Vauvan vatsantoiminta

Vastasyntyneen vauvan uloste on ensimmäisinä päivinä väriltään lähes mustaa tai tumman vihertävää sitkeää mekoniumia. Ensipäivien ulostetta kutsutaan myös lapsenpihkaksi. Muutamien päivien kuluessa uloste alkaa muuttua nestemäisemmäksi ja väriltään kellertäväksi. Alussa vauva ulostaa tiheästi, toiset vauvat jopa jokaisen syötön jälkeen. Tämä on myös tärkeä merkki siitä, että vauva on saanut riittävästi maitoa. Pikkuhiljaa ulostamisväli harvenee, mutta normaali ulostamistiheys voi olla hyvinkin vaihteleva. Siinä missä toinen vauva ulostaa 5 kertaa vuorokaudessa, toinen vauva voi ulostaa vain kerran viikossa. Erityisesti rintaruokituilla vauvoilla ulostamisväli voi olla luonnostaa hyvinkin pitkä, jopa kymmenen päivää, ilman että kyse olisi ummetuksesta. Rintamaitoa saavan vauvan ulosteen väri vaihtelee kellertävästä vihertävään ja tuoksu on yleensä mieto tai hieman hapahko. Äidinmaidonkorviketta saava vauva ulostaa yleensä muutamia kertoja viikossa. Uloste on tyypillisesti kiinteämpää kuin rintamaitoruokitun vauvan.

Pitkä ulostamisväli saattaa aiheuttaa vauvassa levottomuutta ja tyytymättömyyttä. Ulostaminen saattaa olla hankalaa vaikka kyse ei olisikaan ummetuksesta. Vauvan ulostamisrefleksiä voidaan helpottaa pumppaamalla jalkoja vatsan päälle tai hieromalla vatsaa kevyesti suoliston suuntaisesti. Myös lämmin kylpy voi auttaa. Mikäli epäilet lapsellasi ummetusta, asia on hyvä ottaa puheeksi neuvolassa. Joskus ummetuksen hoitoon saatetaan tarvita myös lääkehoitoa. Ennen lääkehoidon aloitusta asiasta on tärkeä keskustella hoitohenkilökunnan kanssa.

Ilmavaivat ja pulauttelu

Ilmavaivat ja pulauttelu ovat kummatkin hyvin yleisiä vaivoja vauvoilla. Usein ilman kiertäminen suolistossa aiheuttaa kipristelevää kipua vatsassa. Tämä saattaa näkyä vauvassa rauhattomuutena, vääntelehtimisenä, itkeskelynä ja tyytymättömyytenä. Runsas ilman nieleminen syötön yhteydessä saattaa lisätä ilmavaivoja ja pulauttelua. Ilma saadaan helpoiten ulos röyhtäyttämällä vauva joko syötön lomassa tai viimeistään sen jälkeen. Pulauttelu johtuu tyypillisesti ruokatorven sulkijalihaksen kehittymättömyydestä. Tällöin mahalaukun ja ruokatorven välinen lihas on vielä niin heikko että ilman mukana myös maitoa nousee ruokatorveen. Rintaruokitut vauvat nielevät helposti ilmaa, jos äidillä heruu maitoa vuolaasti. Äiti voi helpottaa tätä lypsämällä suihkuava maito pois ennen imetyksen aloitusta. 

Voimistelua

Ilman ulospääsyä suolistosta voidaan helpottaa mm. pumppaamalla vauvan jalkoja vatsan päälle, hieromalla vatsaa kevyesti suoliston suuntaisesti, pitämällä vauvaa pystyasennossa tai vatsallaan hänen ollessa hereillä. Myös pulauttelua voidaan vähentää pitämällä vauvaa mahdollisimman paljon pystyasennossa ja välttämällä vauvan pyörittelyä heti syötön jälkeen. Ilmavaivoista kärsivä vauva todennäköisesti nukkuu mieluummin kyljellään kuin selällään. Lisäksi apteekista on saatavilla suoliston toimintaa tasapainottavia maitohappobakteerivalmisteita sekä suoliston ilmaa pilkkovaa itsehoitolääkettä, jotka annostellaan vauvalle tippoina.

Joskus poikkeuksellisen voimakas pulauttelu saattaa liittyä refluksioireiluun. Refluksioireilussa mahalaukun sisältöä nousee jatkuvasti ruokatorveen aiheuttaen 0-2kk:n ikäisellä vauvalla mm. oksentelua, itkuisuutta, levottomuutta, rintaraivareita ja jäykistelyä tai kaarelle vetämistä. Itse refluksitautiin liittyy yleensä voimakasta oireilua. Tauti voidaan tarvittaessa todeta ruokatorven pH-mittauksilla sairaalassa.

Yleensä normaali pulauttelu vähenee tyypillisesti ruoansulatusjärjestelmän kypsyessä tai viimeistään puolen vuoden iässä siirryttäessä kiinteisiin ruokiin. Pulauttelun voidaan sanoa olevan normaalia, mikäli vauva kasvaa siitä huolimatta hyvin ja on tyytyväinen. Jos sinulla on huolta vauvan pulauttelun suhteen, asian suhteen on hyvä olla yhteydessä neuvolaan.