Nuorisotoimintaa tehty kevään aikana myös digitaalisesti

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
12.5.2020 klo 13.39

Koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi nuorisotilat ovat olleet kevään aikana suljettu. Nuorisopalveluiden toiminta on kuitenkin jatkunut esimerkiksi verkossa.  Nuori Espoo Discord -kanavalla toiminta on ollut vilkasta. Maaliskuusta lähtien kanavalle on löytänyt noin 400 nuorta.

”Ne, ketkä ovat enemmänkin verkossa, löysivät sinne tosi helposti ja ovat viettäneet siellä paljonkin aikaa päivittäin. Hiljalleen sinne on alkanut löytää enemmän porukkaa, kun ollaan järjestetty siellä spesiaalitoimintoja, jotka ovat tuoneet lisäkävijöitä”, kertoo nuorisonohjaaja Tuomas Rapp.

Nuorisotyössä on kokeiltu kevään aikana rohkeasti erilaisia tapoja tehdä työtä. Discord-kanavan lisäksi on tehty livelähetyksiä eri kanavissa ja kokeiltu uusia sosiaalisen median alustoja. Haastava tilanne on luonut myös uusia mahdollisuuksia. Rapp huomioi digitaalisten nuorisotilojen tarjoamat yhdenvertaisuus- ja saavutettavuusnäkökulmat. Osalle nuorista voi olla helpompaa osallistua toimintaan verkossa.

”Kävijät, jotka eivät ole löytäneet konkreettisesti nuorisotiloille tai eivät halua siellä käydä, ovat löytäneet nuorisotiloihin näin verkon yli”, Rapp kertoo.

Discord taipuu moneen

Espoon digitaalisesta nuorisotilasta Discordista löytyy eri kanavia monille eri toiminnoille. Yleisillä teksti- ja puhekanavilla pääsee juttelemaan, ja pelikanavilla voi hakea peliseuraa nuorisonohjaajista tai muista nuorista. Digitaalisessa nuorisotilassa toimivat myös kilpailut, arvoitukset, tietokilpailut ja musavisat.

”Kanavalle pystyy lähettämään kuvaa, joten siellä olisi mahdollista vetää esimerkiksi kokkauksia, askartelua tai muuta etäkerhotoimintaa”, Rapp kertoo.

Myös nuoret itse voivat aktiivisesti vaikuttaa toimintaan ja sen järjestämiseen.

”Vappuna meillä oli yksi nuori vappu-dj:nä. Häneltä sai toivoa biisejä, ja hän soitti niitä sitten kanavalla. Nyt yksi nuori on järjestämässä kanavalla isompaa CS:GO-peliturnausta”, Rapp kertoo nuorien osallistamisesta.

Kevään aikana nuorisonohjaajat ovat jalkautuneet tekemään työtä myös ulkona, mutta myös Discord-kanava on ollut yksi päätyömuodoista.  Discord-toiminta jatkuu myös syksyllä.

”Ensi syksystä alkaen meillä on kuuden henkilön nuorisonohjaajaryhmä, joka vastaa Discord-kanavasta. Kanava toimii syksyllä kahdesti viikossa”, Rapp sanoo.

Nuorisonohjaajat ovat uudessa tilanteessa hypänneet rohkeasti mukaan kokeilemaan digitaalisen työn muotoja ja opettelemaan uutta.

”Eräskin ohjaaja, joka ei ole aiemmin Discordia käyttänyt, päätyi hakemaan syksyllä jatkavaan Discord-kanavasta vastaavien nuorisonohjaajien ryhmään ja pääsi siihen. Hän on löytänyt kevään aikana tästä itselleen uuden työmuodon”, Rapp sanoo.

Discord on turvallinen ja ilmainen, ja se toimii nettiselaimella tai ladattavalla Discord-sovelluksella puhelimessa tai tietokoneella. Klikkaa Espoon nuorisotilaan.

Älä unohda näitä: 

Espoon nuorisopalvelut järjestää CS:GO-turnauksen yli 16-vuotiaille 14.-16.5.2020.  Lisätietoja turnauksesta Nuori Espoo Discord -kanavalla.

Kotisohvalta käsin voi myös käydä keikoilla. Toukokuun 20., 21. ja 30. päivä Nuori Espoo Youtube-kanavalla voi katsoa Keikkoja kotisohvalle -livestriimejä. Esiintyjinä keikoilla muun muassa Abreu.

Klikkaa tästä Nuori Espoo Youtube-kanavalle