Metroasemien ympäristöt kehittyvät vauhdilla

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
16.11.2018 klo 13.03

Metro on ajanut länteen vuoden, ja maisema metroasemien ympärillä on muuttunut. Metroraiteiden varrelle on noussut uusia koteja ja liiketiloja – palvelut ovat parantuneet ja paranevat edelleen. Metroasemien alueet uudistuvat voimakkaasti. 

Keilaniemeen asumista ja palveluja

Keilaniemenranta - ilmakuva luoteesta
Keilaniemenranta - ilmakuva luoteesta. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto SARC Oy 

Metro on jo nyt muuttanut Keilaniemeä merkittävästi. Alueelle rakennetaan uusia toimistorakennuksia. Tulossa on myös asuntoja ja liiketiloja.

Kehä1:n liikenne siirtyy tunneliin 2019. Tunnelin päälle Tapiolan ja Keilaniemen väliin rakennetaan puisto. Alueelle on tulossa neljä ympyränmuotoista asuintornitaloa, joista korkeimmassa kerroksia on 40.  Ensimmäisen tornitalon rakennustyöt alkavat Kehä1:n tunnelin valmistuttua.

Keilaniemen rannan uudeksi maamerkiksi on suunnitteilla uusi 161 metrin korkeuteen nouseva toimisto- ja hotellitorni. Tornin alimpiin kerroksiin tulee Rantaraitin suuntaan avautuvat kongressi-, ravintola- ja kahvilatilat. Uusi toimisto- ja hotellitorni valmistuu 2022.

Entinen Fortumin pääkonttoritorni on muuttunut Accountor Toweriksi. Se uudistetaan nykyaikaiseksi toimistotilaksi, jonka huipulle tulee näköalaravintola.

Keilaniemen rannan edustalle on suunnitteluvaraus korkeatasoiselle ravintolapaviljongille. Keilarannanpuiston edustalle on tulossa lisärakentamista.

Taideaineiden opiskelijat muuttivat Otaniemeen

Otaniemen kampus
Otaniemen kampus. Kuva: Heidi-Hanna Karhu

Aalto-yliopiston uusi moderni kampusalue on nousemassa Otaniemen ytimeen, jonne kaikki yliopiston ydintoiminnot sijoittuvat. Kampuksen keskeisin rakennus Väre on avattu Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun käyttöön. Väreessä toimii uusi kauppakeskus A Bloc. Myös Kauppakorkeakoululle on rakenteilla uusi rakennus Otaniemeen. Peruskorjattu Dipoli on nyt Aalto-yliopiston päärakennus.

Alvar Aallon suunnittelema, vuonna 1970 valmistunut Aalto-yliopiston kirjastorakennus Otaniemen ytimessä on peruskorjattu moderniksi oppimiskeskukseksi. Entinen Teknillisen korkeakoulun päärakennus Otakaari 1:ssä on peruskorjauksen myötä muuttunut Kandidaattikeskukseksi.

Aalto-yliopiston kampusalueesta on tullut ainutlaatuinen yhteistyön keskittymä, jossa toimii muun muassa maailman suurimpiin kasvuyrityskeskuksiin kuuluva A Grid. A Gridiin on sijoittunut myös merkittäviä kansainvälisiä toimijoita, kuten Euroopan avaruusjärjestö ESA:n avaruuskiihdyttämö ja YK:n ensimmäinen innovaatio- ja teknologialaboratorio.

Lukiolaisille metro on tuonut mahdollisuuden opiskella Aallon kampuksella yliopiston eri tiloissa.

Keilaniemi ja Otaniemi ovat kasvamassa yhteen. Otaniemen eteläosaan, Otaniemen ja Keilaniemen saumakohtaan, suunnitellaan asuntoja. Näin alueet kytkeytyvät toimivasti toisiinsa ja muodostavat täysin uudentyyppisen ja myös kansainvälisesti kiinnostavan asuntokohteen Aalto-yliopiston tiede- ja tutkimusyhteisön ja Keilaniemen yritysten väliin.

Tapiola kehittymässä voimakkaasti

Hotelli-Keskustorni
Hotelli-Keskustorni. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto SARC Oy

Tapiolan keskuksessa LähiTapiolan mittava, Ainoaa ja asuintaloja koskeva rakennushanke on muuttanut kaupunkikuvaa. Ainoan laajennusosa uusine liikkeineen ja palveluineen avautuu syksyllä 2019.  Merituulentie avataan liikenteelle keväällä 2019, mutta uudistustyöt sen ympäristössä jatkuvat vielä vuosia. Samaan avautuu uusi liityntäiikenteen bussiterminaali. Suunnitelmissa on myös Heikintorin uudistaminen.

Tapiolan keskukseen on suunnitteilla uusi korkeatasoinen, yli 200 huonetta sisältävä hotelli. Hotellin tiloja tulee uuteen rakennukseen Kulttuuriaukion eteläreunaan sekä viereiseen Tapiolan Keskustorniin. Hotellin yhteyteen on suunnitteilla elokuvakeskus,

Kulttuurikeskus ja Kulttuuriaukio ympäristöineen uudistuvat. Vuoden 2019 alussa ratkeaa niitä koskeva arkkitehtuurikilpailu.

Näyttelykeskus WeeGeen viereen rakennetaan asuntoja. Ensimmäiset asukkaat ovat jo muuttaneet alueelle.

Tapiolan Urheilupuistoon metroaseman viereen on rakennettu asuintaloja, joihin tulee myös päivittäistavarakauppa ja pienempiä liiketiloja.

Tapiolan urheilupuiston jalkapallostadionin ja siihen liittyvien tilojen muodostaman hankekokonaisuuden kehittäminen on käynnissä. Stadionista tulee urheilu- ja kulttuuritapahtumiin sekä urheilun ja liikunnan harrastamiseen eri urheiluseurojen ja yhteisöjen

Niittykummusta lapsiperheiden keidas

Niittykumpu _näkymä itään
Niittykumpu _näkymä itään. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto SARC Oy

Niittykummun metroaseman ympäristö on uudistunut voimakkaasti. Kauppakeskus Niitty on ollut toiminnassa reilun vuoden. Kauppakeskuksen päällä kohoavat 24- ja 12-kerroksiset asuintornit. Niityn eteläpuolelle on rakennettu puistoalue, ja uusi Uusikummun koulu on rakenteilla.

Lapsiperheiden palvelut täydentyvät tulevaisuudessa uudella Uusikummun päiväkodilla. Niittykummun koulun eteläpuolelle on valmistunut monipuolinen leikki- ja pienliikunta-alue, Niittysillanpuisto. Lapset, jalankulkijat ja pyöräilijät on huomioitu rakentamalla turvallisia pääväylät alittavia kevyen liikenteen yhteyksiä. Erityismaininnan ansaitsee Merituulentien alle sijoittuva pyöräparkki seinämaalauksineen ja taideteoksineen.  Välittömästi metroaseman eteläpuolelle sijoittuva Niittykallion asuinalue lähtee rakentumaan vuoden 2019 alussa tuoden alueelle noin 1200 uutta asukasta.

Matinkylään rakennetaan hotellia

Tynnyripuiston hotelli
Tynnyripuiston hotelli. Havainnekuva: Gullichsen Vormala Arkkitehdit Ky

Matinkylä on vahvistanut asemaansa kaupallisena keskuksena. Laajentuneeseen kauppakeskus Iso Omenaan metro on tuonut lisää asiakkaita. Iso Omena palkittiin äskettäin Suomen parhaana kauppakeskuksena. Sen laajennusosan länsipuolella on rakenteilla korkeatasoinen 192 huoneen hotelli, kaksi asuntohotellia sekä asuntoja. Matinkylä saa myös uuden uimahallin ja uuden koulun.

Matinkylän liikunta- ja urheilukeskus on laajenemassa. Temppupyöräilyyn on valmistunut BMX-rata, ja uusi jääurheilukeskus on suunnitteilla.

Rakentaminen jatkuu Finnoosta Kivenlahteen 

Finnoo Matroonankatu
Finnoo Matroonankatu. Havainnekuva: Arkkitehdit Tommila Oy

Länsimetron kakkosvaiheen ensimmäiselle asemalle Finnooseen nousee uusi 17 000 asukkaan asuinalue palveluineen. Alueen katutyöt on jo aloitettu. Ensimmäisten asuintalojen rakentaminen alkaa 2019.

Espoonlahdessa kauppakeskus Lippulaivan laajennusosan rakentaminen on täydessä vauhdissa.

Pääteasema Kivenlahden metrokeskuksen asemakaava on edennyt päätöksentekoon. Metroaseman ympäristöön on suunniteltu korkeaa rakentamista täydentämään Kivenlahden nykyistä ilmettä tornitaloineen. Uusia 13–22 kerroksisia asuintorneja on mahdollista rakentaa kolme, minkä lisäksi suunnitteilla on 22-kerroksinen hotelli.