Marianne Vikkula, Linda Liukas ja Design Factory palkinnoille Espoo-päivänä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
29.8.2015 klo 6.00

Espoon kasvatti 2015 on Aalto-yliopiston tuotantotalouden opiskelija Marianne Vikkula, joka  on ollut mukana edistämässä suomalaisen kasvuyrityskentän murrosta neljän vuoden ajan Slush-tapahtuman ydintiimissä. Vikkula hoiti aikaisemmin tapahtuman rahoitusta ja vastaa nyt varatoimitusjohtajana yhteistyösuhteista.

Vikkula työskentelee myös Aalto Ventures Programissa. Hän on harjoitellut Boston Consulting Groupissa ja vetänyt Summer of Startups -yrityskiihdyttämöohjelmaa. Vikkula joukkuevoimisteli OVO Teamissa MM hopeaa 2013. Hän oli keväällä  Espoossa järjestettyjen voimistelun SM-kilpailujen yhteistyökumppanivastaava.

Espoon kasvattaja 2015 on lastenkirjailija, kouluttaja ja koodausaktivisti Linda Liukas, jolle Euroopan komissio myönsi Suomen Digital Champion arvonimen jo vuonna 2012. Linda Liukas on saanut myös Suomen valtion lastenkulttuurin edistämispalkinnon vuonna 2014, valittu Vuoden tietotekniikkavaikuttajaksi 2015 sekä listattu 50 inspiroivimman teknologia-alan naisen joukkoon Euroopassa.

Linda Liukkaan tavoitteena on edistää ohjelmoinnin ja tietotekniikan yleistymistä mm. kouluissa, kirjastoissa ja kehitysmaissa. Hän on ollut perustamassa voittoa tavoittelematonta RailsGirls -ohjelmointikoulutusverkostoa, joka järjestää tytöille ja naisille ohjelmoinnin työpajoja. Hän on todennut monesti, että kaikkien olisi hyvä ymmärtää edes hiukan teknologiaa, jonka pitäisi olla osa yleissivistystä.

Espoon kasvattajayhteisö 2015 on Design Factory. Syyskuussa 2008 avatusta Aalto-yliopiston tuotekehityskeskuksesta on viidessä vuodessa tullut kansainvälinen nähtävyys, johon tullaan tutustumaan ympäri maailmaa. Otaniemessä sijaitseva Design Factory on tuotekehityksen avoin tutkimus- ja oppimisympäristö, joka tukee tieteidenvälistä ja ongelmalähtöistä oppimista ja tutkimusta. Esimerkiksi tuotekehityskursseilla sponsoriyritysten tuotekehityshaasteita ratkovat  tulevista ekonomeista, muotoilijoista ja diplomi-insinööreistä kootut tiimit. Osa toiminnasta on jo työelämässä oleville suunnattua uudenlaista tuotekehityskoulutusta, jossa painopiste on kuuntelemisen sijaan itse tekemisessä ja ryhmätyöskentelyssä.

Kannustuspalkintojen jakoperinne aloitettiin 2011. Ensimmäiset palkitut olivat jääkiekon maailmanmestari Jani Lajunen, Etelä-Tapiolan lukion rehtori Harri Rinta-aho ja Blues kasvattajaseuroineen. Vuonna 2012 kaupunginjohtajan kannustuspalkinnon saivat muusikko Lenni-Kalle Taipale, kaupunginpuutarhan puuseppä Niko Riepponen ja Olarin Voimistelijat. Vuoden 2013 palkitut olivat Aalto-yliopiston Ylioppilaskunnan Otaniemen palvelupisteen hoitaja Tuula Ilmes, FC Hongan pelaaja Tim Väyrynen ja Tapiolan kuoro. Viime vuonna tunnustuksen saivat lastentarhanopettaja Hellevi Karakorpi, jääkiekkoilijat Jere Sallinen ja Tomi Sallinen sekä koripalloseura Tapiolan Honka.