Leppävaaran asematunnelin Gobo-taideteokset

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
17.1.2020 klo 15.02

Leppävaaran asematunnelia eri vuodenaikoina koristavat teossarjat on toteutettu monen taiteilijan voimin. Kaikista teossarjoista on löydettävissä Leppävaaralle ominaisia piirteitä ja teemoja. Keskenään hyvin erilaisten teossarjojen toivotaan tuovan iloa asematunnelin käyttäjille.

Gobo-tekniikalla toteutetuissa teoksissa kuva on tulostettu halkaisijaltaan vain 40 mm kokoiselle lasilevylle, josta se heijastetaan voimakkaan valaisimen avulla seinäpinnalle. Gobo-tekniikkaa käytetään Espoossa myös muutamissa puistokohteissa.

Teossarjojen esittelyt

A. Leppävaaran ikoneita, WSP suunnittelutoimisto

Kuvissa esiintyvät Leppävaaralle tunnuksenomaisia asioita. Teoksen aiheita etsittiin yhdessä asukkaiden kanssa asematunnelin suunnittelutyöpajojen yhteydessä.

Leppävaaran ikoneita, WSP suunnittelutoimisto, kuva 1

Leppävaaran ikoneita, WSP suunnittelutoimisto, kuva 2

Leppävaaran ikoneita, WSP suunnittelutoimisto, kuva 3

Leppävaaran ikoneita, WSP suunnittelutoimisto, kuva 4

Leppävaaran ikoneita, WSP suunnittelutoimisto, kuva 5

B. Leppävaara kuvissa, Jukka Hakanen

Jukka Hakasen värikkäistä teoksista löydät Leppävaaran keskeiset paikat. Teoksen väreissä toistuvat asematunnelin ehostuksessa käytetyt värit.

Leppävaara kuvissa, Jukka Hakanen, kuva 1

Leppävaara kuvissa, Jukka Hakanen, kuva 2

Leppävaara kuvissa, Jukka Hakanen, kuva 3

Leppävaara kuvissa, Jukka Hakanen, kuva 4

Leppävaara kuvissa, Jukka Hakanen, kuva 5

C. Paikallisuus grafiikkana, Tiina Kivinen

Leppävaaralaisen taidegraafikon Tiina Kivisen teossarjan aiheet käsittelevät kasvavaa ja kulttuurisesti rikasta Leppävaaraa.

C. Paikallisuus grafiikkana, Tiina Kivinen, kuva 1

C. Paikallisuus grafiikkana, Tiina Kivinen, kuva 2

C. Paikallisuus grafiikkana, Tiina Kivinen, kuva 3

C. Paikallisuus grafiikkana, Tiina Kivinen, kuva 4

C. Paikallisuus grafiikkana, Tiina Kivinen, kuva 5

D. Yhdessä tehtyä taidetta, Ammattiopisto Liven artesaaniopiskelijat, ohjaaja Niko Riepponen

Ammattiopisto Liven teoksessa toistuu opiskelijoiden kehittämä tarina, jonka ytimessä ovat käsityötaidot, kulttuuriperintö ja kestävyys. Teokseen tuotettiin Live-ammattiopiston äänitekniikan opiskelijoiden taholta äänimaisemat.

Tarinan ja linkin äänimaisemaan löydät kuvien yhteydestä. 

Yhdessä tehtyä taidetta, Ammattiopisto Liven artesaaniopiskelijat, kuva 1

1. Assi muuttaa isoäitinsä vanhaan rintamamiestaloon Espoon Lintuvaaraan. Pihapiiri on samanlainen kuin Assi sen lapsuudestaan muistaa: omenapuita, kasvimaa, vanha penkki, perennoja ja jopa vanha punainen kanakoppi on pystyssä. Tuolla vanhalla penkillä teimme mummon kanssa kesäisin tuohisormuksia, Assi muistelee ja vajoaa muistelemaan menneitä.

Linkki äänimaisemaan

Yhdessä tehtyä taidetta, Ammattiopisto Liven artesaaniopiskelijat, kuva 2

2. Talon sisätilat ovat nekin melko entisellään. Värikkäitä kutoen kuvioituja verhoja väreinään keltainen, vihreä ja punainen sekä paljon puukalusteita. Assille tämä sopii oikein hienosti. Tiloissa on vanhojen tuttujen tavaroiden tuomaa nostalgiaa ja lämpöä. Verannan vanha rottinkikalusto, jolla Assi sai ensisuudelman mummolan naapurin pojalta kesäloman päätteeksi, kaipaa kunnostamista ja Assi päättääkin kunnostaa sen. Liittyyhän kalustoon niin paljon mukavia muistoja. Assi etsii rottinkikalusteita entisöivän artesaanin, joka taitaa kalusteen entisöinnin perinteisin menetelmin. Assi haluaa kalusteisiin uuden verhoilun, mutta säilyttää myös vanhan muotoilun.

Linkki äänimaisemaan

Yhdessä tehtyä taidetta, Ammattiopisto Liven artesaaniopiskelijat, kuva 3

3. Assi löytää pihalla siivotessaan komean sulan ja muistaa mummon Pyry-kukon. Pyry oli koko perheen pidetty lemmikki ja, kun Pyry tiputti sulan, pidettiin sitä suuressa arvossa. Äiti virkkasi sulan mukaan unisieppariin ja tällainen Pyry-kukon sulalla varustettu unisieppari varmisti kaikkein parhaimmat unet. Assi vaipuu taas mietteisiin ja muistelee kaikkea sitä elämän arvostusta mitä tässä pihapiirissä oli. Piha oli kuin oma pieni taikamaailma, jossa vallitsi kummallinen harmonia. Assi tajusi kuinka paljon hänen perheessään käytettiin luonnon- ja kierrätysmateriaaleja.

Linkki äänimaisemaan

Yhdessä tehtyä taidetta, Ammattiopisto Liven artesaaniopiskelijat, kuva 4

4. Assi sai rottinkikaluston takaisin korjauksesta ja se on kuin uusi. Assi tulee tästä todella iloiseksi ja intoutuu suunnittelemaan tupaantuliaisia. Puvun hän haluaa teettää talon vanhoista verhoista. Rottinkikalusteen korjannut Johanna tuntee Jukkiksen, joka on kuulemma luovuushullu, mutta erittäin luova ja loihtisi Assille varmasti upean puvun. Jukkis on keskittynyt työssään ekologiseenmuotoiluun ja käyttää töissään lähes ainoastaan erilaisia kierrätysmateriaaleja. Assi innostuu ja toteaa, että pieni hulluus on tervetullutta. Puvussa saisi olla myös ripaus huumoria. Assille on tärkeää, että puvusta huokuu Assin arvomaailma. Jukkis jakaa Assin arvomaailman ja näin puvun suunnittelu voi alkaa.

Linkki äänimaisemaan

Yhdessä tehtyä taidetta, Ammattiopisto Liven artesaaniopiskelijat, kuva 5

5. Assin tupaantuliaiset pidettiin sadonkorjuu teemalla. Tarjoilut koostuvat uuden sadon tuotteista ja iltaa valaisevat monet lyhdyt. Lyhtyjä on tehty talkootöinä pitkin kesää ja ne on valmistettu kierrätysteemalla vanhoista kankaista ja vaikka mistä. On joukossa muutama vanha raastinkin ja monia muita käytöstä poistuneita esineitä.

Linkki äänimaisemaan

Seuraavat opiskelijat ja ohjaajat/opettajat ovat osallistuneet teoksen toteutukseen:

Opiskeijat: 

Ali Alhaj Obeid Alhaj Ali
Kitty Jokela
Emilia Kanerva
Cristina Leppe
Leila Lindsten
Laura Ruotsalainen
Helen Sadeq
Mojgan Shoaib
Karoliina Suna
Jaakko Tulisalo
Salla Tunturi
Marion Magnusson (äänet)

Ohjaajat, opettajat ja muu henkilökunta:

Eeva Leikas
Pia Pyötsiä
Minna Lahti
Henri Terävä