Leppävaarasta tulee entistä eheämpi ja houkuttelevampi kaupunkikeskus

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
2.12.2020 klo 13.41

Leppävaaran keskus ja asemanseutu uudistuvat. Suunnitelman tavoitteena on saada leppävaaralaisille ja alueella asioiville lisää palveluita, sujuvia liikkumisratkaisuja ja vehreyttä.

”Junarata ja Turuntie jakavat Leppävaaran keskuksen kahteen osaan. Asemakaavaehdotus yhdistää Etelä- ja Pohjois-Leppävaaran nykyistä paremmin, mikä palvelee asukkaita, yrityksiä ja alueella asioivia”, kertoo projektinjohtaja Mika Rantala.

Tulevaisuudessa radan ja Turuntien yli Sellon kauppakeskukseen johtaa sääsuojattu silta jalankulkijoille. Silta toimii myös matkakeskuksena, joka tarjoaa palveluita joukkoliikenteen matkustajille. Liityntäpysäköinti ja Leppävaaran keskuksen palvelut ovat jatkossa helpommin saavutettavissa myös autolla.

Lisää vehreyttä sekä turvallisia ja sujuvia kulkuyhteyksiä
 

Radan pohjoispuolelle tulee viihtyisää ja turvallista ympäristöä jalankulkijoille, kun saatto- ja huoltoliikenne siirretään maan alle pysäköintilaitoksiin. Katutasolle saadaan näin oleskelutilaa, kahviloita ja muita palveluita. Läkkisepänaukiolle, väliaikaisen pysäköintialueen paikalle rakennetaan kaupunkipuisto.
Uudet jalankulku- ja pyöräily-yhteydet helpottavat myös liikkumista niin, että
Etelä-Leppävaarasta pääsee entistä sujuvammin esimerkiksi urheilupuistoon ja Viaporintorille.

“Aktiivinen ja viihtyisä jalankulkuympäristö tuo lisää elämää Leppävaaraan”, kertoo aluearkkitehti Tiina Piironen. “Myös yritykset hyötyvät siitä, että ihmiset liikkuvat Leppävaaran keskustan liikekeskusten välillä nykyistä enemmän.”

Kaupunkirata, Raide-Jokeri ja joukkoliikenneterminaali
 

Leppävaaran palvelut ovat tulevaisuudessa saavutettavissa esteettömästi. Liityntäpysäköinti toteutetaan pysäköintilaitoksiin, joista on kulkureitti palveluihin, kuten terveyskeskukseen ja kirjastoon.  

Leppävaara on nykyisin pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen kolmanneksi vilkkain solmukohta. Vuonna 2024 Raide-Jokeri kulkee Leppävaaran keskuksen kautta ja vuosikymmenen lopulla kaupunkirata parantaa junayhteyksiä entisestään.

Kaavaehdotus on nähtävillä 7.12.2020-25.1.2021. Asukastilaisuus järjestetään Teams-alustalla keskiviikkona 13.1.2021 kello 17.

Asemakaavan muutosehdotuksen ollessa nähtävillä asukkaat ja yritykset voivat antaa suunnitelmista muistutuksen ja kertoa, miltä osin kannattavat ehdotusta ja mihin toivoisivat muutoksia. Tämän jälkeen kaavaehdotus menee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi.
 

Lisätietoa Leppävaaran keskus -kaavahankkeen sivulta.