Juhlista kesälomaa vain parhaassa seurassa – vältä isoja joukkoja

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
28.5.2020 klo 11.08

Koulujen päättymistä on saatava juhlistaa myös poikkeusoloissa. Tänä keväänä täytyy kuitenkin muistaa, että yksikin koronavirusta kantava pystyy ajattelemattomuudellaan tai jopa vahingossa, tietämättään, aiheuttamaan vakavaa harmia monelle ihmiselle. Siksi viranomaiset suosittelevat juhlintaa mieluummin tarkoin valitussa pienessä porukassa kuin kokoontumisia isoin joukoin julkisille paikoille.

”Tämän kesäloman alkaessa kannattaa panostaa aikaa ja ehkä jopa vähän rahaa siihen, että vietät laatuaikaa oman parhaan ystäväsi tai mielitiettysi kanssa, ihan kahdestaan. Isompaan kaverijoukkoon voi pitää yhteyttä somen kautta”, vinkkaa komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Paras tapa juhlia olisi selvinpäin, koska korona-aikana päihteidenkäyttöön liittyy fysiologisten vaarojen lisäksi uusi ulottuvuus:

”Päihteet laskevat harkintakynnystä, jolloin neuvot ja kehotukset unohtuvat. Tällöin jopa harkitseva ja fiksu ihminen voi löytyä satojen ihmisten porukasta, jossa sosiaalinen etäisyys on pieni ja keskustelua käydään aivan naaman vieressä huutaen”, Väänänen varoittaa.

Riskit puheeksi nuorten kanssa

Joukkokokoontumisia suositellaan edelleen vältettävän koronatilanteen takia, koska niissä on hankala huolehtia turvaväleistä ja hygieniaohjeista.

”Vanhempien olisi hyvä ottaa tämä asia myös puheeksi nuorten kanssa, sillä nuorten massakokoontumisia on jo havaittu varsinkin hyvillä säillä”, Espoon kaupungin turvallisuuspäällikkö Petri Häkkinen huomauttaa.

Myös nuotioista ja kertakäyttögrilleistä olisi hyvä keskustella nuorten kanssa ja huomioida metsäpalovaroituksen voimassaolo, muistuttaa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos.

Kevätjuhlat ja Abreun keikka verkossa

Espoossa yhteistä virtuaalikevätjuhlaa vietetään lauantaina 30.5. verkossa. Kaupungin ja Tapiola Sinfoniettan yhteinen juhla striimataan kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden Kotona247-sivustolla klo 10 alkaen.

Tämän lisäksi koulut voivat järjestää etäkevätjuhlia tai juhlallisia hetkiä oman luokan oppilaiden kesken. Osa lukioista järjestää virtuaalisen lakituksen ylioppilaille. Lue lisää uutisesta.

Lukuvuoden päättymistä juhlistetaan lauantaina 30.5. myös Abreun virtuaalikeikalla, joka alkaa kello 17.05 ja lähetetään suorana Nuori Espoo -kanavalla YouTubessa.