Aistien merkitys alle vuoden ikäisellä lapsella

Lapsi alkaa jo heti syntymänsä jälkeen tutustua itseensä, toisiin ihmisiin ja ympäristöönsä aistiensa avulla: maistelemalla, haistelemalla, kuuntelemalla, katselemalla, tunnustelemalla ja liikkuen. Näin lapselle muodostuu yhä tarkempi tietoisuus oman toimintansa mahdollisuuksista ja rajoituksista.

Parin kuukauden ikäisellä vauvalla korostuvat erityisesti tuntoaisti, liike- ja tasapainoaisti sekä lihaksista ja nivelistä saadut aistikokemukset. Iho rekisteröi tarkasti kosketuksen ja myös suun ympäristö on herkkä erilaisille tuntoaistimuksille. Vauva nauttii sylissä olosta ja hellästä kosketuksesta ja hän myös imee mielellään. Aistimukset märästä vaipasta saavat vauvan olon epämukavaksi ja vastaavasti äidin kosketus on rauhoittava. Vanhemman ja lapsen välillä hellä koskettelu on elintärkeää aivojen kehitykselle sekä äidin ja lapsen välisen suhteen rakentumiselle. Tuntoaistimusten merkitys korostuu erityisesti mielihyvän tuojana ja rauhoittajana.

Vauva tutkii ympäristöään ja itseään kokeilemalla uusia liikkeitä ja yritettyään jonkin aikaa onnistuu. Mitä enemmän lapsi alkaa liikkua, sitä itsevarmemmaksi hän tulee. Aistien avulla hän oppii turvallisuudentunnetta ja uskallusta oppia uusia asioita.