Matinkylän graffitiaita on valmis: Nuorisovaltuuston toive toteutui

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
2.5.2016 klo 10.12

Espoon ensimmäinen graffitiaita on valmistunut Matinkylään. Lähes sata metriä maalattavaa vaneripintaa odottaa nyt kesäisiä maalareita nuorille tutun skeittipuiston nurkalla.

Matinkylän urheilupuistossa kohoaa 48 metriä upouutta, vielä tyhjää vaneriseinää. Se on Matinkylän uusi graffitiaita, joka nyt odottaa taiteilijoitaan.

Graffitiaita saatiin Matinkylään Espoon nuorisovaltuuston aloitteesta.

”Tuntuuhan se tosi hyvältä, kun on tehty aloite ja kun se menee oikeasti läpi. On hienoa saada jotain näin konkreettista aikaan. Nuoret käyttävät tätä jatkossakin, tästä on pitkän ajan ilo monelle”, sanoo nuorisovaltuuston puheenjohtaja Erin Melán.

Graffitiaita sijaitsee urheilupuistossa skeittiparkin eteläsivulla, lähellä jalkapallokenttää. Samasta urheilupuistosta löytyy myös muita toimintoja: jäähalli sekä parkour-välineitä.

”Valitsimme graffitiseinän paikaksi juuri tämän, koska näin se ei sijaitse aivan asutuksen vieressä eikä näin häiritse ketään, mutta toisaalta paikka on kuitenkin helposti saavutettavissa. Lähellä on kouluja, ja nuorille urheilupuisto on tuttu jo skeittipuiston ansiosta”, sanoo maisema-arkkitehti Sari Knuuti Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta.

Maalattavaa pintaa lähes sata metriä

2,2 metriä korkean ja 48 metriä pitkän graffitiseinän mitat on hieman helpompi ymmärtää, kun ajattelee, että se on melkein yhtä pitkä kuin täysmittaisen jalkapallokentän lyhin sivu. Maalattavaa pintaa on lähes sata metriä, koska seinää voi maalata molemmilta puolilta.

Materiaaliltaan seinä on säänkestävää vaneria. Seinästä rakennettiin kaksiosainen turvallisuussyistä ja kulkemisen helpottamiseksi.

Matinkylän graffitiaita tulee olemaan auki aina - pääsyä urheilupuistoon ylipäätään ei ole rajoitettu mitenkään. Graffitiaidan rakentamisen yhteydessä myös skeittiparkki saa valaistuksen, mikä lisää skeittiaikaa ja turvallisuudentunnetta illalla.

”Täällä saavat ihan kaikki maalata ihan mitä haluavat. Yleensä parhaat teokset säilyvät pisimpään. On kuitenkin maalareista itsestään kiinni, minkä kuvien päälle maalataan, mitkä jätetään näkyville pidemmäksi aikaa”, sanoo Knuuti.

Stop töhryille väärissä paikoissa

Nyt rakennettu graffitiaita on ensimmäinen laatuaan Espoossa. Nuorisovaltuusto sai ajan mittaan paljon toivomuksia graffitiaidan rakentamisesta.

”Monelle nuorelle on helpompi tulla juttelemaan meille kuin ammattipoliitikoille tai virkamiehille, ja me pyrimme sitten saamaan nuorten toiveita eteenpäin”, sanoo Melán.

Kaupunki toivoo, että luvallinen graffitipaikka vähentäisi töhryjä muussa kaupunkiympäristössä.

”Halusimme nyt antaa mahdollisuuden tehdä graffiteja laillisessa paikassa. Espoossa on käynnissä Siisti Espoo-kampanja, jossa käytämme suuria summia rahaa vuodessa erilaisten töhryjen pesemiseen julkisilta paikoilta. Ilman huolenpitoa kaupunki olisi kovin erinäköinen. Toivomme, että maalarit käyttäisivät tätä luvallista maalauspaikkaa nyt, kun se on tehty”, sanoo Knuuti.

Entä aikooko nuorisovaltuusto itse lähteä testaamaan seinää?

”Kyllä varmaan pitää lähteä nuorisovaltuuston porukallakin seinää katsomaan ja maalaamaan. Meillä on täällä muutama kokeneempikin maalari, he voivat sitten opettaa meitä muita”, Melán sanoo.

Lisätietoja: Sari Knuuti, maisema-arkkitehti, Espoon kaupunkitekniikan keskus: 050 5700921, sari.knuuti(at)espoo.fi

Erin Melán, puheenjohtaja, Espoon nuorisovaltuusto: 045 125 1279, erin.melan(at)gmail.com