Liikuntaa, osallisuutta ja muistelua vieraslajeja kitkemällä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
17.6.2021 klo 10.04

Aktiivinen toimiminen auttaa ylläpitämään omaa hyvinvointia. Kesälläkin kannattaa puuhastella ja liikkua. 

Ulkona pääsee nauttimaan auringonvalosta ja siitä saa muun muassa D-vitamiinia. Hauskaa, mutta samalla hyödyllistä tekemistä voi keksiä kodin läheltä vaikkapa kitkemällä kurtturuusuja. Kitkentäpuuhiin voi ottaa mukaan ystäväjoukon tai esimerkiksi lastenlapsia – toki korona-ajan turvarajoitukset huomioiden.

– Vieraslajien poistaminen on tärkeää monimuotoisen luonnon kannalta. Kurtturuusua voi poistaa lähiympäristöstään, omalta pihaltaan tai kesämökin pihalta kaivamalla  se ylös tai leikkaamalla alas säännöllisesti usean vuoden ajan. Kannustamme kaikkia kokoamaan kitkentäporukan kokoon ja toimimaan yhdessä kurtturuusun hävittämiseksi, vieraslajikoordinaattori Minna Oja Espoon kaupungilta kertoo.

Kaupungin mailla pidettävistä kitkentätalkoista tulee ilmoittaa Espoon kaupunkitekniikkakeskukseen, joka huolehtii kitkentäjätteen poisviennistä. Kitkemisen ohessa voi tavata ystäviä, naapureita tai sukulaisia – muistella ja kertoa omista kokemuksistaan, esimerkiksi peltotöistä nuoruudessa. Muistella voi toki myös itsenäisesti. Pääasia on, että tekee jotakin ja säilyttää aktiivisen otteen elämään.

– Muisteleminen on tärkeä asia, joka aktivoi hermosoluja ja aivoja. Kaikki tekeminen ja liike ovat hyvästä myös muistille ja ajatustoiminnalle. Tekeminen aktivoi kokonaisvaltaisesti, muistineuvoja Minnamaissi Limnell Seniorineuvonta Nestorista vinkkaa.

Koska kurtturuusu leviää aggressiivisesti, kitkeminen on todella tärkeää. Kun haitalliset  vieraslajit pääsevät valloittamaan laajalti erilaisia kasvupaikkoja, kuten merenrantoja, alueiden virkistysarvo ja luonnon monimuotoisuus katoavat. Kurtturuusun lisäksi vieraskasveja ovat muun muassa jättiputket, jättipalsami, komealupiini, koristepiiskut, ruttojuuret ja aasialaiset tattaret

– Kurtturuusu vie elintilaa muilta kasveilta ja leviää juurista ja marjoista. Lintujen mukana kurtturuusu voi levitä jopa 200 kilometrin päähän kasvupaikastaan, Oja muistuttaa.

Yhdessä tekemisen ilo antaa kyvykkyyden tunteen ja parantaa mielialaa. Fyysinen ja henkinen hyvän olon tunne tekee kaikin puolin hyvää.

– On tärkeää muistella asioita, joissa on ollut hyvä tai mikä tekeminen on tuntunut palkitsevalta. Niiden kautta voi löytää vinkkejä itselleen mielekkääseen tekemiseen myös tässä hetkessä. Onnistumisen tunteet ja hyvät muistot kannustavat eteenpäin. Ikääntyessäkin uusien asioiden opettelu kannattaa ottaa myönteisenä haasteena – se jumppaa aivoja ja muistia, kuten urheilu kehoa, Minnamaissi Limnell sanoo.

MInna Oja.

Luonnon monimuotisuuden kannalta vieraslajien kitkeminen on tärkeää, Minna Oja Espoon kaupungilta kertoo. Kitkentäpuuhiin voi ottaa mukaan ystäväjoukon tai esimerkiksi lastenlapsia – toki korona-ajan rajoitukset huomioiden.

Näin osallistut kurtturuusun kitkentätalkoisiin
 

  • Kerää oma kitkentäporukka, valitkaa päivä ja alue – ja ilmoita asiasta Espoon  kaupunkitekniikan keskuksen asiakaspalveluun joko sähköpostitse kaupunkitekniikka@espoo.fi tai puhelimitse 09 816 25000.
  • Kitke talkoojäte jätesäkkeihin. Sovi kasvijätteen poisviennistä (kaupunkitekniikkakeskus). Huomioi, että kaupunki hakee kasvijätteen pois ainoastaan omilta alueiltaan.
  • Ota mukaan iloista mieltä ja kunnon hanskat, pistolapio, oksasakset ja tarvittaessa myös raivaussakset. Puutarhaliikkeissä myydään myös erillisiä ”ruusuhanskoja”; jotka on tarkoitettu nimenomaan ruusujen käsittelyyn ja kitkemiseen.
  • Nauti lopputuloksesta! Poistettua kasvustoa on hyvä seurata muutama vuosi torjunnan jälkeen. Kurtturuusu voi lähteä uuteen kasvuun hyvin pienestäkin maahan jääneestä juuren pätkästä.

Kurtturuusu kukkii meren rannalla.

Kurtturuusu on yleinen ja haitallinen vieraslaji erityisesti Espoon rannoilla. Kannustamme asukkaita kasvin tunnistamiseen ja toimenpiteisiin se poistamiseksi. 

Teksti: Riikka Hollo
 

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran  5.6.2021 Elinvoimaa ikääntyville -liitteessä, joka jaettiin espoolaisiin koteihin Länsiväylän välissä.