Raskausajan muutokset ja synnytykseen valmistautuminen

Vauvamatkalla-videot
Tietoa synnyttämisestä HUS:n synnytyssairaaloissa.

Raskausajan muutokset äidin elimistössä
Normaaliin raskauteen liittyy monenlaisia muutoksia, tuntemuksia ja oireita, jotka kaikki eivät ole aina mukavia. Erityisesti alkuraskaudessa esiintyy usein pahoinvointia ja väsymystä.  Väsymystä ja unettomuutta esiintyy usein myös loppuraskaudessa. Raskausajan unettomuus voi johtua fyysisistä muutoksista, kuten pahoinvointi, selkäkipu ja lisääntynyt virtsaamisen tarve, hormonaalisista muutoksista, sikiön kasvusta tai puutteellisesta hengityksestä. Unta häiritsee myös kasvavan vatsan aiheuttamat rajoitukset nukkumisasentoon.

Lapsivuodeaika
Synnytyksen jälkeen alkaa lapsivuodenaika, joka kestää 12 viikkoa. Tänä aikana äidin synnytyselimistö palautuu raskautta edeltävään tilaan.

Mitkä ovat loppuraskauteen ja synnytyksen käynnistymiseen kuuluvia oireita? Milloin on syytä olla yhteydessä omaan terveydenhoitajaan tai synnytyssairaalaan? Kuuntele, kun kätilö ja terveydenhoitaja Enni kertoo loppuraskauden seurannasta Espoossa.

Millaista tukea kaipaisit synnytykseen valmistautumiseen? Miten tulisi toimia, jos synnytys pelottaa? Kätilö ja terveydenhoitaja Enni kertoo, mitä tukea neuvola tarjoaa. Vierailethan myös videolla mainitulla naistalo.fi –sivustolla.