Sijoitettujen lasten määrä kasvussa pääkaupunkiseudulla

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
23.8.2019 klo 16.18

Sijaisperheille on kova tarve, sillä tukea tarvitsevien lasten määrä on kasvussa. Vuonna 2018 Espoossa, Vantaalla ja Helsingissä sijoitettiin noin 150 lasta sijaisperheisiin. Tällä hetkellä esimerkiksi tukiperheitä ei riitä kaikille niitä tarvitseville lapsille.

”Sijaisvanhempien ei tarvitse olla supervanhempia. Toivomme mukaan ihan tavallisia perheitä, joilla on sydän paikallaan, mahdollisuus sitoutua lapseen, ja kyky yhteistyöhön esimerkiksi lasten vanhempien, neuvolan ja koulun kanssa”, Vantaan perhehoidon koordinaattori Anna Asikainen kertoo. ”Toivomme, että kiinnostuneet ottavat meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä, sillä tarvetta perheille on.”

Tukea sijaisvanhemmille

Sijaisvanhemmaksi ryhtyminen mietityttää ja herättää monenlaisia kysymyksiä. Osaanko olla hyvä vanhempi lapselle, jolla voi olla takanaan trauma, hylätyksi tulemisen kokemuksia tai muuten vaikeaa? Miten lapsi sopeutuu meidän perheeseemme?

Jokainen sijaisperheeksi ryhtyvä saa koulutusta ja oman ammattilaisten verkoston, jolta saa henkilökohtaista ja jatkuvaa tukea. Lisäksi vanhemmat saavat vertaistukea toiselta sijaisperheeltä.

”Olemme lähellä perheitä ja aina apuna, jos kysyttävää tulee. Yksin ei missään tapauksessa tarvitse selvitä”, Asikainen kannustaa.

Sijaisperheissä on tällä hetkellä yhteensä noin 1 250 lasta, vastaanottoperheissä 424 lasta. Tukiperheissä käy säännöllisesti noin 200 lasta.

Hyvää asiakaspalautetta

Asikainen iloitsee, että palaute esimerkiksi tukiperhetoiminnasta on todella positiivista. Vaikuttaa siltä, että kaikki osapuolet saavat toiminnasta paljon hyvää elämäänsä:

”Siellä on tosi hauskaa ja haluan käydä siellä aina”, kertoo tukiperheen lapsi.

”Ihanaa, että tällainen palvelu on olemassa ja ihmisillä on halua auttaa. Auttaa varmasti monia perheitä”, kommentoi puolestaan vanhempi, jonka lapsi on saanut tukiperheen.

Kaupunkien yhteinen sijaisperheiden rekrytointitilaisuus 3.9.

Haluatko auttaa lasta, joka tarvitsee pysyvän kodin tai tukiperheen kerran kuukaudessa? Kiinnostaako vastaanottoperheeksi ryhtyminen?

Haemme yhdessä Vantaan, Helsingin ja Espoon kaupunkien kanssa uusia sijaisvanhempia. Tule mukaan infotilaisuuteen, jossa kuulet nykyisten sijaisvanhempien kokemuksia ja saat lisätietoa sijaisperheenä toimimisesta. Tule rohkeasti mukaan, osallistuminen tilaisuuteen ei sido sinua mihinkään.

Aika: ti 3.9.2019 klo 17.30–19.30

Paikka: Vantaan kaupungintalon valtuustosali, Asematie 7.

Kahvitarjoilu klo 17–17.30

Ilmoittaudu 2.9. mennessä netissä tai p. 050 302 5192 /Vantaan perhehoito

Lisätietoa

Espoon kaupungin perhehoito, p. 043 826 8540

Vantaan kaupungin perhehoito, p. 050 302 5192

Helsingin kaupungin perhehoito, p. 040 334 1423