Kasiluokkalaiset osallistuivat ja innostuivat ManiMiitin Starttitapahtumassa Dipolissa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
23.5.2019 klo 15.46

Espoon kasiluokkalaiset koolle koonneen ManiMiitin Starttitapahtuman teemana olivat  vaikuttaminen ja ilmastonmuutos. Samalla kerrottiin osallistuvasta budjetoinnista, eli ManiMiitistä. Viidettä kertaa järjestetty tapahtuma poikkesi aiemmista, sillä järjestäjäjoukko halusi riskinkin uhalla uudistaa tapahtumaa. 

Uudistettavan tapahtuman teemoiksi valikoituivat vaikuttaminen, yhdenvertaisuus ja erityisen ajankohtainen ilmastonmuutos. 

- Tilaisuudesta haluttiin näyttävä, kiinnostava ja yllätyksellinen, mutta selkeästi valituissa teemoissa pysyvä, avaa nuorisotyön koordinaattori Essi Helin ohjelman taustaa.

- Halusimme tuoda teemoja esiin mahdollisimman konkreettisten esimerkkien kautta. Saimme mukaan paikallisia vaikuttajia, joilla oli kerrottavanaan tarinoita läheltä, ja toimijoita, jotka ovat tehneet vaikuttavia asioita yhdessä nuorten kanssa. Lisäksi saimme mukaan muun muassa Ilmatieteenlaitoksen tutkijan, jonka kanssa pääsimme murtamaan myyttejä ilmastonmuutoksesta ja luomaan uskoa siihen, että jokainen voi vaikuttaa, Essi jatkaa.

Puhujat kertoivat omien kokemustensa pohjalta, että halu vaikuttaa voi lähteä vaikka siitä, että mietii minkälaisessa maailmassa haluaa elää. He kannustivat nuoria miettimään, mitä asioille voi tehdä sen sijaan, että niistä  vain valittaa. He kehottivat menemään mukaan, osallistumaan, ehdottamaan ja tavoittelemaan omaa unelmaa.

Vaikka parituntinen tapahtuma vaati kasiluokkalaisilta istumalihaksia, saivat he koko ajan osallistua ohjelmaan puhelimillaan. Sovelluksen kautta käytiin keskustelua ja kysyttiin kysymyksiä, joilla kerättiin näkemyksiä, ideoita ja ajatuksia jatkoon. 

- Kasiluokkalaiset haluaisivat muun muassa lisää paikkoja, joissa viettää aikaa, sekä parempaa julkista liikennettä. Aiemmista vuosista poiketen he eivät halunnet lisää tapahtumia, ja harrastusmahdollisuuksiakin on heidän mielestään riittävästi.

Tapahtuman juontajana toimi monissa liemissä keitetty, Duudsoneista tuttu, HP Parviainen. Vaikka yleisö otti tilan haltuun omalla kasiluokkalaisella, välillä varsin levottomalla otteellaan, HP:lla pysyi homma hanskassa. Eikä virkistäviltä pikku jäyniltäkään vältytty.

- HP lupaili yllätyksiä, kunhan kurkistaisimme tuolimme alle. Suurin yllätys olikin sitten se, ettei sieltä kukaan mitään löytänyt, vaan HP sai hyväntuuliset jäynänaurut, Essi naurahtaa.  

Uutta ja tuttua

Järvenperän koulun Jessicalle ja Millalle Starttitapahtuman aiheet olivat tuttuja. Vaikka heti tapahtuman päätyttyä tyttöjen päällimmäisinä ajatuksina olivat väsymys ja nälkä, voisi iloisista ilmeistä päätellä, että tapahtuma oli kuitenkin positiivinen kokemus. 

- ManiMiitin ja nuvavaalien äänestyksiin me ei olla osallistuttu, mutta Gutsy Gossa oltiin mukana, tytöt kertovat.

Nöykkiön koulun Kasperin ja Samulin mielestä Starttitapatutma oli "ihan ok". 

- Päällimmäisenä jäivät mieleen nuorisovaltuusto ja Gutsy Go.

- Se jäi mieleen, että itekin voi vaikuttaa. Vaikka äänestämällä nuvavaaleissa.

ManiMiitti-prosessi jatkuu syksyllä työpajojen merkeissä. Silloin nähdään, miten hyvin Starttitapahtuman synnyttämä innostus kantaa.


Katso tarina Nuori Espoon Instagramista.

Lisätietoja: ManiMiitti