Liukasta laskiaista Talomuseo Glimsissä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
14.2.2019 klo 12.55

Laskiainen on perinteisesti ollut ennen kaikkea naisten juhlapäivä. Lähes kaikki laskiaisen taiat ja uskomukset liittyvät naisten töihin. Laskiainen on ikään kuin naisten työvuoden uusivuosi, kun joulu taas vastaavasti on miesten töiden taitekohta.

Ja mitäpä olisi vuotuisjuhla ilman omia perinneherkkujaan? Laskiaisen ruuassa tuli olla paljon rasvaa. Mitä enemmän rasva ruokailun jälkeen kiilsi sormissa, sitä parempi satovuosi oli luvassa. Mutta ethän syö laskiaisena perunoita, sillä siitä kerrotaan tulevan paiseita!

Nykyään laskiaisen tutuimpia perinteitä taitaa olla mäenlasku. Koko talonväki lapsista vanhuksiin osallistui mäenlaskuun ja huusi laskiessaan pitkiä pellavia. Perinteisesti laskiaisena myös saunottiin. Saunaan mentiin aikaisin, vielä valoisaan aikaan. Siellä ei saanut puhua, tai muuten itikat kiusasivat seuraavana kesänä.

Laskiainen on siitä hauska vuotuisjuhla, että sitä pääsee viettämään kaksi kertaa joka vuosi. Laskiaissunnuntai on seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä, mutta ”varsinainen" laskiainen on kuitenkin sitä seuraavana tiistaina, jolloin laskeuduttiin 40 päivää kestävään paastoon.

Talomuseo Glimsissäkin voi laskiaista juhlistaa niin sunnuntaina 3.3. kuin tiistaina 5.3. Laskiaissunnuntain opastuksilla klo 11.30 ja klo 14 selviävät laskiaisperinteiden salat. Laskiaistiistaina museon oppaat ovat vesikelkan kanssa paikalla Glimsin pulkkamäessä klo 10–12 kertomassa, mitä mäessä kannattaa laskiessa huutaa ja miksi. Mäkeen kannattaa varustautua omalla pulkalla tai liukurilla. Myös tiistaina Glimsin tuvassa pidetään laskiaisen perinteistä kertova opastus klo 14. Laskiaisena Glimsiin on vapaa pääsy.

Lue lisää tapahtumista tästä.