullon täyttöpiste. Saattaa  jo olla, mutta varmistetaan.

Uusissa rakennushankkeissa tulisi ottaa huomioon, että nuoret toivovat vesipisteitä, viedään viesti tästä tekniselle puolelle

4. Discot/juhlat

Diskoja toivottiin järjestettävän pe ja la -iltoina kouluilla. Niissä tulisi olla ilmaista ruokaa, juomaa ja mukavaa ohjelmaa. Todettiin, että koulut järjestävät diskot itse, ja viesti toiveesta pitää viedä oppilaskuntaan ja opettajille.

Alueella järjestetään paljon tällaisia tapahtumia. Nuorisotilojen diskoista tai juhlista ei tiedetä. Haaste onkin markkinointi.

Keskusteltiin miten tulisi mainostaa. NuoriEspoo Instagram kokoaa Espoon nuorisopalveluiden tapahtumat, mutta mainostaako tilat/alueet sitä vai omaa IG-tiliä. Ristiinmainostamista tarvitaan eri alueilla ja tiloilla.

Nuorisopalveluissa on ollut puhetta myös sähköisestä alustasta, joka kokoaisi nuorille suunnattuja tapahtumia samaan paikkaan

Matinkylä-Olari toteutettavat ideat

1. Leffapäivä

2. Airsoft

3. Oleskelutiloja kouluun

4. Monipuolista välipalaa kouluihin

5. Terveydenhoitaja

Pohjois-Espoo toteutettavat ideat

1. Uusia kalusteita kouluille

2. Puhelimien latauspaikkoja kouluihin

3. POP UP Megazone

4. X-treme

5. Vieraiden kielten oppiminen -kerhotoiminta

6. Lisää pelilaitteita tiloille

Tapiola toteutettavat ideat

1. Oleskelupaikkoja kouluille, LÖHÖBOKSI

2. Kulttuuri- ruoka – ja musiikkitapahtuma

3. VR-laitteisto

4. Metro-suunnistus

Lisätietoa aiemmista vuosista voit pyytää: nuoriso@espoo.fi