Mun Espoo kartalla -kysely innosti espoolaiset ideoimaan – tuloksena Suomen suurin aineisto

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
4.12.2020 klo 14.43

Mun Espoo kartalla -kyselyssä espoolaiset kertoivat, miltä Espoo näyttää ja tuntuu kaupunkilaisten arjessa. Elo-lokakuun aikana toteutettuun kyselyyn vastasi noin 6600 espoolaista, jotka merkitsivät digitaaliselle kartta-alustalle lähes 70 000 itselleen merkityksellistä paikkaa ja kehittämisideaa.  

“Tiedossani ei ole, että näin laajaa kaupunkikohtaista aineistoa olisi koottu Suomessa koskaan aikaisemmin”, sanoo maankäytön suunnittelun professori Marketta Kyttä Aalto-yliopistosta. “Erityisen poikkeuksellista ja ilahduttavaa on nuorten aktiivinen osallistuminen.” 

Mun Espoo kartalla, kuvituskuva.
Tulosten pohjalta tehdyt ideakuvat: Rasmus Rosenblad, kaupunkisuunnittelukeskus..


 

Poimintoja espoolaisten vastauksista: 
 

“Parkkipaikan tilalle asuntoja.”  
“Liikenneympyrä tähän risteykseen. Ehdottomasti!” 
“Polku tämän metsikön ympäri” 

“Alueelle tarvitaan koirapuisto!” 
“Keilaniemeen Venetsia-kaupunginosa.” 

Espoolaisten tuottamaa tietoa käytetään suunnittelussa 
 

”Olen iloinen, että espoolaiset kokivat kyselyn merkitykselliseksi ja vastasivat niin innokkaasti! Saimme asukkaiden arjesta runsaasti arvokasta tietoa, jota hyödynnämme suunnittelussa tulevina vuosina”, kertoo suunnittelupäällikkö Johanna Palomäki.  

Mun Espoo kartalla -kyselyn tulokset analysoidaan ja viedään osaksi tietovarantoa, jonka pohjalta kaupunkia kehitetään. Asukkaiden kokemuksellinen tieto ja kehittämisideat ovat kaikkien kaupungin suunnittelutyötä tekevien ammattilaisten käytössä. 

Kysely toteutettiin yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa. Aineiston analysointi on alkanut Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksessa ja Aalto-yliopiston NordGreen-hankkeessa, jossa selvitetään mm. lähiympäristön hyvinvointivaikutuksia. 

Nuorten tulevaisuuden Espoo on viihtyisä, vehreä ja turvallinen  

Nuoret ovat tällaisissa tutkimuksissa usein aliedustettu ryhmä. Kaupunkisuunnittelukeskus toteutti nuorille kevennetyn kyselyn yhteistyössä sivistystoimen ja Omnian kanssa. Nuorilla oli mahdollisuus vastata kyselyyn osana koulutyötä, ja opettajien avuksi tuotettiin opetuspaketti. Kyselyyn vastasi lähes 2500 12–18 -vuotiasta espoolaisnuorta. 

Nuoret toivovat tulevaisuuden Espoon olevan moderni kaupunki, jossa luonto on lähellä ja jossa eletään ekologisesti. He kaipaavat Espooseen enemmän oleskelupaikkoja ja tekemistä, julkista liikennettä ja pyöräteitä. Nuoret odottavat aikuisilta vastuullisuutta ja turvallisuudesta huolehtimista.  

Poimintoja nuorten vastauksista: 

“Korjataan vanhaa tai rakennetaan uutta vanhan tilalle niin luontoa säästyy.” 

”Tähän se punaisen valon kamera, koska joka koulumatkallani joku ajaa päin punaisia.” 

”Espoo voisi tehdä kaupungista mahdollisimman pyöräily-ystävällisen.  
Kaikki nuoret tykkäävät pyöräillä”. 

“Lisää hengailuspotteja nuorille!” 

Kehittämisideoita julkaistaan Espoon verkkosivustolla 

Espoolaisten tuottaman aineiston analysointi on alkanut Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksessa ja Aalto-yliopistossa. Aineisto ei vanhene nopeasti vaan palvelee sekä tutkimusta että suunnittelua useiden vuosien ajan.  

Ensimmäisenä kaupunkisuunnittelukeskus on tarkastellut asukkaiden kehittämisideoita. Niistä tehdään kuvitettuja koosteita, joista ensimmäiset on nyt julkaistu Espoon verkkosivustolla. Lisää ideakuvia julkaistaan kevään 2021 aikana ja muita tuloksia julkaistaan sitä mukaa, kun aineiston analysointi etenee. 

Mun Espoo kartalla -kysely toteutettiin rinnakkain Espoo-tarinaan liittyvän Mun tulevaisuuden Espoo -kyselyn kanssa. Kyselyiden tuloksia esitellään Espoo-lehdessä maaliskuussa 2021.  

Löydät asukkaiden ideoita koostettuna  täältä:
Mun Espoo kartalla